Leadership Development Working Group/Working Group Announcement/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Leadership Development Working Group/Working Group Announcement and the translation is 100% complete.

Задовољство нам је да вам представимо чланове Радне групе за развој лидерства. Панел чланова заједнице (4) и особља Фондације Викимедија (2) анонимно је прегледао више од 60 пријава. У радну групу је изабрано петнаест чланова.

Разноликост и заступљеност су били важни фактори. Срећни смо што можемо да поделимо да група има представнике из свих 8 региона[1] (по два из сваког региона, осим САД + Канада са једним). Величина групе је проширена са 12 на 15 чланова како би се повећала разноликост. Заједно, чланови групе говоре најмање 17 језика. Чланови имају различите улоге у покрету, укључујући: мета-организатора, стјуарда изабраног у заједници, бившег извршног директора подружнице и свестраног волонтера. Чланови се разликују по годинама које су провели у покрету: од новијих чланова заједнице до оних са преко 15 година искуства. Што се тиче пола, имамо 7 жена, 6 мушкараца, 1 небинарну и родно флуидну особу, а 1 није желела да идентификује свој пол.

Без даљег одлагања, дозволите да вас упознамо са члановима Радне групе за развој лидерства:

Здраво! На Викимедијиним пројектима сам познат под именом Вермонт. Ја сам Викимедија стјуард, администратор и чекјузер на Мета-Вики и Википедији на поједностављеном енглеском, као и координатор за поклоне. Придружио сам се овој групи ради практичне подршке развоју заједнице и лидерства и промовисања задржавања уредника и њиховог развоја у складу са тренутним приоритетима покрета и мисијом Викимедије.
Здраво, ја сам Флавија Дорија (она/она), Бразилка која живи у Португалу од 2016. године. Укључена сам у Покрет Викимедије од почетка 2020. Тренутно радим као амбасадор заједнице која говори португалски при Фондацији Викимедија. Као волонтер, део сам Википедија групе Wiki Editoras Lx, прве а можда и једине групе лузофона коју чине само жене и небинарне особе које уређују родне теме. У својој групи радим на неколико фронтова као што су обука нових корисника, организовање догађаја и промоција дебате унутар заједнице. Од самог почетка сам се укључила у питања која се односе на доношење одлука унутар Покрета и на важност укључивања маргинализованих група из наше заједнице у ове дебате и како је ово укључивање кључно за одржавање Викимедијиних пројеката релевантним за друштво.
Такође сам комуниколошкиња и новинарка. Посебно ме занима друштвени и политички аспект дебате о информационо-комуникационим технологијама, а недавно сам објавила академски рад о роду и Википедији, а надам се да ћу то и чешће радити.
Сада се, као чланица Радне групе за развој лидерства, надам да ћемо заједно научити како да користимо наше ресурсе за промовисање веће аутономије наших заједница, посебно оних које не спадају у стандардни профил просечног корисника. Узбуђена сам што ћу упознати још људи заинтересованих за ову дебату и радујем се сарадњи са свима вама!
Ја сам Францеск, уредник на каталонском језику из Валенсије. Дуго сам био веома активан уредник, али нисам био толико укључен у међународне заједнице све до 2019. Веома сам узбуђен што откривам и учим нове ствари о Википедији.
Ја сам специјалиста за безбедност хране и волонтерски сарадник на Википедији више од 8 година. Градим капацитете за нове уреднике, негујем и помажем развој нових уредника у Нигерији.
Суоснивач сам Викимедијине корисничке групе Нигерија (сада добротворна организација у Нигерији) која подржава волонтере и наставља да им пружа техничку и административну подршку.
Током врхунца пандемије КОВИД-19, Isaac је, у партнерству са Фондацијом Молескин, предводио иницијативу за креирање чланака на Википедији на локалним језицима у вези са КОВИД-19 и направио видео на језику јоруба како би људима са мало или нимало образовања пренео информације о томе како да избегну заражавање вирусом ЦОВИД-19, те да истакне како Википедија помаже у борби против пандемије. У видеу су се појавили познати филмски глумци из Нигерије.
Светски економски форум номиновао ме је за Младог глобалног лидера 2020.
Схвативши да милионима чланака на Википедији недостају фотографије које би их илустровале, покренуо сам међународну кампању под називом „Странице Википедије траже фотографије“ 2020. како бих ангажовао волонтере током пандемије ЦОВИД-19 охрабрујући уреднике Википедије широм света да чланцима на Википедији додају слике са Викимедија Комонс.
Током 2021. био сам један од водитеља иницијативе за документовање и очување нигеријских језика који се не пишу нити подучавају у школама. У првој фази креирано је више од 50 аудиовизуелних материјала.
