Παγκόσμιοι επεξεργαστές διεπαφής
![]() | Η ακόλουθη σελίδα είναι μετάφραση μιας παγκόσμιας πολιτικής στα Ελληνικά. Παρακαλούμε να έχετε υπόψη ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοράς στο νόημα ή την ερμηνεία ανάμεσα στην πρωτότυπη Αγγλική έκδοση αυτού του κειμένου και κάποιας μετάφρασης, η πρωτότυπη Αγγλική έκδοση κατισχύει. Αυτή η σελίδα έχει επεξεργαστεί και εγκριθεί από την κοινότητα και η συμμόρφωσή προς αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα εγχειρήματα. Δεν πρέπει να τροποποιηθεί χωρίς προηγούμενη έγκριση της κοινότητας. | ![]() |
![]() | Για λόγους νομικούς και ασφαλείας, το Ίδρυμα Wikimedia έχει αποφασίσει ότι απαιτείται Ταυτοποίηση μέσω δύο παραγόντων από τους κατόχους του δικαιώματος. |

Οι παγκόσμιοι επεξεργαστές διεπαφής (global inteface editors) είναι έμπιστοι χρήστες που μπορούν να επεξεργαστούν όλες τις σελίδες συμπεριλαμβανομένου του ονοματοχώρου MediaWiki σε όλα τα wiki. Συντηρούν τα πρότυπα, τους πόρους JavaScript (*.js
) και Cascading Style Sheets (*.css
). Η άδεια αυτή είναι ενεργοποιημένη σε όλα τα δημόσια wiki του Wikimedia που είναι προσβάσιμα μέσω του CentralAuth και του SUL, και χρησιμοποιείται μόνο για μη αντιφατικές ενέργειες συντήρησης ή κατόπιν αιτήματος από την τοπική κοινότητα. Καθώς οι χρήστες αυτής της ομάδας μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα αν χρησιμοποιήσουν λανθασμένα τα δικαιώματά τους, η άδεια δίνεται μόνο σε χρήστες που έχουν σημαντική συνεισφορά στη συντήρηση κώδικα και σεναρίων.
Πεδίο εφαρμογής
Αυτή η καθολική ομάδα, με την ονομασία "Global interface editors" (global-interface-editor
γνωστή και ως παγκόσμιοι διαχειριστές διεπαφής), είναι ενεργοποιημένη σε κάθε wiki του Wikimedia που μοιράζεται την πρόσβαση μέσω του CentralAuth και του SUL (συμπεριλαμβανομένων των κλειδωμένων (κλειστών) wiki και εξαιρουμένων των ιδιωτικών και των fishbowl wiki). Τα εγχειρήματα δεν μπορούν να εξαιρεθούν. Ωστόσο, οι παγκόσμιοι συντάκτες διεπαφής δεν πρέπει να κάνουν αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις στη διεπαφή σε εγχειρήματα όπου δεν ανήκουν σε μια τοπική ομάδα χρηστών που παραχωρεί αυτό το δικαίωμα χρήστη.
Οι παγκόσμιοι διαχειριστές διεπαφής πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν αλλαγές ρουτίνας στη διεπαφή σε μεγαλύτερα wiki χωρίς προηγούμενη συμφωνία. Θα πρέπει να αποφεύγονται έργα με καθιερωμένες κοινότητες και διαδικασίες συντήρησης των script. Το προσωπικό του Ιδρύματος Wikimedia που επεξεργάζεται τη διεπαφή ως μέρος των επίσημων καθηκόντων του εξαιρείται, καθώς το Ίδρυμα Wikimedia έχει τη δική του εσωτερική πολιτική σχετικά με τα δικαιώματα του προσωπικού και των χρηστών.
Ανάθεση
Τα αιτήματα για αυτήν την άδεια θα πρέπει να υποβάλλονται στη Steward requests/Global permissions, και η συζήτηση θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον πέντε ημέρες. Εάν υπάρχει συναίνεση και πληρούνται τα κριτήρια από το πεδίο εφαρμογής, η άδεια θα χορηγηθεί από έναν steward. Η ανάγκη για αυτήν την άδεια θα πρέπει να δηλώνεται πολύ καθαρά. Θα πρέπει επίσης να παρέχονται τεκμηριωτικές πληροφορίες, όπως εμπειρία ανάπτυξης MediaWiki ή άλλη εμπειρία με κώδικα στα wiki του Wikimedia.
Εναλλακτικά, αυτή η άδεια μπορεί να εκχωρηθεί στο προσωπικό του Ιδρύματος Wikimedia κατόπιν αιτήματος του Ιδρύματος Wikimedia.
Από προεπιλογή, η εκχώρηση θα είναι προσωρινή. Μπορεί να ζητηθεί μεγαλύτερη ανάθεση από μακροπρόθεσμους συντάκτες διεπαφής μετά από αρκετές επιτυχημένες ανανεώσεις. Τα αιτήματα για ανανέωση μπορούν να γίνουν τοποθετώντας ένα νέο αίτημα στη Steward requests/Global permissions. Αυτό δεν ισχύει για έμμισθους υπαλλήλους του Ιδρύματος Wikimedia.
