Jump to content

Избори Фондације Викимедија/2022/Смернице за право гласа

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/Voter eligibility guidelines and the translation is 100% complete.

Право на гласање

Опште правило

Да бисте се квалификовали као гласач, не смете бити блокирани на више од једног пројекта.

Уредници

Можете гласати са било ког појединачног регистрованог налога који поседујете на Викимедија Викију. Можете гласати само једном, без обзира на то колико налога поседујете. Да би се квалификовао, тај налог:

 • не сме бити блокиран на више него једном пројекту;
 • не сме бити бот;
 • и мора имати најмање 300 уређивања пре 5. јула 2022. на Викимедијиним Викијима;
 • и мора имати најмање 20 уређивања између 5. јануара 2022. и 5. јула 2022.

Можете користити ову AccountEligibility алатку како бисте брзо утврдили уредничко право гласа.

Програмери

Могу да гласају ако:

 • су администратори Викимедија сервера са shell приступом;
 • или су од 5. јануара 2022. до 5. јула 2022. извршили барем једно спојено похрањивање измена у било који софтверски репозиторијум Викимедије у алату Gerrit.

Додатни критеријуми

 • или су у раздобљу од 5. јануара 2022. до 5. јула 2022. извршили барем једно спојено похрањивање измена у било који софтверски репозиторијум nonwmf-extensions или nonwmf-skins.
 • или су у раздобљу од 5. јануара 2022. до 5. јула 2022. извршили барем једно спојено похрањивање измена у било који софтверски репозиторијум алата Викимедије (нпр. magnustools).
 • или су извршили најмање 300 уређивања до 5. јула 2022. и 20 уређивања у раздобљу између 5. јануара 2022. и 5. јула 2022. на платформи TranslateWiki.
 • или ако одржавају/доприносе било којој од алатки, ботова, корисничких скриптова, геџета и Луа модула на било којој Викимедија Вики.
 • или су се у значајној мери укључили у процес пројектовања и/или прегледа техничког развоја повезаног са Викимедијом.

Напомена: Ако испуњавате главне критеријуме, моћи ћете да гласате одмах. Због техничких ограничења SecurePoll система, они који испуњавају додатне критеријуме можда неће моћи директно да гласају, осим ако не испуњавају било који од других критеријума. Ако сматрате да испуњавате додатне критеријуме, пошаљите е-маил са образложењем на адресу board-elections@lists.wikimedia.org најмање четири дана пре последњег датума за гласање; тј. најкасније 2. септембра 2022. Уколико испуњавате критеријуме, додаћемо вас на ручни попис како бисте могли гласати.

Особље Фондације Викимедија и запослени по уговору

Тренутно запослени и особље под уговором Фондације Викимедија испуњавају услове за гласање ако су били запослени на дан 5. јула 2022.

Особље и запослени по уговору подружница Викимедијиног покрета

 • Тренутно запослено особље и запослени по уговору у Викимедијиним подружницама, тематским организацијама или корисничким групама испуњавају услове за гласање ако их је њихова организација запослила од 5. јула 2022.
 • Чланови службених тела како је дефинисано статутима садашњих Викимедијиних подружница, тематских организација или корисничких група испуњавају услове за гласање ако су на тим функцијама запослени од 5. јула 2022.

Одбор за подружнице и Изборна комисија потврдиће попис квалификованих подружница Викимедије до 1. августа 2022.

Чланови одбора Фондације Викимедија и чланови Саветодавног одбора

Садашњи и бивши чланови Одбора повереника Фондације Викимедија и Саветодавног одбора испуњавају услове за гласање.

Чланови одбора Викимедијиног покрета

Тренутни чланови одбора Викимедијиног покрета испуњавају услове за гласање ако се налазе на тим функцијама 5. јула 2022.

Изборна комисија ће објавити попис квалификованих одбора Викимедијиног покрета до 1. августа 2022.

Организатори заједнице Викимедијиног покрета

Организатори заједнице с добром репутацијом, који не испуњавају услове за гласање према другим категоријама, квалификовани су за гласање ако испуњавају један од сљедећих услова:

 • пријавили су се за најмање један грант Фондације Викимедија, примили га и известили о њему од 1. септембра 2021.
 • били су организатори најмање једног финансираног хакатхона, такмичења или другог догађаја Викимедије с документацијом на платформи Вики и најмање 10 полазника/посетилаца/учесника у раздобљу између 5. јануара 2022. и 5. јула 2022.

Додатни критеријуми

Ако сматрате да испуњавате додатне критеријуме, пошаљите поруку е-поште на адресу board-elections@lists.wikimedia.org најмање четири дана пре последњег дана за гласање, односно најкасније 2. септембра 2022. Ако испуњавате критеријуме, додаћемо вас на ручни попис како бисте могли гласати