Сисоп сам на Википедији на језику јоруба, члан Вики Индаба управног одбора (WISCOM) и бивши члан Комитета за доделу грантова за индивидуални ангажман, као и Комитета за пројектне грантове.
Долазим из недовољно заступљене заједнице и једно од питања које ми често пада на памет је "зашто Африканци нису увек укључени у лидерске улоге у покрету?" ВМФ је постао бољи попитању укључивања Африканаца, али је то често веома тешко. Можда обично не учествујемо у дискусијама о политици или у сродним дискусијама. Африканци су део покрета, ми треба да тежимо да учествујемо у расправама о доношењу одлука што је више могуће. Покрет Викимедије расте веома брзо и развој лидерства је кључан за нашу мисију. Ово је моја суштинска мотивација да се придружим радној групи.
Моје име је Гуднес Игнацијус (она). Долазим из Нигерије и моје корисничко име на свим Вики пројектима је Olugold. Члан сам корисничке групе Игбо Викимедијанци (ИВУГ). Драго ми је што сам део ове групе и овде сам да сарађујем са другим члановима тима како бих подржала мисију групе.
Ја сам Иван (Корисник:ProtoplasmaKid), из Мексика, Викимедијанац више од једне деценије и уредник Википедије на шпанском језику од 2006. и администратор од 2016. Бивши кандидат за Одбор повереника 2021. Заштитник људских права и активиста. Волео бих да могу да допринесем покрету заједничким знањем како бисмо обогатили оно што заједнички знамо о лидерству.
Ја сам Росио Консалес и учествујем у различитим инстанцама покрета Викимедија више од 17 година. Био сам директор, потпредседник и председник одбора Викимедије Чиле.
Придружио сам се радној групи да бих допринео својим искуством из лекција које сам савладао током година.
Дипломирао сам филозофију на Универзитету у Чилеу и магистрирао издаваштво (издавач) на Универзитету Помпеу Фабра од 2020. до 2021. Ја сам издавач, специјализован за књиге малог формата. Тренутно живим у Луксембургу.
„Лидерство је способност да се визија преточи у стварност.“ Ворен Бенис. У било којој заједници, ако имамо жељу да је развијемо, мислим да је први корак изградња лидера!
Овде Дониа Домиати. Студенткиња медицине из Египта. Први пут сам се придружила Википедији на арапском језику у фебруару 2019. До краја те године, направила сам више од 100 чланака од којих су многи били из области медицине. Учествовала сам на виртуелној Викиманији 2021. у 2 сесије; једна од њих је била соло сесија. Члан сам многих корисничких група, победник многих такмичења и организатор многих уређивачких маратона (едитатона) и фото такмичења, како локалних у Египту, тако и широм арапске заједнице.
Упркос томе што сам 21-годишња студенткиња медицине, имам три године искуства у вођењу група, унутар и изван Вики пројеката.
Што се тиче вики пројеката, основала сам и водила Пројекат уредника Википедије који стиже до свих арапских земаља путем онлајн радионица и уређивачких маратона (едитатона) и подстиче волонтере да учествују и уређују на Википедији на арапском и сазнају више о сестринским пројектима. Током претходне 2 године водила сам свој пројекат и настојала да неке од учесника учиним лидерима иницијатива и догађаја везаних за пројекат. С друге стране, у многим заједницама које не припадају Викимедијиној заједници, номинована сам за водитељку ХР-а на пројектима у оквиру или изван мог универзитета. Будући да сам дуго била ХР менаџер, имала сам контакте са многим лидерима из различитих области, што ми је помогло да унапредим сопствене лидерске и преговарачке вештине. То је и оно што ме је инспирисало да схватим да је лидерство стечена вештина и да је свако може стећи радећи на себи.
Лидер има добре комуникацијске вештине, инспирацију, креативност, вештине доношења одлука и многе друге вештине. И потребни су нам лидери у свим Викимедијиним заједницама.
Ја сам Нада Алфара, лекар стажиста из Палестине. Члан сам Викимедије Левант. Чланство у једној тако активној групи повећало је моју жељу да унапредим своје лидерске вештине и искуство. Организовала сам радионице које су на Википедији на арапском језику документовале радове левантинских аутора и суорганизовала сам интернет радионицу Interwiki Women Collaboration 2020. Такође сам упутила неколико новопридошлица у Викимедија Левант како да користе Photoshop за уређивање фотографија и отпремање на Викимедија комонс. Ово је резултат мог искуства као координатора онлајн пројекта обогаћивања дигиталног садржаја за децу са 100 прича преведених са енглеског на арапски. Учим читавог живота и верујем да ће Радна група за развој лидерства водити мој пут да утичем на људе да буду проактивнији, кооперативнији и доносиоци одлука. Ова група ће ме повезати са сличним умовима где могу боље да учим и где ће заједнички напори бити ефикаснији.