Αφαίρεση
Η συνεχής πρόσβαση στη διεπαφή εξαρτάται από τη δραστηριότητα και την εμπιστοσύνη της κοινότητας.
- Κακή χρήση ή κατάχρηση: Εάν αυτή η άδεια χρησιμοποιηθεί για οποιεσδήποτε ενέργειες που είναι αμφιλεγόμενες, όπως σημαντικές προσθήκες ή αφαιρέσεις στη διεπαφή ενός ιστότοπου ή συνεχιζόμενα προβλήματα λόγω σφαλμάτων, η πρόσβαση θα ανακληθεί από έναν επίτροπο. Αιτήματα μπορούν να υποβληθούν σε οποιονδήποτε διαχειριστή υποβάλλοντας ένα αίτημα στο Steward requests/Permissions#Removal of access ή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το κανάλι IRC #wikimedia-stewardsσύνδεση.
- Αδράνεια: Εάν ένας επεξεργαστής διεπαφής δεν έχει κάνει καθολικές επεξεργασίες στη διεπαφή για έξι μήνες, η άδεια μπορεί να ανακληθεί από έναν επίτροπο.
Οι λογαριασμοί προσωπικού του Ιδρύματος Wikimedia εξαιρούνται από αυτήν την πολιτική όταν τα δικαιώματα εκχωρούνται για σκοπούς του WMF, αλλά η άδεια μπορεί να αφαιρεθεί κατόπιν αιτήματος του Ιδρύματος Wikimedia όταν δεν χρειάζεται πλέον.
Επικοινωνία
Τεχνικά αιτήματα για βοήθεια μπορούν να υποβληθούν στη Steward requests/Miscellaneous. Ερωτήσεις τεχνολογίας σχετικά με το wiki μπορούν να υποβληθούν στο Tech Forum..
Εάν προκύψουν διαφορές με τις τοπικές κοινότητες, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ήρεμη επίλυση του/των ζητήματος/ων. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συνιστάται στους παγκόσμιους συντάκτες διεπαφής να δημοσιεύουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για τις επεξεργασίες τους στην τοπική κοινότητα μέσω ενός πίνακα ανακοινώσεων της κοινότητας, εξηγώντας τι θα επιτύχουν οι επεξεργασίες. Εάν οι διαφορές εξακολουθούν να μην μπορούν να επιλυθούν, μπορεί να ξεκινήσει ένα αίτημα για σχολιασμό ή μπορεί να ζητηθεί έλεγχος από οποιονδήποτε επίτροπο.
Οι παγκόσμιοι επεξεργαστές διεπαφής θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν μια παγκόσμια σελίδα χρήστη όπου θα εξηγούν ότι έχουν αυτά τα παγκόσμια δικαιώματα και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν (δηλαδή, μέσω σύνδεσμου σε αυτήν τη σελίδα).
Δικαιώματα
Τα δικαιώματα που δίδονται στους παγκόσμιους επεξεργαστές διεπαφής είναι:
- Επεξεργασία ημιπροστατευμένων σελίδων
(autoconfirmed)
- Επεξεργασία σελίδων
(edit)
- Edit pages protected as "Allow only autopatrollers"
(editautopatrolprotected)
- Επεξεργασίας του μοντέλου περιεχόμενου σελίδας
(editcontentmodel)
- Edit pages protected as "Allow only editors"
(editeditorprotected)
- Edit pages protected as "Allow only autopatrollers"
(editextendedsemiprotected)
- Επεξεργασία της διασύνδεσης χρήστη
(editinterface)
- Επεξεργασία προστατευμένων σελίδων (χωρίς διαδοχική προστασία)
(editprotected)
- Επεξεργασία προστατευμένων σελίδων ως "Allow only autoconfirmed users"
(editsemiprotected)
- Επεξεργασία CSS ιστότοπου
(editsitecss)
- Επεξεργασία JavaScript ιστότοπου
(editsitejs)
- Επεξεργασία JSON ιστότοπου
(editsitejson)
- Μεταγραφή των αρχείων CSS άλλων χρηστών
(editusercss)
- Μεταγραφή των αρχείων JS άλλων χρηστών
(edituserjs)
- Επεξεργασία των αρχείων JSON άλλων χρηστών
(edituserjson)
- Edit restricted pages
(extendedconfirmed)
- Enable two-factor authentication
(oathauth-enable)
- Αλλαγή των επιπέδων προστασίας και επεξεργασία διαδοχικά προστατευμένων σελίδων
(protect)
- Μη δημιουργία ανακατεύθυνσης από το παλιό όνομα κατά τη μετακίνηση μιας σελίδας
(suppressredirect)
- Παράκαμψη της μαύρης λίστας τίτλων ή ονομάτων χρηστών
(tboverride)
- Επεξεργασία προστατευμένων προτύπων
(templateeditor)
Δείτε επίσης
- Global interface editors: καθολική άδεια · καθολικές ομάδες (toolforge) · κατάλογος μελών · ιστορικό τροποποιήσεων ομάδας
- Καθολικές ομάδες