Jump to content

CheckUser policy/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page CheckUser policy and the translation is 100% complete.
Op deze pagina vindt u informatie over CheckUser-toegang en het beleid voor het gebruik ervan. Het werd besproken in september en oktober 2005 en is in november 2005 ingevoerd.

CheckUser status

CheckUser is een interface voor gebruikers met het recht checkuser. Een gebruiker met dat recht op een wiki kan in het bijzonder controleren of een gebruiker een sockpuppet is van een andere gebruiker op die wiki (niet op alle wiki's). Door het te gebruiken, zijn gebruikers in staat om:

 • Bepalen vanaf welke IP-adressen een account bewerkingen, gelogde acties of wachtwoordresets heeft uitgevoerd op de Wikimedia-wiki;
 • Bepaal alle bewerkingen, gelogde acties, loginpogingen en wachtwoordresets die op de Wikimedia wiki werden uitgevoerd vanaf een specifiek IP-adres (inclusief gebruikers die zijn aangemeld met een account);
 • Bepalen of het gecontroleerde account een e-mail heeft gestuurd met behulp van de MediaWiki-interface naar een andere gebruiker. De tijd van het evenement is geregistreerd; het doel-e-mail adres en het doel-account zijn verborgen.

Deze informatie wordt slechts voor een korte periode opgeslagen (nu 90 dagen), dus bewerkingen die daarvoor zijn gedaan, worden niet getoond via dit hulpmiddel. Er wordt een logboek bijgehouden van wie zoekopdrachten heeft gedaan met behulp van het hulpmiddel. Dit logboek is beschikbaar voor degenen met het recht checkuser-log:

Zie de gebruikershandleiding.

Het hulpmiddel gebruiken

Het hulpmiddel is bedoeld om vandalisme en spamming te bestrijden, te controleren op sockpuppetmisbruik en om verstoring van het project te beperken. Het mag alleen worden gebruikt om schade aan een van de Wikimedia-projecten te voorkomen.

Het hulpmiddel mag niet worden gebruikt voor politieke controle, om druk uit te oefenen op redacteuren of als een bedreiging tegen een andere redacteur in een inhoudelijk geschil. Er moet een geldige reden zijn om de CheckUser-hulpmiddelen te gebruiken om een gebruiker te onderzoeken. Houd er rekening mee dat alternatieve accounts niet verboden zijn, zolang ze niet worden gebruikt in strijd met het beleid (voorbeelden van schendingen zijn onder meer dubbelstemmen, het vergroten van de schijnbare steun voor een bepaald standpunt of het omzeilen van blokkades of verboden).

Het is toegestaan, maar niet verplicht, de controle te melden aan degene die gecontroleerd wordt. Evenzo is de kennisgeving van de controle aan de gemeenschap niet verplicht, maar kan worden gedaan onder voorbehoud van de bepalingen van het privacybeleid.

Sommige wiki's maken het mogelijk dat de IP's van een redacteur op verzoek worden gecontroleerd als er bijvoorbeeld een bewijs van onschuld tegen een bewering van sockpuppet nodig is; merk echter op dat het aanvragen van een CheckUser in deze omstandigheden soms deel uitmaakt van de poging om te storen.

Privacybeleid

Op Wikimedia projecten, zijn overwegingen over privacybeleid van enorm belang. Tenzij iemand het beleid schendt met zijn acties (bijv. massaal botvandalisme of spam) en het onthullen van informatie over hen noodzakelijk is om de verstoring te stoppen, is het een schending van het privacybeleid om hun IP, verblijfplaats of andere informatie te onthullen die voldoende is om hen te identificeren, tenzij ze deze informatie zelf al op het project hebben onthuld.

Vrijgeven van informatie

Zelfs als de gebruiker misbruik pleegtt, is het het beste om persoonlijke informatie niet te onthullen, indien mogelijk.

