Jump to content

Kumpulan pengguna Wikimedia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia user groups and the translation is 24% complete.

Kumpulan pengguna Wikipedia ialah bertujuan untuk menjadi ahli gabungan yang mudah dan fleksibel dengan keperluan yang jauh lebih sedikit daripada bab dan organisasi tematik. Malah ahli gabungan yang berharap untuk menjadi satu bab atau organisasi bertema tidak dijangka memenuhi keperluan bagi model gabungan tersebut untuk memohon pengiktirafan kumpulan pengguna Wikimedia.


Apa itu kumpulan pengguna Wikimedia?

Kumpulan pengguna Wikimedia adalah bertujuan untuk menjadi ahli gabungan yang mudah dan fleksibel yang merupakan alternatif kepada bab dan organisasi tematik - yang memerlukan keperluan yang lebih formal. Kumpulan pengguna sangat dihargai sebagai pemain yang sama dalam pergerakan Wikimedia. Ia bertujuan untuk memperkasa dan melibatkan orang di seluruh dunia untuk mengumpul dan membangunkan kandungan pendidikan di bawah lesen percuma atau dalam domain awam, dan untuk menyebarkannya secara berkesan dan global.

Pengiktirafan daripada Jawatankuasa Gabungan membolehkan kumpulan memohon untuk menggunakan tanda dagangan Wikipedia dan mendapatkan geran tertentu; walau bagaimanapun, pengiktirafan adalah tidak diperlukan untuk melakukan mana-mana kerja yang biasa dilakukan atau mungkin dilakukan oleh kumpulan pengguna, ia merupakan langkah tambahan pilihan dengan faedah yang berkaitan dan beberapa keperluan.

Kumpulan pengguna ialah kumpulan keahlian terbuka dengan orang yang boleh dihubungi dan sejarah projek, direka bentuk agar mudah dibentuk.

Why should we apply?

Pengiktirafan daripada Jawatankuasa Gabungan membolehkan kumpulan memohon untuk menggunakan tanda dagangan Wikipedia dan mendapatkan geran tertentu; walau bagaimanapun, pengiktirafan adalah tidak diperlukan untuk melakukan mana-mana kerja yang biasa dilakukan atau mungkin dilakukan oleh kumpulan pengguna, ia merupakan langkah tambahan pilihan dengan faedah yang berkaitan dan beberapa keperluan.

Faedah menjadi kumpulan pengguna Wikimedia yang diiktiraf termasuk:

 • Gunakan logo Wikimedia selaras dengan Dasar Cap Dagangan Yayasan Wikimedia tanpa sebarang kelulusan tambahan. Kumpulan pengguna boleh menggunakan logo lain yang bukan sebahagian daripada Dasar Tanda Dagangan (seperti logo Yayasan Wikimedia) menurut lesen tanda dagangan dengan Yayasan Wikimedia dan kelulusan oleh pasukan undang-undang Yayasan Wikimedia.
 • Terima kuantiti barangan Wikimedia yang besar, tetapi terhad, untuk digunakan dalam aktiviti dan usaha jangkauan.
 • Pengiktirafan awam terhadap gabungan kumpulan itu dengan Yayasan Wikimedia.
 • Sokongan Perhubungan Jawatankuasa Gabungan semasa dan selepas proses kelulusan.
 • Satu biasiswa untuk menghadiri Persidangan Wikimedia, yang diadakan setiap tahun di Berlin untuk sekutu gerakan Wikimedia.

Tanpa pengiktirafan, kumpulan masih boleh:

What are the eligibility requirements?

Kumpulan pengguna Wikipedia ialah bertujuan untuk menjadi ahli gabungan yang mudah dan fleksibel dengan keperluan yang jauh lebih sedikit daripada bab dan organisasi tematik. Malah ahli gabungan yang berharap untuk menjadi satu bab atau organisasi bertema tidak dijangka memenuhi keperluan bagi model gabungan tersebut untuk memohon pengiktirafan kumpulan pengguna Wikimedia.

Please note that New user group applications are Paused and will resume in September 2024
Keperluan untuk menubuhkan kumpulan pengguna Wikimedia yang diiktiraf secara rasmi adalah bertujuan untuk ringan dan mudah diikuti.

 1. Tiga editor Wikimedia aktif
  Walaupun disyorkan bahawa kumpulan pengguna mempunyai kira-kira 10 ahli, sekurang-kurangnya 3 ahli dikehendaki aktif dengan 500 atau lebih sumbangan kepada projek Wikimedia (dalam kes Wikidata: 800 atau lebih suntingan) dalam setahun sebelum permohonan pada akaun berdaftar yang telah wujud sekurang-kurangnya 6 bulan. Ahli aktif ini mestilah berada dalam kedudukan komuniti yang baik (bermaksud mereka tidak digantung atau sebaliknya dihalang daripada menyertai). Walaupun kumpulan pengguna harus mengalu-alukan input orang yang bukan penyumbang aktif kepada projek Wikimedia, dan dikehendaki membenarkan ahli baharu menyertainya, mereka tidak seharusnya menyimpang terlalu jauh daripada komuniti. Penglibatan aktif penyumbang kepada projek Wikimedia adalah perlu untuk membolehkan kumpulan pengguna menghidupkan inisiatif kehidupan sebenar mereka dalam projek Wikimedia.
 2. Bersetuju dengan perjanjian kumpulan pengguna Wikimedia dan kod tingkah laku
  Kumpulan anda mesti bersetuju menerima perjanjian kumpulan pengguna Wikipedia dan tatakelakuan - yang menggariskan jangkaan asas Wikimedia kumpulan pengguna, seperti dokumentasi aktiviti di wiki, beroperasi dalam Prinsip panduan Wikipedia dan pematuhan kepada dasar cap dagangan. Apabila anda menyerahkan permohonan anda, anda akan diminta untuk bersetuju menerima kedua-dua perjanjian kumpulan pengguna Wikimedia dan tatakelakuan.

