Jump to content

Стратегия за 2016 г./Консултация на общността/Обхват

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia Foundation/2016/Community consultation/Reach and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.Един от най-обширните теми, върху които Фондация Уикимедия ще се съсредоточи в предстоящия ни годишен план, е обхвата: способността ни да разпространим познанието до възможно най-голям брой хора. Ние вярваме, че това е мястото, където Фондация Уикимедия може да окаже най-голямо въздайствие.

Когато сте готови да отговорите на въпросите, моля, натиснете бутона в долната част на страницата.

Критичен въпрос относно обхвата

Докато съдържанието на Уикимедия все повече се използва от други, от 2013 г. насам трафикът към проектите на Уикимедия намалява. Това е тежко предизвикателство, защото все по-малко хора ще проучват свързано съдържание и намалява шансът да се превърнат в сътрудници, или да дарят. Намаляването на обхвата представлява значителен риск за актуалността на движението, неговата устойчивост и начина ни на работа, като по този начин засяга и споделената ни визия за достигане до всяко човешко същество.

Според вас кой е най-добрият начин за привличане на трафик към нашите проекти, като в същото време насърчава повторното използване на свободно външно съдържание?

Възможни стратегически подходи за подобряване на обхвата

По-долу са изброени няколко подхода, които Фондация Уикимедия може да предприеме спрямо обхвата. Моля, разгледайте тези шест варианта и ни уведомете чрез подход "номер" (до два или три от шестте подхода) този, които бихте подкрепили най-много. Също така Ви каним да споделите и Ваша идея.

Първи подход

  • Увеличаване на честотата на употреба и броя на потребителите, чрез адаптиране на изживяването на потребителите към техните нужди (това може да доведе до допълнителни формати на съдържание, улесняване на намирането на съдържание в Уикимедия, увеличаване на езиковото покритие и т.н.).

Втори подход

  • Подобряване на разбирането ни за това как и защо нашите потребители идват и остават на проектите ни, за да можем по-добре да задоволим нуждите им.

Трети подход

  • Да разберем как съдържанието на Уикимедия се използва повторно на външни платформи и да проучим как да насърчим потребителите на такова съдържание да се насочат към проектите на Уикимедия.

Четвърти подход

  • Да повишим осведомеността и използването на проектите на Уикимедия в две страни от Глобалния юг.

Пети подход

  • Даване възможност на другите да използват повторно съдържанието ни и да създават собствени продукти, като подобряват и документират нашите API (интерфейси за програмиране на приложения).

Шести подход

  • Подобряване на мобилните приложения на Уикипедия, за увеличаване на употребата й.

Предложете подход

  • Имате ли друга идея за подобряване на обхвата, на която да дадем приоритет? Кажете ни!


align=right Thank you for contributing your thoughts to this consultation!