 • Over het algemeen worden IP's niet bekendgemaakt. Alleen informatie geven zoals hetzelfde netwerk/niet hetzelfde netwerk of vergelijkbaar. Als gedetailleerde informatie wordt verstrekt, zorg ervoor dat de persoon aan wie u deze geeft een vertrouwenspersoon is en deze niet zelf zal onthullen.
 • Als de gebruiker heeft gezegd dat hij van ergens is en de IP het bevestigt, geeft hij geen privé-informatie vrij om het te bevestigen als dat nodig is.
 • Als u twijfelt, geef geen details.

Toegang tot CheckUser

Alleen stewards, ombudscommissieleden, enkele medewerkers van de Wikimedia Foundation en een zeer klein aantal andere gebruikers hebben toegang tot CheckUser. Gebruikers kunnen alleen lokaal de CheckUser-status hebben.

Als er in een project lokale CheckUsers bestaan, moeten deze in het algemeen de controles uitvoeren. In noodsituaties of voor checkUser-controles met meerdere projecten (zoals in het geval van cross-wiki vandalisme) kunnen stewards lokale controles uitvoeren. De beheerders moeten hun eigen CheckUser-toegang tot de projecten na voltooiing van de controles verwijderen en de lokale CheckUsers of de CheckUser e-maillijst hiervan in kennis stellen.

Als er geen lokale CheckUsers zijn voor een project, moeten er verzoeken worden gedaan aan de stewards om controles uit te voeren (zoals "is UserX een sockpuppet van UserY"). Om dit te doen, voegt u het verzoek toe aan deze pagina met een lijst van deze gebruikers en legt u de noodzaak van de controle uit (met links). Afhankelijk van de aard van het verzoek, kan de steward het weigeren, om meer informatie vragen, of antwoorden over de waarschijnlijkheid dat de gebruikers in kwestie hetzelfde IP-adres, dezelfde proxy, hetzelfde netwerk, hetzelfde land hebben, of volledig niets met elkaar te maken hebben (zie discussie voor wat de steward precies tegen de redacteur zou moeten zeggen).

Aanstellen van lokale CheckUsers

Op elke wiki moeten er minstens twee gebruikers zijn met de status CheckUser, of helemaal geen. Dit is zodat zij hun acties onderling kunnen controleren en bevestigen. In het geval dat er slechts één CheckUser op een wiki blijft (als de enige andere zich terugtrekt of verwijderd wordt), moet de gemeenschap onmiddellijk een nieuwe CheckUser aanwijzen (op een manier dat het aantal CheckUsers ten minste twee is).

Op wiki's met een Arbitragecommissie (ArbCom) waarvan de leden zijn gekozen met de steun van ten minste 25-30 leden van de lokale gemeenschap, kunnen CheckUsers rechtstreeks door de arbiters worden benoemd. Na akkoord dient een lid van de Commissie de kandidaat gewoon te vermelden op deze pagina.

Op een wiki zonder een Arbitragecommissie die voldoet aan het bovenstaande criterium, of in een project waar een voorkeur is voor onafhankelijke verkiezingen, kan de gemeenschap lokale CheckUsers (stewards die niet meetellen als lokale CheckUsers) goedkeuren per consensus. De kandidaat moet de CheckUser-status aanvragen binnen de lokale gemeenschap en deze aanvraag op de juiste manier bekend maken (kroeg, mailinglijst indien beschikbaar, speciale verzoekpagina, enz.). De kandidaat dient bekend te zijn met het privacybeleid. Na het bereiken van consensus (ten minste 70%-80% in pro/contra-stemmen of het hoogste aantal stemmen in meerkeuzeverkiezingen) in de lokale gemeenschap, en met de goedkeuring van ten minste 25-30 redacteuren, moet de succesvolle kandidaat toegang vragen op deze pagina met een link naar de pagina met de beslissing van de gemeenschap. Als er op een wiki onvoldoende stemmen zijn voor ten minste twee CheckUsers, zullen er geen CheckUsers op die wiki zijn.

