Jump to content

Translation requests/WMF/Terms of Use/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Képzelj el egy világot, ahol mindenki szabadon hozzáférhet az emberi tudás összességéhez! Emellett köteleztük el magunkat.


a Wikimédia Alapítvány jövőképe'

Információ a Wikimédia projektek szövegének írásában közreműködők számára[edit]

A Wikimédia projektek célja a szabad tudás és a szabad kultúra közös tulajdonának gyarapítása, és ennek érdekében mindenkinek, aki ezekben a projektekben közreműködik, engedélyeznie kell az általa írtak mindenfajta terjesztését és újrafelhasználását, azzal a feltétellel, hogy a terjesztők és újrafelhasználók megjelölik a forrást, és biztosítják a terjesztés és újrafelhasználás szabadságát az általuk készített származékos művekre is. Amikor olyan szöveget írsz valamelyik Wikimédia projektbe, aminek te vagy a szerzője, az elküldéssel engedélyezed annak a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA) licenc alatti felhasználását, valamint (kompatibilitási okokból) a GNU Szabad Dokumentációs licenc (GFDL) verziószám nélküli, nem változtatható szakaszok, borítószöveg és hátlapszöveg nélküli változata alatti felhasználását. A szöveget felhasználni kívánók döntik el, hogy a két licenc melyikének az előírásait követik. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezek a licencek megengedik az üzleti célú felhasználást is, amennyiben az megfelel a licenc előírásainak.

Az elküldéssel beleegyezel továbbá abba is, hogy a következő módszerek egyikével jelöljenek meg szerzőként: a) egy hiperlinkkel (ha lehetséges) vagy URL-lel, ami arra a szócikkre mutat, amiben közreműködtél; b) egy hiperlinkkel (ha lehetséges) vagy URL-lel, ami a szócikk egy olyan maradandó online változatára mutat, ami szabadon hozzáférhető, megfelel a licencnek, és az ezen a weboldalon használt eljárással egyenértékű módon megjelöli a szerzőket; c) a szócikk összes szerzőjének listájával. (A nagyon apró vagy lényegtelen változtatások szerzői kihagyhatóak a listából.)

Szöveg átvétele:

Ha máshol talált szöveget akarsz átvenni, vagy olyan szöveget akarsz beküldeni, amit másokkal közösen írtál, csak akkor teheted meg, ha a szöveg felhasználási feltételei összeegyeztethetőek a CC-BY-SA licenccel. A GFDL-lel nem kell összeegyeztethetőeknek lenniük; olyan szöveget pedig nem vehetsz át, ami csak a GFDL szerint használható fel, a CC-BY-SA szerint nem.

Ha olyan szöveget veszel át, aminek a felhasználási feltételei előírják a szerző megjelölését, ezt neked kell megtenned. Ha ez a megjelölés rendszerint a laptörténetben található (mint például a Wikimédia-projekteken belüli másolás esetében), elég a a szöveg átvételekor a szerkesztési összefoglalóban megjelölnöd a szerzőt; ez be fog kerülni a laptörténetbe. Ha a megjelölési szabályok túl zavaróak, a szöveget törölhetik.

Információ a nem szöveges tartalmak készítésében közreműködők számára[edit]

A Wikimédia Alapítvány projektjeiben található nem szöveges tartalmak különféle licencek alatt érhetőek el. Az ilyen licencekre vonatkozó követelmények az alapítvány licenc-szabályzatában vannak meghatározva. Az egyes közösségek finomíthatják és részletesebben kidolgozhatják ezeket a követelményeket.

Információ az újrafelhasználók számára[edit]

You can re-use content from Wikimedia projects freely, with the exception of content that is used under "fair use" exemptions, or similar exemptions of copyright law. Please follow the guidelines below:

Re-use of text:

  • Attribution: To re-distribute a text page in any form, provide credit to the authors either by including a) a hyperlink (where possible) or URL to the page or pages you are re-using, b) a hyperlink (where possible) or URL to an alternative, stable online copy which is freely accessible, which conforms with the license, and which provides credit to the authors in a manner equivalent to the credit given on this website, or c) a list of all authors. (Any list of authors may be filtered to exclude very small or irrelevant contributions.) This applies to text developed by the Wikimedia community. Text from external sources may attach additional attribution requirements to the work, which we will strive to indicate clearly to you. For example, a page may have a banner or other notation indicating that some or all of its content was originally published somewhere else. Where such notations are visible in the page itself, they should generally be preserved by re-users.
  • Copyleft/Share Alike: If you make modifications or additions to the page you re-use, you must license them under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0 or later.
  • Indicate changes: If you make modifications or additions, you must indicate in a reasonable fashion that the original work has been modified. If you are re-using the page in a wiki, for example, indicating this in the page history is sufficient.
  • Licensing notice: Each copy or modified version that you distribute must include a licensing notice stating that the work is released under CC-BY-SA and either a) a hyperlink or URL to the text of the license or b) a copy of the license. For this purpose, a suitable URL is: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Additional availability of text under the GNU Free Documentation License:

  • For compatibility reasons, any page which does not incorporate text that is exclusively available under CC-BY-SA or a CC-BY-SA-compatible license is also available under the terms of the GNU Free Documentation License. In order to determine whether a page is available under the GFDL, review the page footer, page history, and discussion page for attribution of single-licensed content that is not GFDL-compatible. All text published before June 15th, 2009 was released under the GFDL, and you may also use the page history to retrieve content published before that date to ensure GFDL compatibility.

Re-use of non-text media:

  • Where not otherwise noted, non-text media files are available under various free culture licenses, consistent with the Wikimedia Foundation Licensing Policy. Please view the media description page for details about the license of any specific media file.

Az angol eredeti elsőbbsége[edit]

A felhasználási feltételek nem módosíthatóak. Ha bármilyen ellentmondás van az eredeti angol változat és valamelyik fordítása között, az angol szöveg élvez elsőbbséget.