Jump to content

Organitzacions temàtiques de Wikimedia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia thematic organizations and the translation is 100% complete.
Les organitzacions temàtiques de Wikimedia són organitzacions independents sense ànim de lucre fundades per donar suport i promoure els projectes de Wikimedia dins d'una àrea específica. Igual que els capítols , i a diferència dels grups d'usuaris , se'ls exigeix ​​que tinguin una estructura legal, que mantinguin registres detallats de les activitats, que tinguin experiència en el seu àmbit d'actuació i que comparteixin experiència amb el moviment Wikimedia .Què són les organitzacions temàtiques de Wikimedia?

Les organitzacions temàtiques de Wikimedia són organitzacions independents sense ànim de lucre fundades per donar suport i promoure els projectes de Wikimedia en una àrea específica específica. Igual que la Fundació Wikimedia, tenen com a objectiu "capacitar i involucrar persones de tot el món per recopilar i desenvolupar contingut educatiu sota una llicència lliure o de domini públic, i difondre'l de manera eficaç i global". Les organitzacions temàtiques fan servir un nom que les relaciona clarament amb Wikimedia i se'ls permet l'ús de marques comercials de Wikimedia per al seu treball, publicitat i recaptació de fons. Actualment, existeixen 2 organitzacions temàtiques.

El reconeixement del Comitè d'Afiliacions permet a un grup sol·licitar l'ús de marques comercials de Wikimedia, l'accés a beques exclusives i suport addicional per als afiliats; no obstant això, el reconeixement no és necessari per fer qualsevol obra com a grup d'usuaris de Wikimedia, i es recomana als grups que considerin aquest model si encara no compleixen els requisits d'una organització temàtica.


Les organitzacions temàtiques incorporen organitzacions sense ànim de lucre independents que representen el moviment Wikimedia i donen suport a treballs centrats en un tema o subjecte específic dins o entre països i regions.


Per què hauríem de presentar la sol·licitud?

El reconeixement del Comitè d'Afiliacions permet a un grup sol·licitar l'ús de marques comercials de Wikimedia i obtenir brques; no obstant això, el reconeixement no és necessari per fer cap de les tasques que fan o podrien fer els grups d'usuaris, és un pas addicional opcional amb avantatges associats i alguns requisits.

Els avantatges de convertir-se en una organització temàtica reconeguda de Wikimedia inclouen:

 • Utilitzar els logotips de Wikimedia compatibles amb la política de marques de la Fundació Wikimedia sense cap aprovació addicional. Les organitzacions temàtiques poden utilitzar altres logotips que no formen part de la política de marques comercials (com el logotip de la Fundació Wikimedia) segons una llicència de marca comercial amb la Fundació Wikimedia i l'aprovació de l'equip jurídic de la Fundació Wikimedia.
 • Rebre grans quantitats de productes de Wikimedia per utilitzar en activitats i esforços de divulgació.
 • Reconeixement públic de l’afiliació del grup a la Fundació Wikimedia.
 • Suport de la persona d'enllaç del Comitè d'Afiliacions durant i després del procés d'aprovació.
 • Sol·licitar Beques del Pla Anual després de completar amb èxit altres dues beques de la Fundació Wikimedia i complir altres requisits d'elegibilitat.
 • Un nom curt que vincula clarament el grup amb Wikimedia.
 • Ús exclusiu per part d'una organització temàtica del nom i la marca Wikimedia dins de l'àrea d'enfocament temàtic del grup.
 • Comunicacions i suport de política pública de la Fundació Wikimedia.
 • Dues beques per assistir a la Wikimedia Conference, que se celebra anualment a Berlín per als afiliats del moviment Wikimedia.

Sense reconeixement, els grups encara poden:


Quins són els requisits d'elegibilitat?
Pàgina principal: Requisits per a les organitzacions temàtiques de Wikimedia

Els requisits per establir una organització temàtica reconeguda oficialment per Wikimedia estan dissenyats perquè els grups de suport compleixin les expectatives del moviment un cop siguin reconeguts.