Mailinglijst

Er is een gesloten mailinglijst (CheckUser-l) waar alle stewards en CheckUsers toegang tot moeten hebben. E-mail de lijst moderators om toegang te krijgen. Gebruik deze mailinglijst om hulp, ideeën en een tweede mening te vragen als u niet zeker bent wat de gegevens betekenen.

IRC-kanaal

Er is een privaat IRC-kanaal (#wikimedia-checkuserverbinden) waar alle stewards en CheckUsers die gebruik maken van IRC toegang tot zouden moeten hebben. Dit kanaal heeft hetzelfde doel als de mailinglijst, maar dan in realtime. Neem contact op met een lid via IRC om toegang te krijgen; Een beheerder/manager van het kanaal verleent permanente toegang. Vraag een steward als u hulp nodig heeft bij het verkrijgen van toegang.

Toegang ontnemen

Een gebruikersaccount met het recht CheckUser die langer dan een jaar inactief is, zal dat recht verliezen.

In geval van misbruik van het hulpmiddel wordt de beheerder of de redacteur het recht onmiddellijk ontnomen. Dit zal vooral gebeuren als er routinematig controles worden uitgevoerd op redacteuren zonder een ernstig motief om dit te doen (motief en bewijs van slecht gedrag moeten worden verstrekt).

Het vermoeden van misbruik van CheckUser moet door elke lokale wiki worden besproken. Op wiki's met een goedgekeurde ArbCom kan de ArbCom beslissen over het verwijderen van de toegang. Op wiki's zonder een goedgekeurde ArbCom kan de gemeenschap stemmen over het verwijderen van de toegang.

Klachten over inbreuken op CheckUser, toegang tot niet-openbare informatie of inbreuken op het privacybeleid worden voor alle Wikimedia-projecten behandeld door de Ombudscommissie.

Gebruikers met het recht CheckUser

 • Edit (last updated: 2024-06-06)

Everywhere

Arabic Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Dr-Taher
 2. Meno25
 3. باسم
 4. علاء
 5. فيصل

Bengali Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 25 votes in favor and 80% support can be appointed (applications will open for no fewer than 30 days).

 1. NahidSultan
 2. RiazACU

Catalan Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Jmrebes
 2. Joutbis

Czech Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Jagro
 2. Martin Urbanec
 3. Mormegil

Danish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Kaare
 2. KnudW
 3. Sir48

Dutch Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by Arbcom
 1. Akoopal
 2. Daniuu
 3. Groucho NL
 4. Jcb
 5. Natuur12
 6. XXBlackburnXx

English Wikibooks

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that Stewards are explicitly allowed to process non-emergency CheckUser requests.

 1. MarcGarver
 2. Xania

English Wikinews

Automatically generated checkusers list

 1. Acagastya
 2. Cromium

English Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Alison
 2. AmandaNP
 3. Aoidh
 4. Barkeep49
 5. Blablubbs
 6. Bradv
 7. Cabayi
 8. Callanecc
 9. CaptainEek
 10. Courcelles
 11. DatGuy
 12. Doug Weller
 13. Dreamy Jazz
 14. Drmies
 15. EdJohnston
 16. Ferret
 17. Firefly
 18. GeneralNotability
 19. Girth Summit
 20. Guerillero
 21. HJ Mitchell
 22. Ivanvector
 23. Joe Roe
 24. Jpgordon
 25. KrakatoaKatie
 26. Ks0stm
 27. L235
 28. Mailer diablo
 29. Materialscientist
 30. Maxim
 31. Mkdw
 32. Moneytrees
 33. Mz7
 34. NinjaRobotPirate
 35. Oshwah
 36. PhilKnight
 37. Ponyo
 38. Primefac
 39. Reaper Eternal
 40. RickinBaltimore
 41. Risker
 42. RoySmith
 43. SQL
 44. ST47
 45. Salvio giuliano
 46. Sdrqaz
 47. Spicy
 48. Stwalkerster
 49. ToBeFree
 50. Vanamonde93
 51. Versageek
 52. Yamla
 53. Zzuuzz
 54. Z1720

English Wiktionary

Automatically generated checkusers list

 1. Chuck Entz
 2. TheDaveRoss

Finnish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Ejs-80
 2. Harriv
 3. Stryn

French Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for six-month terms.

