אסטרטגיה/תנועת ויקימדיה/2017/מקורות/מעגל 2/סיכום 28 במאי - 4 ביוני
Appearance
זהו סיכום קצר המתייחס לדיונים השונים המתקיימים במסגרת המעגל השני של התהליך האסטרטגי בין התאריכים 28 במאי - 4 ביוני. הקיצורים השונים המוצגים כאן מתייחסים לשפות המקור השונות, עליהן מתבסס הסיכום. לדוגמה, השפה העברית מוצגת באמצעות הצירוף HE. על מנת להעביר מושג כללי ביחס לדיונים השונים אותם דפי המקורות מסכמים, סיכום זה מציין כמה הצהרות היו זמינות בכל דף מקור במועד עריכת הסיכום, ולכן נלקחו בחשבון במסגרתו. (3), למשל, פירושו שדף מקור מסוים כלל 3 הצהרות בעת כתיבת הסיכום.
- מפתח לרשימת הנושאים
- קהילה רחבה ומשגשגת
- העידן הטכנולוגי
- תנועה גלובלית אמיתית
- מקור הידע האמין ביותר
- השתלבות במערך הידע הגלובלי
קהילה רחבה ומשגשגת - A
- במסגרת הקהילה הבנגלית (1 עד 6), המשתתפים סברו שאם נלך בעקבות נושא זה, ויקיפדיה תתפשט על פני יבשות כמו אפריקה, המזרח התיכון, דרום אסיה ואמריקה הלטינית, בהן תנועת ויקימדיה מוכרת פחות (§BN1). המשתתפים חשבו גם שהנושא הזה הוא החשוב ביותר, משום שיש צורך בקהילות רחבות ומשגשגות כדי להפיץ את המטרה של התנועה שלנו בכל השפות והקהילות התרבותיות (§BN2).
- במסגרת ראיונות פרטניים בקהילה הסינית (1 עד 19), המשתתפים אמרו כי על מנת לעקוב אחר נושא זה, עלינו להדגיש את קוד ההתנהגות ומדיניות החלל הידידותית בקהילה, לספק סביבה בריאה למתנדבים/מצטרפים חדשים, ונושא זה חשוב שכן הוא מספק הזדמנות גם למיעוט לחלוק את הידע שלו (§ZH4). הם גם הגיבו על שבירת מחסומי השפה (§ZH8).
- במסגרת ויקיפדיה הצרפתית (40 עד 48), המשתמשים סברו שהנושא הזה חשוב משום שזוהי דרך טובה להשיג את המטרות של ניטרליות וביטוי של מגוון דעות (§FR45).
- במסגרת ויקיפדיה הגרמנית (20 עד 43), המשתתפים ציינו כי "קהילה רחבה ומשגשגת" תוביל לכך שיותר עורכים יהיו מעורבים בוויקיפדיה (§DE24). המשתמשים הסכימו כי מבחינה אסטרטגית, זה הנושא המכריע (§DE25), למרות שהם חוששים כי זה לא המצב הנוכחי (§DE22). הם גם סברו שכולם צריכים להיות ידידותיים יותר זה לזה (§DE28).
- במסגרת ויקיפדיה היוונית (1 עד 12), המשתתפים ציינו כי אם נעקוב אחר הנושא הזה, הדבר יוביל לכך שיותר נשים יהיו מעורבות (§GR2), ושפרויקטי הוויקי שלנו יקבעו את הסטנדרטים להתנהגות במקום העבודה המודרני (§GR5).
- במסגרת ויקיפדיה האיטלקית (65 עד 89), בנוגע לנושא זה, המשתתפים סברו שאנחנו זקוקים למשוב של הקורא (§IT69). לגבי פעילויות שטח אנחנו צריכים גם להתמקד בתוצאות במונחים של איכות (§IT70). משתמשים גם הגיבו על התקפות אישיות תוך כדי דיון בנושא זה (§IT75) ו-(§IT77).
- במסגרת הדיון במטא-ויקי (68 עד 72), המשתתפים ציינו כי פרויקטי ויקי נושאיים יכולים למשוך יותר אנשים לתרום, ולכן הם צריכים לקום לתחייה (§Meta68), ועם השתתפות של מספיק עורכים ומתרגמים, נוכל לדעת טוב יותר מה קורה על גבי ויקי שונים (§Meta70).