 1. Una missió alineada amb Wikimedia
  La missió de l'organització ha d'estar en línia amb la missió i la visió de la Fundació Wikimedia, així com els principis rectors de la Fundació Wikimedia i els principis dels afiliats del moviment. Independentment de la forma jurídica o mètode d'incorporació escollit, l'organització temàtica ha de tenir objectius similars als de la Fundació Wikimedia i les seves activitats no s'han d'allunyar-ne.
 2. Interès temàtic
  L'organització temàtica té un clar enfocament cultural, lingüístic o temàtic. Les organitzacions temàtiques necessiten un abast clar i definit. Wikimedia és un moviment internacional, per tant, a l'hora d'establir una organització temàtica cal determinar qüestions lingüístiques, d'àrea geogràfica d'operació i criteris de pertinença. Tot i que hi pot haver diversos grups d'usuaris que serveixin una àrea d'enfocament similar o única, només hi pot haver una organització temàtica que cobreixi l'àrea d'enfocament temàtic designada.
 3. Estructura legal
  L'organització temàtica ha de tenir una estructura/corporació legal que sigui jurídicament independent de la Fundació Wikimedia. Les organitzacions temàtiques estan destinades a proporcionar una estructura a la vida real dels projectes que puguin sorgir de col·laboradors o de parts externes d'acord amb els objectius de la Fundació Wikimedia. Tanmateix, les organitzacions temàtiques no estan destinades a operar els projectes de Wikimedia ni a ser legalment responsables del contingut dels projectes. Per aconseguir-ho, és necessari que l'estructura legal escollida per a la creació d'una organització temàtica sigui clarament independent de la Fundació Wikimedia. Els documents de governança de l'organització, generalment els estatuts, han de ser revisats i aprovats pel Comitè d'Afiliacions.
 4. Massa crítica de la participació activa de col·laboradors de Wikimedia
  L'organització temàtica ha d'implicar com a mínim deu, preferiblement vint, col·laboradors actius dels projectes de Wikimedia. Un col·laborador actiu es defineix com a membres amb 300 contribucions o més a un projecte de Wikimedia en un compte registrat que ha existit durant més de sis mesos en bona comunitat (és a dir, que actualment no està suspès ni se li impedeix la participació). Tot i que les organitzacions temàtiques haurien de donar la benvinguda a les aportacions de persones que no col·laboren activament als projectes de Wikimedia, no s'han d'allunyar massa de la comunitat. La participació activa dels col·laboradors dels projectes de Wikimedia és necessària perquè una organització temàtica pugui donar vida a iniciatives a la vida real lligades als projectes de Wikimedia. La pertinença inicial hauria de reflectir àmpliament l'abast previst, l'àrea d’activitat temàtica i geogràfica i els idiomes de funcionament escollits de l'organització.
 5. Almenys dos anys d'activitats
  Els grups han de tenir dos anys de resultats programàtics demostrables abans de sol·licitar el reconeixement com a organització temàtica. L'ideal seria que aquestes activitats s'hagin fet com un grup d'usuaris reconegut de Wikimedia. Aquestes activitats i els seus resultats s'han de documentar a la wiki, idealment a la pàgina Meta-Wiki del grup. Són necessaris amplis esforços divulgatius per fomentar la participació i la implicació en la creació i configuració de l'organització. Les activitats haurien de ser una barreja d'activitats en línia i presencials dissenyades per fomentar la participació en els projectes Wikimedia. El grup ha d'estar al corrent dels seus informes d'activitat i financers abans de ser considerat per al seu reconeixement.
 6. Capacitat o capacitat prevista, per satisfer les expectatives futures
  Alguna cosa que fa que les organitzacions i els capítols temàtics siguin únics dels grups d'usuaris són les expectatives augmentades. El vostre grup té la capacitat de complir les expectatives d'una organització temàtica un cop rebeu el reconeixement? Això serà una qüestió que tant el Comitè d'Afiliacions com la Junta Directiva consideraran en revisar la vostra sol·licitud. Si el vostre grup no té un historial d'activitats que indiquin que podreu complir amb èxit aquestes expectatives, això pot provocar la denegació de la vostra sol·licitud. Es tindran en compte les circumstàncies financeres del grup, les demandes realistes a l'àrea d'enfocament del grup i els plans per aconseguir finançament futur per complir aquestes expectatives.


Com sol·licitem el reconeixement?

Un cop hàgiu reunit el grup, la pàgina wiki, els documents legals i les grans idees sobre què voleu fer, contacteu amb el Comitè d'Afiliacions i sol·liciteu el reconeixement com a organització temàtica. El Comitè d’Afiliacions us farà algunes preguntes, revisarà la vostra sol·licitud i, si s'escau, us recomanarà que la Junta Directiva de la Fundació Wikimedia reconegui el vostre grup com a organització temàtica oficial de Wikimedia. A continuació, la Junta Directiva votarà per aprovar o concedir el reconeixement en funció de la sol·licitud, els debats amb el Comitè d'Afiliacions i la seva recomanació. El reconeixement es renova automàticament cada any. El reconeixement es pot suspendre o eliminar si cal, si un grup queda inactiu o ja no compleix el seu acord.

Els retards durant el procés d'aprovació de sol·licituds, solen derivar-se sol·licituds incompletes o sol·licituds que cal modificar abans d'aprovar-les. Per evitar que això passi i ajudar a accelerar el procés d'aprovació del vostre grup, comproveu aquesta llista abans d'enviar la vostra sol·licitud:

 1. El vostre nom compleix els requisits de denominació dels afiliats? Els debats en grup sobre el vostre nom poden trigar molt de temps i, en general, voleu evitar haver de tornar a participar en aquesta conversa després d'haver enviat la vostra sol·licitud. Podeu posar-vos en contacte amb el Comitè d'Afiliacions per demanar informació sobre el vostre nom abans d'enviar la vostra sol·licitud.
 2. El vostre grup té un abast i un propòsit clars que s'expliquen de manera coherent i clara? Si la vostra pàgina de Meta explica la vostra organització temàtica d'una manera diferent de la vostra sol·licitud, i si difereixen de les activitats que realitza el vostre grup, això pot endarrerir l'aprovació de la sol·licitud, ja que es requereix un abast i un propòsit clars per a la resolució per aprovar l'organització temàtica i l'acord d'organització temàtica que signaran els dos contactes principals amb la Fundació Wikimedia. La vostra declaració d'abast i finalitat hauria d'explicar de manera clara i concisa el que el vostre grup espera aconseguir i qui estaria interessat a formar part. Reconeixem que això pot evolucionar amb el pas del temps, però hauríeu de tenir un compromís clar amb una declaració específica en el moment de presentar la vostra sol·licitud.
 3. Els vostres dos contactes principals estan disposats a identificar-se amb la Fundació Wikimedia? De vegades, els problemes de privadesa poden fer que algú canviï d'opinió, cosa que pot endarrerir els passos finals del procés de reconeixement del grup d'usuaris.
 4. El vostre grup està preparat per acceptar nous membres i ja inclou almenys deu col·laboradors actius de Wikimedia en bon estat? Els grups que tinguin un model de pertinença tancat o limitat poden requerir més discussió i revisió. No s'aprovaran els grups que no tinguin almenys deu membres actius que també siguin col·laboradors actius de Wikimedia.