Beoordeling beheerdersactiviteit

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Admin activity review and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
AAR

In een Request for Comments uit april-juni 2013 werd besloten om een maximale inactiviteitsperiode voor gebruikers met extra gebruikersrechten, wanneer er sprake is van geen verdere beoordeling van de gemeenschap, van twee jaar in te stellen.

Toelichting

Stewards hebben op alle wiki's de activiteit (aan de hand van zowel bewerkingen als moderatorhandelingen) van bureaucraten en beheerders bekeken en geconstateerd dat veel bureaucraten en beheerders:

 • hun rechten nooit hebben gebruikt;
 • hun rechten weliswaar in het verleden hebben gebruikt, maar niet meer actief zijn op de wiki waar ze die rechten hebben.

Beleid

 1. De maximale periode van inactiviteit zonder beoordeling door de gemeenschap voor gebruikers met extra bevoegdheden is twee jaar.
  Voor de duidelijkheid, onder gebruikers met extra bevoegdheden wordt op deze pagina verstaan:
 2. Inactiviteit wordt hier gedefinieerd als geen bewerkingen en geen administratieve acties op de wiki waar de gebruiker de rechten geniet.
 3. De stewards ondernemen geregeld activiteitscontroles van gebruikers met extra rechten.
  Deze controle zal jaarlijks of halfjaarlijks worden uitgevoerd. De keuze wordt gelegd bij de huidige groep stewards.
  In de controle zullen alle publieke wiki's worden beoordeeld. Echter, wiki's waar de stewards geen notificaties zullen plaatsen, noch rechten zullen verwijderen, omvatten:
  • wiki's met een actieve Arbitragecommissie, zoals de Engelstalige Wikipedia, aangezien zulke projecten zelf keuzes kunnen maken over inactiviteitsregelingen;
  • wiki's met bestaande activiteitscontroles, zoals Commons Wiki;
  • speciale wiki's zoals besloten door de Wikimedia Foundation, waaronder besloten wiki's, wiki's die niet publiekelijk bewerkbaar zijn en wiki's beheerd door Wikimedia-verenigingen.
 4. Nu gaan we de procedure beschrijven voor het contact opnemen met iemand die te lang inactief is, de verwachte reactie daarop van die persoon en het proces voor het verwijderen van rechten.
  Op wiki's waar er er geen formeel proces is voor het beoordelen van het gebruiken van verleende rechten zullen stewards en hun vervangers:
  1. het inlichten van houders van geavanceerde rechten die de maximale periode van inactiviteit hebben overschreden. Een dergelijke notificatie (notice of maximum inactivity) wordt geplaatst op de overlegpagina van de gebruiker op de wiki waar die die rechten heeft.
  2. De ingelichte gebruikers moeten dan in de lokale gemeenschap aangeven dat ze een bericht hebben gekregen over hun inactiviteit om dat in de gemeenschap te bespreken. Willen ze hun rechten houden en is het nuttig dat ze hun rechten houden. Als de gemeenschap daar een oordeel heeft kunnen geven, dan kan door de betreffende gebruiker contact worden gezocht met de stewards op hun prikbord, waardoor de reacties van de gemeenschap kunnen worden meegewogen.
  3. Als de stewards na ongeveer een maand geen passend antwoord krijgen, dan zullen ze de reacties van de gemeenschap bekijken en per geval bekijken of er wat aanvullende reacties nodig zijn of dat de rechten van de gebruiker, die rechten worden toch niet gebruikt, wel verwijderd kunnen worden. Het beleid is dus om dit soort beslissingen in de lokale gemeenschap te laten nemen.

Aandachtspunten

 1. Sommige WMF-gemeenschappen hebben al procedures om gebruikers met extra bevoegdheden te evalueren. Voorbeelden van dergelijke procedures zijn:
  • activiteitscriterium aan de hand van het aantal bewerkingen of moderatorhandelingen;
  • maximale duur van inactiviteit;
  • een herroepingsproces;
  • een bevestigingsprocedure.
 2. Bij veel van deze processen is er een een periode van zo'n 12 maanden waarna een beoordeling wordt gedaan van de activiteit van de gebruikers met bijzondere taken.
 3. Dit beleid betekent niet dat het huidige beleid van een specifieke gemeenschap voor het beoordelen van de activiteiten niet meer van toepassing is. Als bijvoorbeeld stewards nu jaarlijks bevestigd worden door de globale Wikimedia Foundation gemeenschap, terwijl checkusers en oversighters onderworpen zijn aan strengere eisen voor inactiviteit.