- במסגרת ויקיפדיה הפולנית (16 עד 23), המשתתפים ציינו כי אנחנו צריכים פרויקט ייעודי כדי להבהיר את השפה שבה אנו משתמשים כדי לתקשר על גבי ויקי, שכן זה מכשול גדול עבור מתחילים (§PL20), בעיות כגון הפער בין המינים צריכות תמיכה מצד מומחים מקצועיים בסוציולוגיה וניהול מתנדבים, וזה התפקיד של הקרן (§PL21). נתונים מקושרים פתוחים הם בעל ברית פוטנציאלי שלנו בהכרה בפערי מגדר (ואחרים) (§PL22), והם הציעו גם לקיים נציב תלונות הציבור עבור עורכים חדשים (§PL23).
- במסגרת פגישת הוויקיפדים הפולנים 2017 (1 עד 18), המשתתפים התמקדו בעיקר בשאלה מדוע מספר העורכים אינו גדל (§PL1), והם דנו בכך ומצאו כי זה בגלל מכשולים טכניים (§PL3), קהילה לא ידידותית (§PL4) ו-(§PL5), וחוסר השלמות של התוכן (§PL2). הם גם דנו בכך שיש ליצור מנגנוני חניכה טכניים וחברתיים כדי לתת למשתמשים חדשים זמן חניכה שבמהלכו הם יהיו מוגנים מפני פעולות של משתמשים רעילים (§PL10).
- במסגרת ויקיפדיה הפורטוגזית (1 עד 32), המשתתפים ציינו כי שיפור הקהילה יאפשר לפרויקטים ולאנשים נוספים לתרום ולשגשג (§PT3), כאשר הנושא הזה הוא הבסיס עבור כל האחרים (§PT4). הם גם הציעו שתפקידה של קרן ויקימדיה צריך להיבנות מחדש בתחומים מסוימים (§PT7), ושיש צורך בתהליך כולל לארגון מחדש ופישוט של דפי העזרה (§PT9). הטיה של ידע מהווה הטרדה, מאחר שהיא מגבילה את התרומה של קבוצות שוליים (§PT10), ומימד מפתח הוא ליצור גיוון ולבנות גשרים כדי להעצים קהילות מוחלשות (§PT11).
- במסגרת ויקיפדיה הרוסית (1 עד 31), המשתתפים ציינו כי אנחנו צריכים לנטוש את הוויקי הגלובלי ואת הרעיון של השפעה על העולם (§RS4), ולמשוך מוסדות לפרסם ערכים על נושאים מדעיים (§RS5). המשתמשים גם הציעו שאנחנו צריכים לתת תשומת לב מיוחדת לנגישות של ויקיפדיה (§RS23), ולטפל בעורכים חדשים ובתוכן שנוצר על ידיהם בזהירות רבה יותר (§RS24).
- במסגרת ויקידאטה (44 עד 50), משתמש אחד סבור שנושא זה הוא השני בחשיבותו במסגרת התהליך האסטרטגי (§DATA49).
העידן הטכנולוגי - B
- במסגרת הדיון בקהילה הבנגלית (1 עד 6), המשתתפים ציינו שכדי להבטיח את איכות התוכן שלנו, שיפור טכנולוגי הוא בלתי נמנע. אם לא נשמור על קשר עם העולם במונחים של טכנולוגיה, אנחנו נישאר מאחור (§BN6).
- במסגרת ריאיונות פרטניים בקהילה הסינית (1 עד 9), המשתתפים אמרו כי הטכנולוגיה מסייעת לביצוע העבודה בצורה קלה יותר (§ZH17), ושקרן ויקימדיה צריכה להשקיע יותר זמן וכסף בפיתוח (§ZH18).
- במסגרת הדיון בוויקיפדיה האנגלית (86 עד 98), המשתתפים הציעו שאנו צריכים להתמקד בפיתוח כלים חכמים לסייע למשתמשים במקום להתמקד בבינה מלאכותית (§EN88), כי ללא עלייה מסיבית בכלים, הערכים בוויקיפדיה ייקלעו למצוקה של מידע מיושן וקישורים שבורים (§EN89). המשתתפים גם הציעו לפנות לחברות שקופות (וקטנות יותר) או מלכ"רים שלא יבקשו לפגוע בפרויקט (§EN90).
- במסגרת ויקיפדיה הצרפתית (40 עד 48), המשתתפים סברו כי הנושא החשוב ביותר לגבי המטרות שלנו הוא הרחבת מספר המשתמשים, תורמים או פשוט הקוראים (§FR41) ו-(§FR42). אנחנו צריכים ליצור גם שיתופי פעולה עם מעצבי יישומים ומפתחים (§FR43).
