Jump to content

Revisió d'activitat d'administradors

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Admin activity review and the translation is 97% complete.
Drecera :
AAR

En una petició de comentaris d'abril i juny de 2013 es va decidir establir, per a administradors i titulars d'altres drets avançats, un període màxim de temps d'inactivitat sense revisió comunitària de dos anys.

Justificació

Una anàlisi feta pels stewards sobre l'activitat de buròcrates i administradors en tots els wikis (relatiu tant a les edicions com les accions administratives) ha mostrat que hi ha un nombre significatiu de buròcrates i administradors que:

 • no han usat mai els drets, o
 • van usar els drets en el passat, però ja no són actius en el wiki on tenen aquests drets.

Política

 1. El període de temps màxim d'inactivitat sense revisió comunitària pels titulars de drets administratius avançats hauria de ser de dos anys.
  Concretament, en aquest document es considera com a titular de drets administratius avançats:
 2. En aquest cas, la inactivitat es defineix com zero edicions i zero accions administratives en el wiki on es disposa dels drets.
 3. Els stewards faran una auditoria periòdica dels nivells d'activitat dels titulars de drets avançats.
  L'auditoria serà un procés anual o semestral, segons les decisions del grup actual en cada moment de stewards.
  El procés de revisió examinarà tots els wikis públics. Tanmateix, els wikis on els stewards no faran notificacions ni cap acció de retirada són:
  • Wikis amb un comitè d'arbitratge actiu, p. ex. la Viquipèdia en anglès, ja que aquests projectes poden decidir sobre la retirada per inactivitat.
  • Wikis amb un procés de revisió actualment actiu, com el de Commons.
  • Wikis especials designats per la Fundació Wikimedia, incloent wikis privats, wikis fishbowl i wikis gestionats per capítols de Wikimedia.
 4. A continuació s'especifica el procediment per contactar els titulars inactius de drets, la resposta demanada d'aquests titulars en els respectius wikis, i el procés de retirada de drets.
  En wikis on no existeixi localment un procés formal de revisió de drets avançats, els stewards o els seus delegats:
  1. Notificaran aquests titulars de drets avançats que han excedit el període màxim de temps d'inactivitat. Aquesta notificació (avís de límit d'inactivitat) serà enviada en un missatge a la pàgina de discussió de l'usuari en el wiki on disposi d'aquests drets.
  2. Els usuaris notificats poden informar a la comunitat local sobre l'avís de límit d'inactivitat que hagin rebut dels stewards per poder discutir l'assumpte. Si la comunitat decideix conseqüentment gestionar en local aquests drets administratius avançats inactius, llavors haurien d'informar en el taulell dels stewards on l'usuari notificat pot proporcionar evidències sobre la decisió comunitària local.
  3. Si els stewards no reben una resposta adequada, com s'indica més amunt, després d'un mes aproximadament ho avaluaran i decidiran si remeten la decisió a la comunitat local per a comentaris i revisió, o si retiren els drets administratius avançats dels usuaris inactius. L'objectiu d'aquest procés és deixar en última instància tota decisió a les comunitats locals, si n'hi ha cap, la qual serà acceptada i tindrà el suport dels stewards.

Notes

 1. Algunes comunitats de la WMF ja tenen processos per revisar els titulars dels drets administratius avançats. Exemples d'aquests processos actualment utilitzats són:
  • nivells d'activitat mínima per nombre d'edicions o accions administratives
  • inactivitat màxima per un període de temps
  • un procés recordatori
  • un procés de confirmació.
 2. La majoria d'aquests wikis amb tals processos utilitzen aproximadament un període de temps de dotze mesos per revisar els nivells d'activitat dels titulars de drets administratius avançats.
 3. Aquesta política no preval sobre cap procés de revisió actualment existent en qualsevol comunitat, ni preval sobre cap sistema més restrictiu actualment usat per les comunitats. Per exemple, els stewards són confirmats actualment cada any per la comunitat global de la Fundació Wikimedia, mentre que els verificadors de comptes d'usuari i els oversight estan subjectes actualment a unes polítiques d'inactivitat amb uns requisits més alts.