Jump to content

Konszenzus

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Consensus and the translation is 100% complete.

A Wikimédia csak létező konszenzussal működik, mivel az adminisztrátori eszközöket (blokkolás, törlés, lapvédelem stb.) leszámítva mindenkinek egyenlő jogai vannak és bármely változtatást visszavonhat. Konszenzusra megbeszéléssel és tárgyalással lehet törekedni.

A levelezőlistán a következőképp definiálták a konszenzus fogalmát:

A Wikipédia szabványos működése jó példa arra, hogy mit jelent: a közösség tagjai különféle véleménnyel bírnak: valaki egyetért; valaki nem; valakit nem érdekel az adott eset; abszolút ellenzi a szavazás tárgyát, de elfogadja a közösség álláspontját; valaki, aki abszolút egyetért a többiekkel; valamint valaki, aki „törvényen kívüli”. Ha a közösség véleményére kívánsz alapozni, rá fogsz jönni, hogy az adott esetben létezik-e konszenzus.

Vedd figyelembe, hogy a konszenzus eléréséhez olyan szerkesztőkre van szükség, akik jóhiszeműen szerkesztenek, hogy több nézőpontból is bemutathassanak valamit.

Egy ésszerű vagy racionális álláspont pontos meghatározása nehéz. Szinte minden szerkesztő úgy gondolja, hogy az ő álláspontja ésszerű; a jó szerkesztők elismerik, hogy az ellenükre szóló álláspontok is ésszerűek lehetnek. A Wikimédia konszenzusos gyakorlata azonban nem indokolja a különc nézőpont mellett való makacs ragaszkodást, valamint a más szempontok jóhiszemű mérlegelésének megtagadását. A jóhiszeműség szempontjából pedig az a nyomatékos hangoztatás sem elegendő, hogy Te a semleges nézőpont (NPOV) elve alapján szerkeszteszt, miközben elfogult szerkesztésbe kezdesz. Ez a hozzáállás nem takarja el tevékenysége valós természetét.

A konszenzus nem bírálja felül az NPOV-t (vagy semmilyen más hivatalos irányelvet). Ugyanakkor egy szerkesztői csoport kitartással, létszámmal és szervezettséggel kizárhat bizonyos tényeket és nézőpontokat. Ennek a szerkesztői csoportnak nem szabadna olyan szócikkverzióban megállapodnia, amely megsérti az NPOV elvét, de alkalmanként mégis így tesz. Ez általában rossz dolognak tekintendő, és kerülendő.

Lásd még