- במסגרת ויקיפדיה הגרמנית (20 עד 43), בעוד שמשתמש אחד העיר כי הנושא הזה הוא חיוני עבור ויקיפדיה (§DE43), אחרים התמקדו בבינה מלאכותית (§DE30) ו-(§DE33) ובכלי התרגום (§DE34). המשתתפים גם אמרו כי נושא זה מהווה הבסיס של הרחבת ויקיפדיה בצורה מהירה, ולשפר את התפלגות הידע (§DE35).
- במסגרת ויקיפדיה האיטלקית (65 עד 89), המשתתפים ציינו כי משתמשים ותיקים לעתים קרובות לא מברכים על חדשנות טכנולוגית (§IT88), ואנחנו צריכים להסביר חדשנות טכנולוגית למשתמשים (§IT89). בפרט, משתמשים גם הגיבו על שיפורים בבינה המלאכותית במסגרת ויקיספר ופרויקטים אחרים (§IT81) ו-(§IT84) ו-(§IT85).
- במסגרת ויקיפדיה הפולנית (16 עד 23), המשתתפים דיברו על אסטרטגיות זמן קצרות יותר ביחס לטכנולוגיה במקום 15 שנים (§PL18), והתמקדו בבעיות אמתיות כגון כלים נגד השחתות (§PL19).
- במסגרת ויקיפדיה הפורטוגזית (1 עד 32), המשתתפים ציינו כי תהליכים טכנולוגיים קובעים את אופן יצירת התוכן (§PT16).
- במסגרת ויקיפדיה הרוסית (1 עד 31), המשתתפים דיברו על מודלים תלת מימדיים, הנדסה חזותית, ופיתוח מציאות מדומה (§RS7). הם אמרו גם כי נושא זה הוא בראש סדר העדיפויות (§RS20), מאחר ואנחנו צריכים לנטוש את האנציקלופדיה האנלוגית הישנה (§RS8). אנחנו גם צריכים להפנות את תשומת הלב ליצירת אוטומטית של ערכי שמע (§RS22). התקדמות האוטומציה בתרגום תאפשר לנו להפוך את ויקיפדיה לאנציקלופדיה אחת אוניברסלית (§RS31).
- במסגרת ויקיפדיה הספרדית (31 עד 46), המשתתפים ציינו כי נושא זה הוא חשוב (§ES46), וכן כי נגישות צריכה להיכלל לצמיתות במסגרת הפיתוח הטכנולוגי של ויקיפדיה, הן בשלב הקריאה והן בשלב העריכה (§ES33). במסגרת קבוצת הדיון הספרדית בטלגרם (25 עד 61), המשתתפים דנו בהסתגלות להקשר הטכנולוגי (§ES24) ו-(§ES25) ו-(§ES26), ובנגישות התוכן שלנו (§ES27) ו-(§ES29) ו-(§ES30), ו-(§ES31). הם גם חושבים כי השימוש במדיה חברתית חיוני כדי למשוך עורכים חדשים (§ES33) וש-ORES הוא העתיד לגבי זיהוי השחתות וגם מדדים אחרים הקשורים לאיכות הערכים (§ES43). הם גם דיברו על אנונימיות (§ES44) ו-(§ES48).
- במסגרת ויקיפדיה הוייטנאמית (13 עד 19), המשתתפים בדיון הציעו שנוכל ללמוד מפייסבוק / אתרים חברתיים אחרים איך להעלות את האינטראקציה וההערות שלנו באתרי ויקימדיה (§VI18) ולנסות לשלב את Google Translate לתרגום תוכן כדי לתרגם במהירות את ויקיפדיה לשפות שונות (§VI19).
- במסגרת ההאקתון של ויקימדיה, המשתתפים סברו כי חשוב גם שאנשים צריכים לראות את אותה הגרסה בוויקיפדיה, ולהיות מסוגלים להשתמש באותם כלים (§wmhack3).
קהילה גלובלית אמיתית - C
- במסגרת ראיונות פרטניים בקהילה הסינית (1 עד 19), המשתתפים סברו כי הצטרפות קבוצות מיעוט תוביל למידע חדש (§ZH15).
- במסגרת ויקיפדיה האנגלית (86 עד 98), משתתף אחד חשב כי הנושא הזה הוא הנושא החשוב ביותר כי זו הדרך הטובה ביותר לכסות נושאים נוספים מרחבי העולם (§EN91).
- במסגרת ויקיפדיה הגרמנית (20 עד 43), המשתתפים התמקדו בוויקיפדיה ובכלי התרגום לתוכן. הם הציעו כי 'קומונס' יספק תמיכה טובה יותר לצלמים (§DE38), ושיפור כלי תרגום התוכן ישפר את התקשורת בין השפות השונות בעולם (§DE39).
