Strategie/Wikimedia-beweging/2016/Proces FAQ

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia Foundation/2016/Process FAQ and the translation is 100% complete.


Gaat dit om een strategie van de beweging of een strategie van de Foundation?

Dit gaat over de Wikimedia Foundation strategie. In 2010 hebben de gemeenschap en de Foundation samengewerkt aan de ontwikkeling van een Strategisch Plan voor de gehele Wikimedia beweging, welke zowel strategieën (doelstellingen) als tactieken (de manieren om die doelen te bereiken) omvatte. We geloven dat de doelen in de 2010-15 strategie nog steeds valide en relevant zijn. Voor 2016 ontwikkelen we een strategie voor de Wikimedia Foundation, gericht op zijn rol binnen de bredere beweging. Tactieken voor de Wikimedia Foundation strategie in 2016-2017 zullen uitgewerkt worden in het jaarplan.

Waar komen deze onderwerpsgebieden vandaan?

De drie onderwerpsgebieden ('reach' (bereik), gemeenschap, kennis) vinden hun oorsprong in het Wikimedia visie verklaring, "Stel je een wereld voor waarin ieder mens vrijelijk kan delen in de samenvatting van alle kennis."

  • Reach gaat over het zekerstellen dat ieder mens kan delen in onze kennis en deel kan nemen aan onze beweging als ze willen.
  • Onze Gemeenschappen zijn onze kernkracht en de bron van de inhoud en projecten die onze visie sturen.
  • Kennis is wat we delen met de wereld. We streven naar hoge kwaliteit, diversiteit in onze dellomg en toegankelijkheid voor iedereen.

Deze drie gebieden komen overeen met de strategische prioriteiten geschetst in het Wikimedia Strategisch Plan voor de Wikimedia beweging en zoals de de potentiële benaderingen voor ieder gebied zijn verfijnd in de laatste 15 maanden van consultatie en iteraties met personeel, gemeenschap en Wikimedia supporters.

Waarom dit proces?

We willen ons strategie proces in samenwerking maken, overeenkomstig onze waarden en gebruiken. We moeten ook de Foundation strategie snel afronden, zodat we de tijdlijn halen voor ons 2016 jaarplan en onze team en afdelings strategieën kunnen afstemmen met de overkoepelende strategie. De benaderingen die we hier presenteren geven brede gedachten weer. Terwijl we slechts enkele ervan kunnen opnemen in ons jaarplan willen we een idee krijgen welke ervan goed vallen bij jullie en ook willen we leren of er gedachten zijn over hoe we ons het beste kunnen richten op deze gebieden. We hopen dat dit proces iedereen een kans geeft

Vervolg

De eerste consultatiefase van het strategieproces is geopend van 18 januari tot 15 februari. De feedback die we gedurende de consultatie krijgen zal samengevat en gesynthetiseerd worden door WMF personeel en onze strategie-adviseur en de hoofdbevindingen en intitiële strategische richting zal terug aan de gemeenschap gepresenteerd worden op 22 februari voor verdere discussie. Op 29 februari zal een finaal concept gepost worden en vervolgwijzigingen zullen opgenomen zijn tegen 4 maart. Dat concept zal het Foundation 2016 jaarplan worden, dat gepresenteerd zal worden aan de Funds Dissemination Committee niet later dan 1 april.