Jump to content

Veilige ruimte-beleid

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Friendly space policies and the translation is 100% complete.

Veilige ruimte-beleid zijn richtlijnen voor fysieke Wikimedia-bijeenkomsten die alle deelnemers adviseert om te proberen aan te moedigen te werken aan een positieve en constructieve ervaring voor alle andere deelnemers. Een gerelateerd concept is een gedragscode, die in alle contexten een leidraad is voor het beleid en niet alleen bij fysieke Wikimedia-bijeenkomsten zoals de Veilige ruimte-beleid.

Algemeen Veilige ruimte-beleid voor Wikimedia-evenementen

De Wikimedia-gemeenschap is toegewijd aan het bieden van een verwelkomende ervaring voor iedereen, ongeacht geslacht, seksuele geaardheid, genderidentiteit of -uitdrukking, handicap, uiterlijk, ras, religie of voorkeur van vrije licentie (en niet beperkt tot die aspecten). We tolereren geen intimidatie van conferentiedeelnemers. Deelnemers die deze regels schenden, kunnen naar goeddunken van de organisatoren van het evenement worden gevraagd om het evenement te verlaten.

Definitie van intimidatie

Intimidatie omvat:

  • Aanstootgevende mondelinge opmerkingen met betrekking tot geslacht, seksuele geaardheid, genderidentiteit of -uitdrukking, handicap, fysieke verschijning, lichaamsgrootte, ras, etniciteit, politieke overtuiging of religie.
  • Opzettelijke intimidatie, stalken, onwelkome navolging, intimidatie door fotografie of video-opname, aanhoudende verstoring van gesprekken of andere gebeurtenissen.
  • Niet-contextuele weergave van seksuele beelden, ongepast fysiek contact en ongewenste seksuele aandacht.

Deelnemers die gevraagd worden te stoppen met dergelijk gedrag dienen onmiddellijk hieraan te voldoen.

Corrigerende acties

Omdat de evenementen van Wikimedia worden beheerd door vrijwilligers, zijn organisatoren van evenementen afhankelijk van alle aanwezigen voor hulp bij het handhaven van het Veilige ruimte-beleid. Als u lastiggevallen wordt, merkt dat iemand anders lastiggevallen wordt of dat er andere zorgen zijn, neem dan onmiddellijk contact op met iemand van het organiserende team.

Als organisatoren zich zorgen maken over het gedrag van een persoon, of een klacht ontvangen, kunnen ze passende actie ondernemen om de situatie te verhelpen. Dit kan een privéwaarschuwing voor de betrokken persoon inhouden; in meer ernstige gevallen kan het nodig zijn om hen te vragen om te vertrekken. In geval van stalking kan de organisatie van een evenement escort bieden.

Personen met een patroon van intimiderend gedrag, of die een bedreiging vormen voor individuen of een evenement verstoren, kunnen worden gevraagd om niet aanwezig te zijn.

Eventuele zorgen met betrekking tot de implementatie van dit beleid moeten in eerste instantie worden voorgelegd aan de organisatoren van het evenement, of aan de Wikimedia-gemeenschap zoals gewenst.

Contactgegevens

Om aanwezigen te helpen veilig te zijn en in geval van nood contact op te nemen, is het handig om de volgende contactnummers te vermelden:

  • De organisatoren van het evenement (idealiter een 24 uur bereikbaar nummer)
  • Lokale beveiliging van het hotel/accommodatie
  • Lokale politie
  • Lokale seksuele aanranding hotline
  • Lokale medische noodhulp en niet-spoedeisende hulp
  • Lokaal taxibedrijf

Zie ook

Gelijksoortig beleid voor specifieke soorten evenementen:

Gerelateerd beleid en pagina's:

Online beleid voor een veilige ruimte: