Jump to content

Surat Terbuka dari Arbcoms kepada Lembaga Pemegang Amanah

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Open Letter from Arbcoms to the Board of Trustees and the translation is 100% complete.

Lembaga Pemegang Amanah,

Ini adalah surat terbuka dari timbang tara dan jawatankuasa timbang tara dari seluruh gerakan Wikimedia.

Kami telah mengikuti proses penciptaan Kod Tingkah Laku Universal (UCoC). Kami tahu bahawa banyak komuniti kecil tidak mempunyai seperangkat peraturan asas, jadi sukar bagi editor baru untuk memahami apa yang dibenarkan dan apa yang tidak. Selain itu, kami menggalakkan penciptaan peraturan perilaku asas untuk semua wiki untuk memastikan bahawa tidak ada yang dilayan dengan buruk. Editor dalam komuniti kami ingin mempunyai persekitaran yang kondusif untuk membuat kandungan berkualiti tinggi. Kami tidak mahu melihat editor didiskriminasi berdasarkan pendapat, budaya, seksualiti, dll. Penyunting harus dinilai berdasarkan penyuntingan mereka. Berdasarkan pengalaman kami, komuniti global dan projek kami pada umumnya akan menyokong peraturan yang memastikan tidak ada individu yang menjadi mangsa diskriminasi atau penghinaan.

Walau bagaimanapun, kami prihatin dengan penguatkuasaan UCoC dan prihatin tentang bagaimana penguatkuasaan itu akan dilihat pada projek kami. Kurangnya perundingan formal dengan projek sebelum dewan meluluskan UCoC berisiko dilihat sebagai dikenakan oleh Yayasan Wikimedia dari atas, dan bukannya dilihat sebagai usaha masyarakat yang sah. Beberapa projek kami telah menyaksikan kerosakan dan kemudaratan besar ketika masyarakat telah bertelagah dengan Yayasan Wikimedia (misalnya dewiki dengan SUPERPROTECT dan enwiki dengan FRAMGATE). Kami tidak mahu perkara itu berlaku dengan Kod Tingkah Laku Universal yang boleh menjejaskan faedah yang ditawarkannya untuk projek tanpa dasar, sistem, dan pengalaman yang dikembangkan dengan baik untuk menangani tingkah laku editor. Perubahan terkini pada garis masa untuk membolehkan perundingan dan perbincangan lebih banyak adalah langkah positif.

Oleh itu, sangat penting agar projek dengan sistem pemerintahan yang lebih canggih, seperti sistem kita, terlibat secara formal dalam langkah seterusnya proses UCoC. Kami memerhatikan seruan baru-baru ini untuk jawatankuasa baru untuk menyusun fasa kedua. Sekurang-kurangnya satu orang yang mempunyai pengalaman sebagai penimbang tara, atau pengalaman serupa yang menangani masalah tingkah laku yang rumit dan sukar, harus ditambahkan sebagai anggota jawatankuasa penggubal, dan sekurang-kurangnya satu orang tambahan dengan pengalaman ini, atau pengalaman sebagai Steward, harus ditambahkan sebagai penasihat.

Kami memahami bahawa setiap projek tidak boleh diberi hak veto atas pelaksanaan UCoC. Walau bagaimanapun, kami harap anda memahami bahawa setiap projek mesti berkomitmen terhadap apa sahaja mekanisme penguatkuasaan yang timbul. Tanpa rasa pelaburan dan perkongsian ini, UCoC akhirnya akan gagal. Rundingan hanya tidak mencukupi. Proses formal untuk mengesahkan sistem penguatkuasaan UCoC diperlukan.

UCoC juga mesti menjadi dokumen hidup. Masyarakat berubah dan berkembang dan mempunyai tingkah laku sejagat. Kami tahu bahawa ini adalah dokumen yang berbeza daripada jika ia dibuat 10 tahun yang lalu, dan kami merasakan bahawa norma universal akan berbeza dalam 10 tahun. Cara untuk mengubah Kod Tingkah Laku Universal harus ditambah, dan proses pindaan ini harus berdasarkan pelajaran yang dipelajari hingga kini untuk memastikan bahawa masyarakat dan individu mempunyai peluang untuk memberi input yang bermakna sebelum pindaan diterima.

Wikipedia dan projek-projek lain hanya dapat dilakukan kerana kerja keras para penyunting di komuniti untuk membuat dan mengekalkan simpanan pengetahuan yang luar biasa yang ada. Jalan ini lebih panjang, tetapi keputusan dan keputusan tergesa-gesa yang tidak memiliki kesahihan di mata sukarelawan yang mereka jalankan dapat menyebabkan kerosakan yang nyata kepada masyarakat kita dan pekerjaan yang kita lakukan. Dalam kata-kata nilai-nilai Yayasan Wikimedia, "Kerjasama tidak selalu mudah. Kadang-kadang kita berjuang. Bekerja sama sukar, tetapi sangat berbaloi. Kita melakukannya kerana ini menjadikan kita lebih kuat." Kami meminta anda untuk menjadi lebih kuat bersama kami.

Yang benar,

Signing members of the cswiki-arbcom

Signing on behalf of the dewiki-arbcom

For the enwiki-arbcom

Signing members of the frwiki-arbcom

For the plwiki-arbcom

Signing members of the ruwiki-arbcom

Signing members of the ukwiki-arbcom

Signing members of the pswiki-arbcom