 1. Durifon
 2. Hyméros
 3. LD
 4. Le chat perché
 5. Lewisiscrazy
 6. Linedwell
 7. Mathis B

German Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for one- or two-year terms.

 1. Count Count
 2. Karsten11
 3. MBq
 4. Perrak
 5. Squasher

Hebrew Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. PurpleBuffalo
 2. TheStriker
 3. דגש
 4. יונה בנדלאק
 5. עלי

Hungarian Wikipedia

Automatically generated checkusers list (requests and policy)

 1. Bináris
 2. Csigabi
 3. FoBe
 4. Grin
 5. Tgr

Indonesian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Meursault2004
 2. Nohirara
 3. Wagino 20100516

Italian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Ask21
 2. Elwood
 3. Gac
 4. Melos
 5. Mtarch11
 6. Ruthven
 7. Sakretsu
 8. Shivanarayana
 9. Superspritz
 10. Vituzzu

Japanese Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy)

 1. Infinite0694
 2. Penn Station
 3. W.CC
 4. さかおり

Korean Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy and requests)

 1. Dmthoth
 2. IRTC1015
 3. Sotiale
 4. 이강철

Malayalam Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy and requests)

 1. Kiran Gopi
 2. Razimantv

Persian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Huji
 2. Ladsgroup

Polish Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Due to a new local policy, users who gain 85% of votes in favor may become CheckUsers.

 1. Masti
 2. Msz2001
 3. Nedops
 4. Nux

Portuguese Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for two-year terms.

 1. Albertoleoncio
 2. Conde Edmond Dantès
 3. Érico
 4. Teles

Russian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. DR
 2. Q-bit array
 3. Ле Лой

Serbian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Djordjes
 2. Dungodung
 3. Обрадовић Горан
 4. Боки

Simple English Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Bsadowski1
 2. Djsasso
 3. Eptalon
 4. Fr33kman
 5. Operator873
 6. Peterdownunder
 7. Vermont

Slovene Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. A09
 2. MZaplotnik
 3. Romanm

Spanish Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 30 votes in favor and 80% support can be appointed.

 1. Alhen
 2. Bernard
 3. BlackBeast
 4. LuchoCR
 5. Montgomery
 6. Rastrojo

Swedish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Julle
 2. Stigfinnare
 3. Tegel

Thai Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Geonuch
 2. Just Sayori
 3. Siam2019
 4. Timekeepertmk

Turkish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Elmacenderesi
 2. Uncitoyen
 3. Vincent Vega

Ukrainian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. Andriy.v
 2. Goo3
 3. Mykola7
 4. NickK

Vietnamese Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. DHN
 2. Mxn

Wikimedia Commons

Automatically generated checkusers list

 1. Elcobbola
 2. Jameslwoodward
 3. Krd

Wikispecies

Automatically generated checkusers list

 1. Dan Koehl
 2. Faendalimas
 3. Koavf

Meta

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. Ajraddatz
 2. Hasley
 3. Minorax
 4. Sotiale
 5. Superpes15
 6. Vermont
 7. Xaosflux

Wikidata

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. 1997kB
 2. Jasper Deng
 3. Sotiale
 4. علاء

Wikitech

Automatically generated checkusers list

 1. Alexandros Kosiaris
 2. BryanDavis
 3. Jcrespo
 4. Ladsgroup
 5. Reedy
 6. Tim Starling

Zie ook