- במסגרת ויקיפדיה הפורטוגזית (1 עד 32), המשתתפים ציינו כי על ידי הקמת תנועה גלובלית אמיתית אנו יכולים להקים חברה חברתית חברתית מקושרת (§PT19), וכי תהליך הגלובליזציה של התנועות צריך להיות מלווה במיסוד עמוק של הדמוקרטיה (§PT22).
- במסגרת קבוצת הטלגרם הספרדית (25 עד 61), המשתתפים ציינו כי כל הקולות מיוצגים בערכים (§ES49). המקרה הפרדיגמטי ביותר הוא הפער בין המינים (§ES55). כדי להשיג נושא זה, יש להרחיב דיאלוגים עם תנועות חברתיות וארגונים בינלאומיים אחרים כדי להפיץ כספים לפרויקטים שינקטו פעולה יעילה לשינוי המצב (§ES58). משתמש אחד אמר שהוא גם רואה צורך ליצור תוכנית לקידום איכות בתנועת ויקימדיה (§ES61).
מקור הידע האמין ביותר - D
- במסגרת ויקיפדיה הבנגלית (1 עד 6), המשתתפים ציינו כי אם נעקוב אחר הנושא הזה, ויקימדיה תהיה מקור הידע הפשוט ביותר והאמין ביותר (§BN4).
- במסגרת ויקיפדיה האנגלית (86 עד 98), המשתתפים הגיבו על נושא זה במחשבה כי האתגר שלנו הוא לשמור על מעמדנו כמקור מהימן של ידע, ולא להשיג את זה (§EN91). משתמשים שענו על שאלה 3 הציעו הגבלה על יצירת ערכים באמצעות IPS אנונימי (§EN94), ולהגביל עריכת מאמרים באיכות גבוהה יותר למשתמשים מורשים, תוך מתן למשתמשים אחרים אפשרות לעבוד על ערכים באיכות נמוכה יותר, וזאת כדרך להגדיל את האמינות (§EN95).
- במסגרת ויקיפדיה הגרמנית (20 עד 43), משתתף אחד סבר שהנושא הזה הוא החשוב ביותר (§DE39). הם גם ענו כי אנו נעזור לאנשים להבין כיצד התהליכים שלנו הופכים אותנו לאמינים. "לפרויקטים של ויקימדיה יש סיכוי ממשי להפוך למקור הידע הרלוונטי ביותר מעבר לכל הספרות המדעית ולעיתונות המכובדת ב-2030 (§DE40).
- במסגרת הדיון בוויקיפדיה העברית (15 עד 23), המשתתפים סברו שזהו הנושא החשוב ביותר (§HE16). הם גם הציעו שעלינו להוסיף מנגנון בקרה לכל ערך, שיכלול את מקורות המידע עליו הוא מבוסס (§HE19), וכן לשתף פעולה עם Wikipedia scholar (§HE20).
- במסגרת ויקיפדיה הפולנית (16 עד 23), משתמש אחד הגיב על נושא זה במחשבה שקרן ויקימדיה צריכה להתמקד בטכנולוגיה ובתמיכה בקהילה הקיימת במקום להקדיש מאמץ רב מדי לנושא זה, למרות שמשתמש אחר לא הסכים (§PL17).
- במסגרת פגישה של ויקימדיה פולין (1 עד 18), המשתתפים ציינו כי במצב הנוכחי של קהילות התורמים בפרויקטים של ויקימדיה, קשה לשלב מומחים, בשל השיטות השוויוניות של קבלת ההחלטות (§PL11). את התפקיד של המומחה עשוי להתמלא על ידי יועצים חיצוניים או סוקרים (§PL12), והם יכולים להיות מגויסים על ידי ביצוע פרויקטים משותפים עם מוסדות האם שלהם (§PL13).
- במסגרת ויקיפדיה הספרדית (31 עד 46), משתמש אחד חושב כי הדרך הטובה ביותר להילחם בתפיסות השגויות של הפרויקטים שלנו בתקשורת, היא להודות שיש לנו בעיות אמינות ולהפוך אותם לאמינים יותר (§ES35). משתמשים גם אמרו כי הנושא הזה הוא לא בהכרח חלופה לאחרים, אבל הולך יד ביד עם כמה מהם (§ES38), ואם נעקוב אחר נושא זה תהיה לנו השפעה גדולה, על ידי הפיכתנו למנהיגי העולם של המידע האמין (§ES39).
