Μη εγγεγραμένος χρήστης

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Unregistered user and the translation is 23% complete.
Outdated translations are marked like this.

Χρήστες που δεν είναι συνδεδεμένοι λέγονται μη εγγεγραμμένοι χρήστες, ή χρήστες IP. Αυτοί οι χρήστες μπορούν να επεξεργάζονται σελίδες που δεν είναι προστατευμένες ή ημιπροστατευμένες. Οι επεξεργασίες τους φαίνονται στο ιστορικό σελίδων μαζί με την διεύθυνση IP από την οποία τις έχουν κάνει.

Στα wiki του Wikimedia, οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες αρχικά είχαν ελάχιστο μειονέκτημα έναντι των εγγεγραμμένων χρηστών, αλλά καθώς πέρασε ο χρόνος, περισσότερες λειτουργίες έγιναν μη προσιτές προς αυτούς. Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες δεν μπορούν να μετακινούν σελίδας, να επιφορτώνουν πολυμέσα, ή να διατηρούν μια λίστα παρακολούθησης. Στην αγγλική και την περσική Βικιπαίδεια, δεν μπορούν να δημιουργούν σελίδες εκτός από τον χώρο σελίδων συζήτησης. Επειδή οι διευθύνσεις IP είναι ορισμένες φορές δυναμικές, μια σελίδα χρήστη IP είναι μη πρακτική, και στην ουσία δεν επιτρέπεται σε μερικά wiki. Μη εγγεγραμμένοι χρήστες ορισμένες φορές δεν τους επιτρέπεται να συμμετέχουν σε διαδικασίες όπως συζητήσεις διαγραφής ή παραχώρησης δικαιωμάτων χρηστών, ή μπορούν να συμμετέχουν σε περιορισμένη βάση (π.χ. μπορούν να αφήνουν σχόλια, αλλά όχι να ψηφίζουν).

Μη εγγεγραμμένοι χρήστες επίσης δεν μπορούν να επιλέξουν την σήμανση μικρής επεξεργασίας καθώς αυτό μπορεί να επιτρέψει ένα κακόπιστο χρήστη να κάνει μη επιθυμητές αλλαγές και να μην γίνει αντιληπτός για κάποιο καιρό.

Μη εγγεγραμμένοι χρήστες επίσης ορισμένες φορές αναφέρονται ως ανώνυμοι χρήστες, σε αντιδιαστολή προς τους ψευδώνυμους χρήστες (τα ονόματα χρηστών στα wiki του Wikimedia είναι συνήθως ψευδώνυμα και όχι αληθινά ονόματα). Ωστόσο, αυτό είναι αμφιλεγόμενο και στην ουσία του λάθος. Η δημόσια εμφάνιση της διεύθυνσης IP ενός μη εγγεγραμμένου χρήση σημαίνει ότι η γεωγραφική τοποθεσία και/ή ο οργανισμός από τον οποίο δημοσιεύουν μπορεί να ανευρεθεί. Επίσης, σε εξαιρετικές νομικές περιπτώσεις, ο υπολογιστής από τον οποίο συνεισφέρει ο χρήστης μπορεί να αναγνωριστεί μέσω μια δικαστικής εντολής προς τον ISP, κάτι που διαδοχικά θα οδηγήσει στην ταυτοποίηση του χρήστη. Υπό αυτούς τους όρους, οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες είναι στην πραγματικότητα λιγότερο ανώνυμοι από τους εγγεγραμμένους χρήστες που δεν αποκαλύπτουν καμία προσωπική πληροφορία.

History

The creation of articles by IP editors was disabled on English Wikipedia after the Wikipedia biography incident in 2005.

In December 2009, the creation of articles by IP editors on Indonesian Wikipedia were disabled (community discussion, technical request).

In 2014, the creation of articles for IP editors were disabled on Persian Wikipedia. Between October 20, 2021 and April 20, 2022, editing for unregistered users were also disabled on the article namespace as part of an IP editing restriction study.

In 2019, the Wikimedia Foundation proposed hiding IP addresses of unregistered users from the public.

In 2020, the Portuguese Wikipedia disabled editing for unregistered users by a community vote.

Δείτε επίσης