Jump to content

Avoin kirje VLK:ilta johtokunnalle

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Open Letter from Arbcoms to the Board of Trustees and the translation is 100% complete.

Hyvä johtokunta,

Tämä on avoin kirje välityslautakunnilta ja niiden jäseniltä ympäri Wikimedia-liikettä.

Olemme tarkoin seuranneet yleisen käytössäännöstön (UCoC) luontiprosessia. Tiedämme, että monilla pienillä yhteisöillä ei ole perussääntöjä, joten uusien muokkaajien on hankala ymmärtää, mikä on sallittua ja mikä ei. Lisäksi kannustamme peruskäytössäännöstön luomista kaikille wikeille, jotta ketään ei kohdeltaisi huonosti. Yhteisöjemme muokkaajaat toivovat laatusisällön luomista edistävää ympäristöä. Emme halua, että muokkaajia syrjitään heidän mielipiteidensä, kulttuurinsa, seksuaalisen suuntautumisensa tai muun takia. Muokkaajat pitäisi tuomita muokkaustensa perusteella. Meidän kokemuksemme mukaan globaali yhteisö ja projektimme yleensä tukevat säännöksiä, jotka varmistavat, ettei kukaan tule syrjinnän tai vainoamisen kohteeksi.

Olemme kuitenkin huolissamme UCoC:n täytäntöönpanosta ja siitä, kuinka se täytäntöönpano nähdään projekteissamme. On riski, että UCoC nähdään yhteisön oikean pyrkimyksen sijaan Wikimedia-säätiön ylhäältä määräämänä, koska virallista neuvottelua projektien kanssa ei käyty ennen kuin johtokunta hyväksyi UCoC:n. Useille projekteillemme on aiheutunut merkittävää vahinkoa, kun yhteisöt ovat riitautuneet Wikimedia-säätiön kanssa (esim. dewiki supersuojauksen kanssa ja enwiki framgaten kanssa). Emme halua sellaisen tapahtuvan yleisen käytössäännöstön kanssa, koska se voisi heikentää sen tarjoamia hyötyjä projekteille, joilla ei ole kehittyneitä käytäntöjä, järjestelmiä ja kokemusta käyttäjien käyttäytymisen käsittelystä. Viimeaikaiset aikajanamuutokset enemmälle neuvottelulle ja keskustelulle ovat myönteinen askel.

On siis elintärkeää, että projektit, joilla on monimutkaisemmat hallintajärjestelmät, kuten meidän, ovat virallisesti mukana UCoC-prosessin seuraavassa askeleessa. Huomaamme viimeaikaisen kutsun uudelle toimikunnalle toisen vaiheen luonnosteluun. Ainakin yksi henkilö, jolla on kokemusta välityslautakunnan jäsenenä toimimisesta tai vastaavaa kokemusta monimutkaisten ja vaikeiden käyttäytymisongelmien kanssa, pitäisi lisätä jäseneksi luonnostelutoimikuntaan, ja ainakin yksi toinen henkilö, jolla on tällaista kokemusta tai kokemusta ylivalvojana, pitäisi lisätä neuvonantajaksi.

Ymmärrämme, että yksittäisille projekteille ei voi antaa veto-oikeutta koskien UCoC:n toimeenpanoa. Toivomme kuitenkin teidän ymmärtävänne, että yksittäisten projektien täytyy tuntua sitoutuneilta mihin tahansa esiintuleviin täytäntöönpanomekanismeihin. Ilman tällaista sitoutumisen ja yhteistyön tunnetta UCoC tulee lopulta epäonnistumaan. Pelkkä neuvottelu on riittämätöntä. Tarvitaan virallinen prosessi UCoC:n täytäntöönpanojärjestelmän hyväksymiseksi.

UCoC:n täytyy myös olla elävä asiakirja. Yhteisö muuttuu ja kehittyy, joten sillä on yleispätevä toimintatapa. Tiedämme, että tämä on eri asiakirja kuin jos se olisi luotu kymmenen vuotta sitten, ja meistä yleispätevät tavat tulevat olemaan erilaiset kymmenen vuoden kuluttua. On lisättävä tapa muuttaa yleistä käytössäännöstöä, ja tämän muutosprosessin pitäisi rakentaa tähän päivään asti opittujen opetusten päälle, jotta yhteisöillä ja yksilöillä olisi mahdollisuus merkitykselliseen kannanottoon ennen kuin mitään muutosta hyväksytään.

Wikipedia ja muut projektit ovat mahdollisia vain yhteisöjen muokkaajakuntien ahkeran työn uskomattoman tietokokoelman luomiseksi ja ylläpitämiseksi ansiosta. Tämä polku on pidempi, mutta hätäiset päätökset ja päätökset, joita vapaaehtoiset, joihin ne vaikuttavat, eivät näe pätevinä, voisivat aiheuttaa todellista vahinkoa yhteisöillemme ja tekemällemme työlle. Wikimedia-säätiön arvojen sanoin: ”Yhteistyö ei aina ole helppoa. Joskus meillä on siinä vaikeuksia. Yhdessä työskentely on vaikeaa, mutta se on sen arvoista. Me teemme niin, koska se tekee meistä vahvempia.” Me pyydämme teitä olemaan vahvempia kanssamme.

Allekirjoittaen,

Signing members of the cswiki-arbcom

Signing on behalf of the dewiki-arbcom

For the enwiki-arbcom

Signing members of the frwiki-arbcom

For the plwiki-arbcom

Signing members of the ruwiki-arbcom

Signing members of the ukwiki-arbcom

Signing members of the pswiki-arbcom