Jump to content

Globale interfacebeheerders

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global interface editors and the translation is 100% complete.

Globale interfacebeheerders moderatoren zijn vertrouwde gebruikers die alle pagina's kunnen bewerken, inclusief de MediaWiki-namespace op alle wiki's. Zij onderhouden de sjablonen en de JavaScript- en Cascading Style Sheet-bronnen (.js en .css) van de wiki. Dit gebruikersrecht geldt op elke publieke Wikimedia wiki die toegang deelt via CentralAuth en SUL, en dient uitsluitend te worden gebruikt voor niet controversieel onderhoud of op verzoek van de lokale gemeenschap. Omdat gebruikers in deze groep serieuze schade kunnen toebrengen aan de wiki's van Wikimedia wanneer onjuist gebruikt, worden deze rechten alleen toegekend aan gebruikers die ervaring hebben met het onderhouden van code en scripts.

Doel

Deze globale groep, genaamd "Global interface editors" (global-interface-editor, ook bekend als global interface admins), is ingeschakeld op elke Wikimedia-wiki die toegang deelt via CentralAuth en SUL (inclusief vergrendelde (gesloten) wiki's en met uitzondering van private en fishbowl wiki's). Projecten kunnen zich niet afmelden. Echter, globale interfacebeheerders mogen geen controversiële bewerkingen uitvoeren aan de interface op projecten waar ze niet in een lokale gebruikersgroep zitten die dit gebruikersrecht verleent.

Globale interfacebeheerders moeten voorkomen dat ze routinematige wijzigingen aanbrengen in de interface op grotere wiki's zonder voorafgaande toestemming. Projecten met gevestigde gemeenschappen en processen voor het onderhouden van scripts moeten worden vermeden. Wikimedia Foundation personeel die de interface bewerken als onderdeel van hun officiële taken zijn vrijgesteld, omdat de Wikimedia Foundation heeft zijn eigen interne beleid met betrekking tot personeel en gebruikersbevoegdheden.

Aanstelling

Verzoeken om deze rol te krijgen moeten worden ingediend op deze pagina, en de discussie zou niet minder dan vijf dagen moeten duren; Als er consensus is en aan de criteria uit de scope is voldaan, wordt de toestemming verleend door een steward. De noodzaak van deze toestemming moet heel duidelijk worden vermeld. Er moet ook onderbouwde informatie worden verstrekt, zoals MediaWiki-ontwikkelingservaring of andere ervaring met code op Wikimedia-wiki's.

Alternatief kan deze toestemming worden verleend aan Wikimedia Foundation personeel op verzoek van de Wikimedia Foundation.

Standaard is de aanstelling tijdelijk en duurt deze maximaal een jaar. Een langere aanstelling kan worden aangevraagd door interfacebheerders voor de lange termijn na verschillende succesvolle verlengingen. Verzoeken tot verlenging kunnen worden gedaan door een nieuw verzoek te plaatsen. Dit geldt niet voor betaalde medewerkers van de Wikimedia Foundation.

Verwijdering toestemming

Voortdurende toegang tot de interface is afhankelijk van activiteit en vertrouwen van de gemeenschap.

 • Misbruik: Als deze toestemming wordt gebruikt voor acties die controversieel zijn, zoals belangrijke toevoegingen of verwijderingen aan de interface van een site, of voortdurende verstoring als gevolg van fouten, zal de toegang worden ingetrokken door een steward. Verzoeken kunnen worden gedaan aan elke steward door een verzoek te plaatsen op deze pagina of, in noodgevallen, op het #wikimedia-stewardsverbinden IRC-kanaal.
 • Inactiviteit: Als een interfacebeheerder gedurende zes maanden geen globale bewerkingen aan de interface heeft uitgevoerd, kan de toestemming worden ingetrokken door een steward. Accounts van medewerkers van de Wikimedia Foundation zijn vrijgesteld van dit beleid wanneer de rechten worden toegewezen voor WMF-doeleinden, maar de toestemming kan op verzoek van de Wikimedia Foundation worden verwijderd wanneer deze niet langer nodig is. Beoordeling van de acties kan worden aangevraagd bij elke steward of via Verzoeken om commentaar.

Communicatie

Technische verzoeken om assistentie kunnen worden ingediend op deze pagina. Tech-gerelateerde wiki-vragen kunnen worden gesteld op het Technisch forum.

Als er geschillen ontstaan met lokale gemeenschappen, moet alles in het werk worden gesteld om de kwestie(s) rustig op te lossen. In geval van twijfel wordt aan globale interfacebeheerders geadviseerd om hun bewerkingen vooraf aan de lokale gemeenschap te melden via een mededelingenbord van de gemeenschap, waarin wordt uitgelegd wat de bewerkingen zullen bereiken. Als geschillen nog steeds niet kunnen worden opgelost, kan een verzoek om commentaar worden gestart, of een beoordeling kan worden aangevraagd bij een steward.

Globale interfacebeheerders moeten ook een globale gebruikerspagina maken waar ze uitleggen dat ze deze algemene rechten hebben en hoe ze kunnen worden gebruikt (d.w.z. door naar deze pagina te linken).

Gebruikersrechten

Deze rechten zijn toegekend aan globale interfacebeheerders:

 • Not be affected by IP-based rate limits (autoconfirmed)
 • Edit pages (edit)
 • Edit pages protected as "Allow only autopatrollers" (editautopatrolprotected)
 • Edit the content model of a page (editcontentmodel)
 • Edit pages protected as "Allow only editors" (editeditorprotected)
 • Edit pages protected as "Allow only autopatrollers" (editextendedsemiprotected)
 • Edit the user interface (editinterface)
 • Edit pages protected as "Allow only administrators" (editprotected)
 • Edit pages protected as "Allow only autoconfirmed users" (editsemiprotected)
 • Edit sitewide CSS (editsitecss)
 • Edit sitewide JavaScript (editsitejs)
 • Edit sitewide JSON (editsitejson)
 • Edit other users' CSS files (editusercss)
 • Edit other users' JavaScript files (edituserjs)
 • Edit other users' JSON files (edituserjson)
 • Edit restricted pages (extendedconfirmed)
 • Enable two-factor authentication (oathauth-enable)
 • Change protection settings and edit cascade-protected pages (protect)
 • Not create redirects from source pages when moving pages (suppressredirect)
 • Override the disallowed titles or usernames list (tboverride)
 • Edit protected templates (templateeditor)

Zie ook