Викимедијанац од 2006. године, креатор Commons Quality Images и онога што је усвојено као сет основних захтева за слике. Администратор на Комонсу, пензионисан са добром репутацијом као администратор на ен.Википедији након 13 година службе. Две године као председник Викимедије Аустралије и 4 као потпредседник. Различити послови на ВРТ-у, део развоја ЕСЕАП-а и ЦОТ-а за отказану Викиманију 2020, затим на ЦОТ-у за Викиманију 2021. створили су процес стипендирања. Предводио развој Ниунгар Википедије, водио више радионица, одржао бројна предавања, укључујући емисије на програмима националног радија и телевизије. Сада ми је циљ да пренесем своје знање, охрабрим нове лидере да ступе на сцену и одведу покрет у будућност.
Здраво! Ја сам Имелда, Викимедијанац волонтер са Филипина. Придружила сам се овој групи да бих могла да поделим своја искуства, и као организатор и као уредник различитих Википројеката у развијању заједничког разумевања шта је лидерство и како можемо да искористимо ову заједничку дефиницију да побољшамо искуство уређивања и организовања за сваког волонтера широм Покрета, а посебно око заједнице земаља источне и југоисточне Азије.
Здраво свима, ја сам Јан! Живим у Немачкој, где студирам биохемију. Био сам тренер вештина за неколико студентских невладиних организација нешто више од годину дана. Сада имам за циљ да професионализујем овај свој хоби и да неке од идеја спроведем у дело. Дакле, када сам прочитао о радној групи за развој лидерства, одмах сам се пријавио јер видим огроман потенцијал у обуци лидерства за покрет. Узбуђен сам што почињем да размишљам о начинима на које бисмо могли да обезбедимо изградњу капацитета.
Ерокхин је члан Покрета Викимедије више од 12 година. Био је члан Викимедије Русије 5 година. Као један од чланова Викимедије РУ, организовао сам и водио неколико вики експедиција и вики тура по Русији и другим земљама. Сарађивао сам са различитим органима државне власти, локалном самоуправом, комерцијалним и некомерцијалним организацијама и приватним лицима како бих пренео њихове ресурсе на бесплатне лиценце и повећао њихову интеграцију у Википедију. Пре свега, радим на пројектима Викимедије на руском језику и на језицима народа Русије и бившег Совјетског Савеза. Постоји жеља и време за развој покрета Викимедија у Северној Азији и Централној Азији, а остало ће уследити. Мотивисан сам могућношћу да унапредим и развијем своје вештине и компетенције за боље учешће у Покрету Викимедија, да будем кориснији и делотворнији заједници и Викимедијиној фондацији.
Ја сам Нитеш и моје корисничко име је Nitesh Gill. Припадам Пенџабу, Индија. Тренутно сам на докторским студијама из пенџапске књижевности. Активан сам уредник пенџабске Википедије од 2015. Особа за контакт у корисничкој групи пенџапских Викимедијанаца и администратор на пенџапској Википедији. Учествовао сам и водио многе активности. Такође водим и координирам неколико пројеката у својству волонтера. Данас настојим да се и други који су дуго времена Викимедијанци јаве и сами преузму вођство. Иста ствар коју радим у својој заједници. Када сам сазнао за ову радну групу, прочитао сам о њој и схватио да желим да постанем њен део. Група има потенцијал да подстакне људе да преузму иницијативу за своје заједнице или људе. Верујем да ћу играти добру улогу у овој групи.
Из искуства вишегодишњег теренског рада у Покрету Викимедија у Јужној Азији, осећам потребу да ујединим процес стварања и неговања лидерства у покрету. Ово је веома потребно да би се обезбедила одрживост покрета; посебно за недовољно заступљене заједнице. Процес развоја лидерства може да варира у зависности од друштвеног и географског контекста било које циљне Викимедијине заједнице. Веома сам заинтересован да сазнам више о различитим Викимедијиним заједницама из целог света, да блиско сарађујем са њима на идентификовању процеса потребних за развој лидерства. Из истог разлога сам желео да се придружим Радној групи за развој лидерства.


Велика добродошлица члановима Радне групе за развој лидерства! Чланови групе ће имати једногодишњи мандат и почети да се састају крајем маја 2022. Групу ће подржати фасилитаторка, Јиосна Сара Џорџ, која ће са њом блиско сарађивати и подржавати њихов рад. Радујемо се што ћемо поделити више информација када група почне заједнички рад!


  1. Осам региона су: Блиски исток и Северна Африка; Подсахарска Африка; Источна, Југоисточна Азија и Пацифик (ЕСЕАП); Јужноазијско удружење за регионалну сарадњу (СААРЦ); Централна и Источна Европа (ЦЕЕ) и Централна Азија; Северна и Западна Европа; Сједињене Америчке Државе и Канада; Латинска Америка (ЛАТАМ) и Кариби