Jump to content

Strategi 2015/Konsultation med gemenskapen/Bakgrund

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia Foundation/2015/Community consultation/Background and the translation is 100% complete.

Bakgrund

Inom WMF har vi den senaste tiden sparkat igång ett initiativ för att uppdatera vår strategiska riktning, med syftet att försäkra oss om att vi fortsätter arbeta på det bästa sättet möjligt, för att fullfölja visionen för Wikimedia.

Som du kanske redan vet, så utarbetade WMF under 2009 en femårig strategi för Wikimedia-rörelsen, med betydande bidrag från gemenskapen och de anställda. Efter det sattes femårsmål upp. De målen drev sedan på investeringar i att stabilisera vår tekniska infrastruktur, skapandes ett rum för innovation, och ökade investeringar gällande redigeringsverktyg. Planen var frimodig och motiverande, men femårs-horisonten visade sig vara svår att adaptera till internets mycket föränderliga natur.


2009 års plan var väldigt bred och omfattande. Den reflekterade nyckelfrågorna för Wikimedia-rörelsen och de miljontals människor som är en del av den. I praktiken hade dock WMF svårt med att fokusera och att prioritera dess vardagliga aktiviteter i relation till den övergripande planen. Tillkännagivandet av strategin "Narrowing Focus" 2012 var ett försök i att precisera WMF:s fokus så att den kunde vara mer effektiv i att stödja rörelsen i stort. Det är nu dags att se över den strategiska planen åter igen, och uppdatera det nämnda beslutet, Narrowing Focus.


På god väg in i 2015, utvecklar nu WMF en ny strategisk process. Hellre än att försöka skissa upp ett femårs-dokument för hela rörelsen, sätter vi igång vad som kommer att bli en konstant ordning av pågående strategisk utredning, evaluering, och orientering. Den här mer riktade, anpassningsbara processen kommer att informera oss direkt om svårigheter, så att vi kan uppdatera våra prioriteringar och mål, vilket kommer hjälpa oss uppehålla en strategisk riktning som är förenlig med Wikimedia-visionen, stödjer Wikimedia-projekten, och samtidigt känner sig vid den föränderliga globala omgivningen.


Gemenskapskonsultationen "Strategisk målsättning" är det första steget på vår väg mot en ny strategisk process. Den är en möjlighet för oss att utforska tillsammans vad framtiden håller i förvar för Wikimedia-rörelsen och dess projekt. Vi vill lära oss från era idéer och använda dem för att informera och förfina vårt strategiska tankesätt. Från det vill vi sedan definiera WMF:s strategiska riktning, vilken vi kommer att dela med oss av till er under 2015.