Jump to content

Toppnyheter fra Wikimedia, juli 2013

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, July 2013 and the translation is 95% complete.

De viktigste nyhetene fra Wikimedia Foundation Report (stiftelsens rapport) og Wikimedia engineering report (stiftelsens tekniske rapport) for juli 2013, samt utvalgte andre nyheter fra Wikimedia-verdenen

Nytt fra Wikimedia-stiftelsen

Det nye redigeringsgrensesnittet for mobiler

Mobilredigering

Denne måneden har vårt mobilnett-team sluppet nye navigasjonsdetaljer for bidragsytere for alle Wikimedas tilgjengelige mobilnettsteder. Det inkluderer den eksisterende overvåknings- og opplastningsfunksjonen samt redigering, Dette innebærer at man kan redigere i seksjoner når man er innlogget. Brukerne som er på vår "beta"-kanal vil etterhvert se de redesignede mobilmeldingene, i tillegg til førstegangsveiledninger og opplastingsguider. (More about the beta channel and how you can opt in.)

Wikipedia Zero lanseres i India

Den første Wikipedia Zero start i India gir 60 millioner mobilbrukere gratis tilgang til Wikipedia via sine mobiltelefoner. Annonseringen ble varetatt av vår partner Aircel, og fikk bred omtale i aviser, blogger og Twitter. Aircel-kunder har nå adgang til WP på engels samt 19 av de andre språkene som brukes i India.

Visual Editor er lansert i beta

I Juli satte vi i gang det nye redigeringsgrensesnittet på flere WPer som default, først for innloggede, og siden for IP- bidragsytere. Dette ga mye feedback, og utviklerne svarte med flere hundre større og mindre forbedringer, mest mht dialog om innsetting av referanser. Der er nå ca. 800 redigeringer per time ved bruk av VisualEditor på Wikimedianettsider.

Ter er løpende diskusjoner med forskjellige språkversjoner om plassering av VisEd beta i brukergrensesnittet og brukbare meldinger mht. betastatusen. Wikimedia Foundation bruker beta-perioden for å samle og analysere meldinger om bugs, lage forbedringer, samle data og analysere brukeradferd for å bedre redigeringsopplevelsen. Dette er en løpende prosess med endelig mål at VisEd skal bli default modus for alle versjoner og brukere for å muliggjøre redigering av hovedmassen av innhold uten å måtte bruke wikitext-editoren.

Vennligst hjelp til med å oversette brukergrensesnittet til VisualEditor.

Data og trender

Globale unike besøkere i juni:

500 millioner (-4,25% sammenlignet med mai; +6,37% sammenlignet med foregående år)
(comScore-data for alle Wikimedia Foundation-prosjekter; comScore vil offentliggjøre data for juli senere i august)

Sideforespørsler for juli:

21,2 milliarder (+ 0,4% i forhold til juni, +19,8% i forhold til forrige år.)
(Tjenerloggdata, alle Wikimedia Foundation-prosjekter inkludert mobil, men ikke medregnet Wikidata og Wikipedias hovedportalside.)

Aktive innregistrerte bidragsytere med 5 eller flere artikkelredigeringer/måned (boter ikke medregnet)

Data fortsatt under bearbeiding
(Database data, alle Wikimedia Foundation prosjekter.)

Report Card (integrating various statistical data and trends about WMF projects):

http://reportcard.wmflabs.org/

(Definitions)

Økonomi

WMFs finanser per 30 juni 2013 (Inntekter/utgifter i forhold til plan)
Wikimedia Foundation utgifter pr. funksjon pr. 30 juni 2013

(Finansinformasjon er på dette tidspunktet kun tilgjengelig til og med juni 2013.)

All finansiell informasjon vises pr. hittil i måned (him) og hittil i år (hiå) pr. 30 juni 2013

Inntekter $51,040,795
Utgifter:
Engineering Group $15,224,438
Nettsamfunns- og innsamlingsgruppen $3,463,128
Stipend- og program-gruppen $8,830,248
Styringsgruppen $742,435
Juridisk- og samfunnskommunikasjonsgruppe $3,090,563
Finans-, juss-, HR- og administrasjonsgruppen $5,865,595
Utgifter i alt $37,216,407
Totalt overskudd/(underskudd) $13,824,388
  • Revenue for the month of June is $0.48MM versus plan of $0.28MM, approximately $205K or 74% over plan.
  • Year-to-date revenue is $51.04MM versus plan of $46.07MM, approximately $4.97MM or 11% over plan.

Utgifter for junible $ 3,39 mill mot forventet $ 3,99 mill, ca. 0, 598 mindre enn planlagt. Dette skyldes lavere personalutgifter, kapitalutgifter, internettlagring mot fondsutgifter pga høyere bankhonorarer, reiser og utsidekontraktutgifter

  • Årsutgifter til nå er $37,22mill vs plan: $42,07 mill ca $4,85MM eller 12% under plan, primært pga lavere utgifter til stab, kapitalutgifter, Internett og reiseutgifter, delvis motvirket av høyere rettslige utgifter, bankgebyrer, eksterne kontrakttjenester og eiendoms/formuesskatt.
  • Kassabeholdning: $39.75MM per 30 juni, 2013.
Månedens video Wikimedia Foundation metrics and activities møte for juli (August 1, 2013)

Andre høydepunkter fra bevegelsen

Annenplass i Wiki Loves Public Art 2013: The Aino Fountain av kunstneren Emil Wikström i Lahti, Finland - avbildet av User:Kartanofoto

Vinnerne av "Wiki Loves Public Art" kunngjort

I slutten av juli ble vinnerne av winners Wiki Loves Public Art kunngjort. I likhet med Wiki Loves Monuments, er "Wiki Loves Public Art" en internasjonal konkurranse om å ta gode fotos av kunst som er offentlig tilgjengelig. Den fant sted for første gang i år, i Finnland, Israel, Spania (Barcelona), Sverige og Østerrike. 225 deltakere lastet opp mere enn 9 250 filer.

Ana Toni (2009)

Nytt Board of Trustees medlem: Ana Toni

Ana Toni bletilsatt i Wikimedia Foundation's Board of Trustees i juli for et to års åremål. Toni er CEO et konsulentfirma basert i Rio de Janeiro, Brazil, som arbeider med sosiale og miljørelaterte emner. Hun er i tillegg styreleder for Greenpeace International, og arbeidet tidligere i ledende stillinger for the Ford Foundation og ActionAid.

Buenos Aires edit-a-thon i tidligere militært fengsel

Den 20 juli i år var der Edit-a-ton i den brasilianske marines mekanikerskole som også var illegalt militærfengsel under militærdiktaturet 1976 til 1983 som per i dag er et menneskerettighetsmuseum. I tillegg til wikipedianere av alle avskygninger av erfarenhet, var der også med overlevende tidligere "beboere" av det som kaltes "svarte hull". Det brasilianske WM-chapteret intervjuet en kvinne som i sin karriere som fotograf hadde brukt det meste av den til politisk aktivisme og er eier av et fotoarkiv på 45 000 bilder som hun nå vil laste opp til WM Commons etter at de er blitt digitalisert. Lenker:

"Memorial Edit-a-thon"
interview