Jump to content

A barátságos hely irányelvei

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Friendly space policies and the translation is 84% complete.

A barátságos hely irányelvei olyan a Wikimédia-közösség személyes részvétellel járó összejöveteleire vonatkozó útmutatók, amelyek azt tanácsolják, hogy minden résztvevő törekedjen arra, hogy pozitív és konstruktív élményt nyújtson a többi résztvevő számára. A kapcsolódó elképzelés egy magatartási kódex, amely nem csupán a személyes részvétellel járó eseményekre vonatkozóan, mint a barátságos hely irányelvei, hanem általános értelemben vett, viselkedéssel kapcsolatos útmutatóként szolgál.

A barátságos hely irányelvei Wikimédia-események számára

A Wikimédia-közösség elkötelezte magát, hogy mindenki számára befogadó élményt nyújtson nemtől, nemi identitástól és annak kifejezésétől, szexuális irányultságtól, fogyatékosságtól, megjelenéstől, fajtól, vallástól vagy az előnyben részesített szabad licenctől függetlenül (nem korlátozva ezekre a szempontokra). Nem tűrjük el az esemény résztvevőinek zaklatását! Azokat a résztvevőket, akik megsértik ezeket a szabályokat, az eseményszervezők döntése alapján felkérhetőek arra, hogy hagyják el az eseményt.

A zaklatás definíciója

A zaklatás magában foglalja:

  • a nemre, a szexuális irányultságra, a nemi identitásra vagy annak kifejezésére, a fogyatékosságra, a fizikai megjelenésre, a testméretre, a fajra, az etnikai hovatartozásra, a politikai hovatartozásra vagy a vallásra vonatkozó sértő szóbeli megjegyzéseket;
  • szándékos megfélemlítést, megfigyelést, nemkívánatos követést, zaklató jellegű fényképezést vagy felvétel készítését, a beszélgetések ismétlődő megszakítását, és egyéb hasonló eseményeket;
  • szexuális tartalmú képek az eseménnyel nem összefüggésben való megjelenítését, nem megfelelő fizikai érintkezést vagy nemkívánatos szexuális figyelmet.

Azokkal a résztvevőkkel kapcsolatban, akiket felkértek az ilyen viselkedés felhagyására, elvárás, hogy a kérést haladéktalanul teljesítsék.

Intézkedések

Mivel a Wikimédia-közösség eseményeit jellemzően önkéntesek szervezik, az eseményszervezők számítanak a résztvevők segítségére a barátságos hely irányelveinek betartatásában. Ha zaklatnak; észreveszed, hogy valaki mást zaklatnak, vagy kétséged támad ezzel kapcsolatban, kérjük, azonnal fordulj az eseményt szervező személyekhez!

Ha a szervezőknek fenntartásuk van egy egyén magatartása miatt, vagy panaszt kapnak ezzel kapcsolatosan, megtehetik a helyzetnek megfelelő intézkedéseket. Ez az intézkedés magában foglalhatja az érintett egyén személyes figyelmeztetését; súlyosabb esetekben azonban szükség lehet arra, hogy megkérjék a távozásra. Nemkívánatos követés, megfigyelés esetén a rendezvény személyzete kísérőt biztosíthat.

Azok a személyek, akik zaklató jellegű magatartást tanúsítanak, vagy akik azzal fenyegetik az eseményt, hogy zaklatják a résztvevőket vagy megzavarják az eseményt, megkérhetőek arra, hogy ne vegyenek részt rajta.

Az irányelv végrehajtásával kapcsolatos aggályokat először az esemény szervezőivel vagy Wikimédia-közösséggel kell megvitatni.

Kapcsolati információk

A résztvevők biztonsága érdekében, és azért, hogy segítséget kapjanak vészhelyzet esetén, hasznos felsorolni az alábbi kapcsolati információkat (telefonszámokat):

  • az eseményszervezők elérhetősége (ideális esetben 0-24 órás),
  • a helyi hotel / helyszín biztonsági szolgálata,
  • a helyi bűnüldözési szervek (rendőrség),
  • a helyi szexuális támadásra létrehozott forródrót,
  • a helyi sürgősségi és nem sürgősségi orvosi szolgáltatások elérhetősége,
  • a helyi taxitársaságok.

Lásd még

Konkrét eseménytípusokra létrehozott hasonló irányelvek:

Kapcsolódó irányelvek és oldalak:

A barátságos helyekre vonatkozó online irányelvek: