Jump to content

Wikimédia Alapítvány választások/2022/Választási irányelvek

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/Voter eligibility guidelines and the translation is 100% complete.

Szavazati jogosultság

Általános szabály

Ahhoz, hogy szavazhass, nem lehetsz blokkolva egynél több projektben.

Szerkesztők

Bármelyik Wikimédia wikiben regisztrált fiókodról szavazhatsz. De csak egyszer, függetlenül attól, hogy hány fiókod van. A jogosultsághoz ennek az egy fióknak a következő feltételekkel kell rendelkeznie:

 • ne legyél blokkolva egynél több projektben;
 • és ne legyél bot;
 • legyen legalább 300 szerkesztésed az összes Wikimédia wikiben 2022. július 5. előtt;
 • illetve legyen legalább 20 szerkesztésed 2022. január 5. és 2022. július 5. között.

Az AccountEligibility eszköz segítségével gyorsan ellenőrizhető a szerkesztő alapvető szavazati jogosultsága.

Fejlesztők

A fejlesztők akkor szavazhatnak, ha:

 • a Wikimédia szerver adminisztrátorai shell hozzáféréssel rendelkeznek
 • vagy legalább egy egyesített commit-ot végeztek a Gerriten lévő Wikimedia tárolókban 2022. január 5. és 2022. július 5. között.

További feltételek

 • vagy 2022. január 5. és 2022. július 5. között legalább egy egyesített commit készült a nonwmf-extensions vagy a nonwmf-skins bármelyik repójához.
 • vagy legalább egy egyesített commit készült bármelyik Wikimédia eszköztárba (például magnustools) 2022. január 5. és 2022. július 5. között.
 • vagy legalább 300 szerkesztés történt 2022. július 5. előtt, illetve 2022. január 5. és 2022. július 5. között 20 szerkesztés történt a Translatewikin.
 • vagy bármely eszköz, bot, felhasználói szkript, gadget és Lua modul karbantartói, illetve készítői bármely Wikipédián.
 • vagy jelentős mértékben hozzájárult a Wikimédiával kapcsolatos műszaki fejlesztések tervezési és/vagy felülvizsgálati folyamataihoz.

Megjegyzés: Ha megfeleltél a fő kritériumoknak, azonnal szavazhatsz. A SecurePoll technikai korlátai miatt előfordulhat, hogy a további kritériumoknak megfelelő személyek nem tudnak közvetlenül szavazni, hacsak nem felelnek meg a többi kritériumnak. Ha úgy véled, hogy eleget teszel a kiegészítő kritériumoknak, kérlek, küldd el az indoklást a board-elections@lists.wikimedia.org e-mail címre legalább négy nappal a szavazás utolsó határideje előtt, azaz 2022. szeptember 2-ig vagy azelőtt. Ha a feltételeknek megfelelsz, felkerülsz a kézi listára, hogy szavazhass.

A Wikimédia Alapítvány munkatársai és vállalkozói.

A Wikimédia Alapítvány aktuális munkatársai szavazhatnak, ha legalább 2022. július 5. óta dolgoznak ott.

A Wikimédia-mozgalom társszervezeteinek munkatársai és vállalkozói

 • A Wikimédia Chapter, tematikus szervezet vagy felhasználói csoport jelenlegi munkatársai és szerződéses alkalmazottai szavazhatnak, ha 2022. július 5-től a szervezetük alkalmazásában állnak.
 • A jelenlegi Wikimédia Chapters, tematikus szervezetek vagy felhasználói csoportok alapszabályában meghatározott hivatalos testületek tagjai akkor jogosultak szavazni, ha 2022. július 5-től kezdődően már betöltötték ezeket a szerepeket.

A Tagsági Bizottság és a Választási Bizottság 2022. augusztus 1-jéig megerősíti a választható Wikimédia-tagok listáját.

A Wikimédia Alapítvány igazgatósági és Tanácsadó testület tagjai

A Wikimédia Alapítvány kuratóriumának és a Wikimédia Alapítvány tanácsadó testületének jelenlegi és korábbi tagjai.

A Wikimédia Mozgalom Bizottság tagjai

A Wikimédia Mozgalom bizottságainak jelenlegi tagjai akkor jogosultak szavazni, ha 2022. július 5-én már betöltötték a szóban forgó funkciókat.

A Választási Bizottság 2022. augusztus 1-jéig közzéteszi a választható Wikimédia Mozgalom Bizottságok listáját.

A Wikimédia Mozgalom közösségi szervezői

Azok a jó hírnévvel rendelkező közösségi szervezők, akik más kategóriák szerint nem jogosultak szavazni, akkor szavazhatnak, ha megfelelnek az alábbiak egyikének:

 • akik 2021. szeptember 1. óta legalább egy Wikimédia Alapítványi támogatást pályáztak meg, azt megkapták, és erről beszámoltak.
 • akik 2022. január 5. és 2022. július 5. között legalább egy támogatott hackathon, verseny vagy más Wikimédia-rendezvény szervezői voltak, mely a Wikipédián belüli dokumentációval és legalább 10 résztvevővel/látogatóval rendelkezik.

További feltételek

Ha úgy gondolod, hogy megfelelsz a további kritériumoknak, kérjük, küldj egy e-mailt a board-elections@wikimedia.org címre, és indokold meg a szavazás utolsó határideje előtt legalább négy nappal, azaz 2022. szeptember 2. vagy azelőtt. Ha a feltételeknek megfelelsz, felkerülsz a kézi listára, hogy szavazhass.