Jika aplikasi kumpulan pengguna anda tidak dapat memenuhi kriteria ini, anda masih dialu-alukan untuk memohon tetapi kami ingin mempunyai sedikit motivasi tentang sebab anda berpendapat kriteria ini tidak penting untuk inisiatif anda. Sila jawab dua soalan ini dalam motivasi anda

 1. Bagaimanakah kumpulan pengguna anda akan menyumbang kepada misi Pergerakan Wikimedia
 2. Bagaimanakah latar belakang ahli pengasas menyumbang kepada kejayaan kumpulan pengguna anda

Contoh aplikasi yang mungkin mempunyai sebab yang kukuh untuk tidak memenuhi kriteria adalah perkara seperti kumpulan penyelidikan atau inisiatif lain yang tidak memerlukan anda menjadi penyumbang aktif.

Harap maklum bahawa jika anda tidak memenuhi tiga kriteria yang digariskan di atas, Jawatankuasa Gabungan akan memerlukan lebih banyak masa untuk membincangkan permohonan anda (dan diharapkan meluluskannya), ini mungkin juga melibatkan lebih banyak komunikasi dengan ahli pengasas aplikasi kumpulan pengguna, jadi sila lihat peti masuk anda untuk mel tentang topik ini supaya anda boleh membalasnya dengan cepat.

How do we apply for recognition?

Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan kumpulan, halaman wiki dan idea besar tentang perkara yang anda mahu lakukan, lawati halaman aplikasi kumpulan pengguna Wikipedia dan mohon pengiktirafan. Jawatankuasa Gabungan mungkin bertanya kepada anda beberapa soalan, menyemak permohonan anda, dan jika sesuai akan menyerahkannya kepada Yayasan Wikimedia untuk mengiktiraf kumpulan anda sebagai Kumpulan Pengguna Wikimedia rasmi. Pengiktirafan awal biasanya selama satu tahun, dan kemudian disemak. Pengiktirafan boleh digantung atau dialih keluar jika perlu jika kumpulan menjadi tidak aktif.

Kelewatan semasa proses kelulusan permohonan selalunya timbul daripada permohonan yang tidak lengkap atau permohonan yang perlu diubah suai sebelum ia boleh diluluskan. Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku dan membantu mempercepatkan proses kelulusan kumpulan anda, sila semak semula senarai ini sebelum menyerahkan permohonan anda:

 1. Adakah nama anda memenuhi keperluan penamaan ahli gabungan? Perbincangan kumpulan di kalangan kumpulan pengguna Wikimedia mengenai nama mereka boleh mengambil masa, dan secara amnya anda ingin mengelak daripada terlibat semula dalam perbualan itu selepas permohonan anda diserahkan. Anda boleh menghubungi Jawatankuasa Gabungan untuk mendapatkan input mengenai nama anda sebelum menyerahkan permohonan anda.
 2. Adakah kumpulan anda mempunyai skop dan tujuan yang jelas yang diterangkan secara konsisten dan jelas? Jika halaman Meta anda menerangkan kumpulan pengguna anda dengan cara yang berbeza daripada aplikasi anda, dan jika ia berbeza daripada aktiviti yang dijalankan oleh kumpulan anda - itu mungkin melambatkan kelulusan aplikasi kerana skop dan tujuan yang jelas diperlukan untuk resolusi meluluskan pengguna kumpulan dan perjanjian kumpulan pengguna yang akan ditandatangani oleh dua kenalan utama dengan Yayasan Wikimedia. Pernyataan skop dan tujuan anda hendaklah menerangkan dengan jelas dan padat perkara yang ingin dicapai oleh kumpulan anda dan siapa yang berminat untuk menyertainya. Kami menyedari bahawa ini mungkin berubah dari semasa ke semasa, tetapi anda harus mempunyai komitmen yang jelas terhadap kenyataan tertentu pada masa permohonan anda.
 3. Adakah dua kenalan utama anda bersedia untuk mengenal pasti diri mereka dengan Yayasan Wikimedia? Kadangkala kebimbangan privasi mungkin menyebabkan seseorang berubah fikiran, yang boleh melambatkan langkah terakhir dalam proses pengecaman kumpulan pengguna.
 4. Adakah kumpulan anda bersedia untuk menerima ahli baharu dan sudah menyertakan sekurang-kurangnya tiga editor Wikimedia dalam kedudukan yang baik? Kumpulan yang mempunyai model keahlian tertutup atau terhad mungkin memerlukan lebih banyak perbincangan dan semakan. Kumpulan yang tidak mempunyai sekurang-kurangnya tiga ahli aktif yang juga editor Wikimedia aktif dalam kedudukan yang baik tidak akan diluluskan.
 5. Adakah ketua dan kumpulan anda yang dilantik secara keseluruhannya bersedia untuk mengikuti perjanjian dan tatakelakuan kumpulan pengguna Wikimedia? Semua pemimpin yang dinamakan dalam permohonan hendaklah bersetuju sebelum permohonan dihantar. Pemohon yang didapati melanggar perjanjian atau tatakelakuan tidak akan diluluskan, dan kumpulan pengguna Wikimedia sedia ada yang didapati melanggar perjanjian atau tatakelakuan mungkin dibatalkan status gabungan mereka.