Hoogtepunten Wikimedia maart 2012
Dit zijn de hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor maart 2012, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.
Hoogtepunten Wikimedia Foundation
Ontwikkeling van MediaWiki overgegaan naar gedistribueerd broncodebeheer
De plaats waar de broncode van MediaWiki wordt beheerd ("code repository") is omgezet van Subversion naar Git (een systeem voor gedistribueerd beheer van broncode, oorspronkelijk ontwikkeld voor de Linuxkernel door Linus Torvalds en anderen). In de eerste fase geldt dit alleen voor de basis van MediaWiki ("core") en de uitbreidingen die door sites van Wikimedia worden gebruikt. De verwachte verbeteringen zijn: een lagere drempel voor het bijdragen van programmacode, het voorkomen van bepaalde technische beperkingen in Subversion die het leven van ontwikkelaars lastig maakten en het sneller aan gebruikers leveren van verbeteringen.
Arabische outreachtour moedigt deelname aan Wikipedia aan
Eind maart hebben Barry Newstead en Moushira Elamrawy van de afdeling Global Development van de Wikimedia Foundation verschillende landen waar Arabisch wordt gesproken bezocht (Jordanië, Marokko, Libanon en Egypte). Ze hebben contact gehad met lokale Wikipedianen en verschillende potentiële partnerorganisaties die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van Wikipedia in de Arabische taal. Het "Arabic Language Initiative" is een strategische prioriteit.
Ontwerp van mobiele toegang tot Wikipedia verbeterd
De bètaversie van de mobiele site van Wikipedia kent meerdere wijzigingen om de site een meer zakelijk uiterlijk te geven en een prettigere gebruikerservaring te bereiken. De wijzigingen omvatten onder andere wijzigingen aan de voettekst, een schoner ontwerp voor het weergeven en verbergen van paragrafen en een opnieuw ontworpen zoekfunctie die het volledige scherm gebruikt. Een experimentele nieuwe functie maakt het mogelijk om eenvoudiger toegang te krijgen tot voetnoten.
Gegevens en trends
Wereldwijde unieke bezoekers in februari:
- 482 miljoen (-1,3% vergeleken met januari; +%25,4 vergeleken met vorig jaar)
- (comScoregegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore geeft de gegevens voor maart later in april vrij)
Opgevraagde pagina's in maart:
- 17,3 miljard (-4,7% vergeleken met februari; +13,6% vergeleken met vorig jaar)
- (gegevens uit serverlogboeken, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)
Actieve geregistreerde gebruikers voor februari 2012 (>= vijf bewerkingen in een maand):
- 85.163 (-3,6% vergeleken met januari / -1,7% vergelijken met vorig jaar)
- (databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, exclusief Wikimedia Commons)
Rapportkaart voor februari 2012: http://reportcard.wmflabs.org/
Financieel
Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor februari 2012.
Alle gepresenteerde financiële gegevens zijn over de periode van 1 juli 2011 tot en met 29 februari 2012.
Inkomsten | $ 30,198,838 |
---|---|
Uitgaven: | |
Technologie (Technology Group) | $ 6,623,737 |
Gemeenschap/fondsenwerving (Community/Fundraiser Group) | $ 3,042,089 |
Globale ontwikkeling (Global Development Group) | $ 2,707,697 |
Bestuur (Governance Group) | $ 641,421 |
Financiën, juridisch, personeelszaken, administratie (Finance/Legal/HR/Admin. Group) | $ 4,027,709 |
Totaal uitgaven | $ 17,042,652 |
Totaal overschot/(tekort) | $ 13,156,186 |
- De inkomsten voor de maand waren met USD 824.000 ongeveer USD 552.000 of 203% hoger dan de USD 272.000 die was begroot.
- De inkomsten voor het fiscale jaar waren met USD 30,2 miljoen ongeveer USD 5,6 miljoen of 21% hoger dan de USD 24,6 miljoen die was begroot.
- De uitgaven voor de maand liggen met USD 2,1 miljoen ongeveer USD 49.000 of 2% lager dan de USD 2,2 miljoen die is begroot.
- De uitgaven voor het fiscale jaar liggen met USD 17 miljoen ongeveer USD 1,9 miljoen of 10% lager dan de USD 18,9 miljoen die is begroot.
- Er is per 29 februari 2012 USD 31,4 miljoen aan contanten beschikbaar; een reservepositie van dertien maanden op basis van de huidige uitgaven.
Andere hoogtepunten in de beweging
Nieuw Wikimediaproject: Wikidata
De ontwikkeling van Wikidata is begonnen, het eerste nieuwe Wikimediaproject sinds 2006. Wikidata wordt "een vrije, door samenwerking gemaakte, meertalige, secondaire databank waarin gestructureerde gegevens worden verzameld om Wikipedia, Wikimedia Commons, andere Wikimediaprojecten en meer te ondersteunen." De ontwikkeling wordt geleid door het Duitse Wikimediachapter, dat de operaties van het project in 2013 aan de Wikimedia Foundation overdraagt.
Hervormingen tijdens de Wikimediaconferentie
Tegen het einde van maart, zijn 120 vertegenwoordigers van organisaties in de Wikimediabeweging (Wikimedia chapters, het bestuur van de Foundation, een aantal medewerkers van de Wikimedia Foundation en verschillende werkgroepen) bij elkaar gekomen in Berlijn tijdens de jaarlijkse wereldwijde Wikimediaconferentie 2012. Tijdens de presentaties voor "state of the chapters", heeft ieder chapter een samenvatting gegeven van zijn activiteiten gedurende het afgelopen jaar (Commons / Meta: dag 1, dag 2, dag 3 / YouTube). Het bestuur van de Wikimedia Foundation heeft meerdere resoluties aangenomen aangaande fondsenwerving, de verdeling van gelden en modellen van aansluiting bij de Wikimediabeweging ("movement roles"). Tijdens het evenement is ook door veel chapters het Akkoord van Berlijn aangenomen, dat de formele oprichting van de "Wikimedia Chapters Association" initieert, een orgaan dat de samenwerking tussen chapters "naar een nieuw niveau" moet tillen.
Maand voor Wikivrouwen in de geschiedenis
Vanwege de Maand van vrouwen in de geschiedenis, zijn er online en offline verschillende evenementen georganiseerd om de deelname van vrouwen aan Wikimediaprojecten te verbeteren. De uitkomsten zijn onder andere nieuwe, verbeterde en uitgelichte artikelen in Wikipedia, nieuwe afbeeldingen op Commons en verhalen in Wikinews.
Wetenschappelijk tijdschrift publiceert artikelen die peer-review hebben gehad in Wikipedia
Het open access tijdschrift PLoS Computational Biology heeft aangekondigd dat het begint met het publiceren van onderwerpenpagina's ("Topic Pages") --- teksten over specifieke onderwerpen die peer-review hebben gehad en die zowel in het tijdschrift als als nieuw artikel in Wikipedia gepubliceerd worden. We hopen dat de versies van Wikipedia worden bijgewerkt en verbeterd door de Wikipediagemeenschap. Het eerste voorbeeld gaat over circulaire permutatie in eiwitten.