- במסגרת הדיון בוויקידאטה (44 עד 50), אחד המשתתפים אמר כי להיות מקור מכובד ואמין של ידע צריך להיות הנושא החשוב ביותר. בלי זה, ארבעת הנושאים האחרים הם חסרי תועלת (§DATA50).
- במסגרת ההאקתון של ויקימדיה (1 עד 11), המשתתפים ציינו כי הנושא הזה הוא החשוב ביותר משום שהוא משפיע ישירות על מיליוני קוראים מדי חודש (§wmhack10), וכדי להפוך אותו לחזק יותר, אנחנו צריכים עוד נתוני מחקר על למה אנשים משתמשים במקורות אחרים כדי שנוכל לשפר היכן שניתן (§wmhack2).
השתלבות במערך הידע הגלובלי - E
- במסגרת הדיון בקהילה הבנגלית (1 עד 6), המשתתפים ציינו שאם נוכל להבטיח איכות ואמינות, נוכל גם להביא חוקרים ומומחים למערכת האקולוגית של הקוראים שלנו. זה בסופו של דבר לעזור לנו ליצור מערכת אקולוגית טובה יותר של ידע (§BN5).
- במסגרת הדיון בוויקיפדיה האנגלית (86 עד 98), המשתתפים סברו שוויקיפדיה לא פועלת בצורה אותה אקדמאים מבינים (§EN97).
- במסגרת הדיון בוויקיפדיה הצרפתית (40 עד 48), משתמשים אמרו כי מעורבות רחבה יותר במערכת האקולוגית של הידע דורשת יותר פעילויות שטח, הבנה טובה יותר של האקדמיה, העיתונות וכו', וגיוס טוב יותר (§FR47). הם גם חוששים שוויקיפדיה לא תוכל להחליף את ההשכלה הגבוהה באוניברסיטה (§FR46).
- במסגרת ויקיפדיה העברית (15 עד 23), המשתתפים הציעו כי חשוב לנו לטפח אנשים שיכולים לקיים אינטראקציה עם מערכת הידע (§HE22), ומשתמש אחד תמך בהצטרפות למכללות, אוניברסיטאות, בתי ספר תיכוניים ואפילו חטיבות לקידום ויקיפדיה (§HE23).
- במסגרת ויקיפדיה האיטלקית (65 עד 89), המשתתפים הגיבו על נושא זה במתן דגש על שותפויות גלאם (§IT65) ו-(§IT79).
- במסגרת פגישת הוויקיפדים הפולנים 2017 (1 עד 18), המשתתפים ציינו כי מטרות נושא D חייבות להיות מושגות תחילה, ורק אז אולי נוכל לחשוב על נושא זה (§PL17). עם זאת, הם מכירים בכך שהתוכן של ויקימדיה יכול לשמש כדוגמה טובה כיצד לזהות ידע טוב מקרב מידע מזויף, על ידי ניתוח איכות המקורות (§PL18).
- במסגרת ויקיפדיה הפורטוגזית (1 עד 32), המשתתפים העריכו כי נושא זה הוא בעל הפוטנציאל הגדול ביותר להשפיע על העולם, עם שינוי בחינוך (§PT26). עם זאת, הם גם חוששים כי ללא סביבה מסבירת פנים ותהליכים ברורים ותיעוד לא נוכל ליצור את אפקט הגיוס הנחוץ לנושא זה להתפתח בקצב הנדרש (§PT26). הם גם הציעו שבמקום להתמקד בגיוס תלמידים, עלינו להתמקד בגיוס מורים (§PT29).
- במסגרת ויקיפדיה הספרדית (31 עד 46), המשתתפים סברו שכמו האנציקלופדיה הצרפתית, ויקיפדיה צריכה להיות שאפתנית ולהיות סמל של המאה ה-21 (§ES44).
- במסגרת ויקיפדיה הוייטנאמית (13 עד 19), המשתתפים ציינו כי אם נעקוב אחר הנושא הזה, אנחנו מסייעים לכל תושבי העולם להיות לומדים פעילים וחוקרים סקרנים (§VI13). הם הציעו גם שאנחנו יכולים לתאם עם אוניברסיטאות ומוסדות חינוך כדי לשפר כמה ערכים ספציפיים במסגרת משימות לסטודנטים (§VI17).
- במסגרת ההאקתון של ויקימדיה (1 עד 11), המשתתפים ציינו כי אם נעקוב אחר הנושא הזה נוכל להשפיע מבחינה תרבותית, פוליטית, ודידקטית, רק על ידי היותנו מקור מידע ניטרלי (§wmhack6).