Botbeleid

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Bot policy and the translation is 51% complete.
Outdated translations are marked like this.

Beleid en richtlijnen

Beleid en richtlijnen rond bots
Verwijzing:
BP

Deze pagina omschrijft het beleid en de richtlijnen rond bots die op sommige projecten (zie Bot policy/implementation) worden gebruikt. Dit kan gecontroleerd worden door "Project:Bot policy" te bezoeken op die wiki, wat een doorverwijzing zou moeten zijn naar deze pagina of naar het lokale beleid.

Deze pagina omschrijft ook het beleid op Meta, automatische machtigingen en globale bots inbegrepen. Om bottoegang te verkrijgen op Meta, ga naar Meta:Requests for adminship#Requests for bot flags.

Meta-Wiki Bot-2000px.png

Bots zijn (semi-)automatische processen die pagina's bewerken met verminderde of zonder menselijke supervisie. Omdat bots servers erg kunnen belasten of per ongeluk projecten kunnen verstoren, moeten bots het volgende beleid en de onderstaande richtlijnen volgen. Het beleid schrijft voor hoe bots gebruikt moeten worden op de projecten waar dit beleid op van toepassing is; bots die zich niet aan het beleid houden kunnen meteen geblokkeerd worden tot de operator de problemen of nalatigheid heeft opgelost.

Beleid

Botaccount

Een bot moet op een ander account dan die van de operator lopen, aangezien geen menselijke gebruiker een botbit mag verkrijgen. Zijn gebruikerspagina moet duidelijk vermelden dat het een bot betreft en de operators moeten beschikbaar zijn voor het beantwoorden van opmerkingen. Er mogen geen automatische antwoordscripts gebruikt worden voor het beantwoorden van opmerkingen. Operators mogen ervoor kiezen om de overlegpagina van zijn/haar bot door te laten verwijzen naar die van zijn/haar eigen, wanneer de bot niet automatisch berichten detecteert.

Machtiging

Er zijn drie manieren om bottoegang te verkrijgen op een wiki.

Globale bots

Globale bots krijgen toegang op alle wiki's die globale bots toestaan (dit moet expliciet worden toegestaan door het lokale beleid, zie lijst). Om bevoegd te zijn voor globale bottoegang moeten aan de volgende vereisten voldoen:
 • The bot operator must start a discussion that will last for 2 weeks at Steward requests/Bot status#Global bot status requests;
 • The discussion will be publicized via MassMessage (New global bot discussion), where interested community members and wikis can be subscribed;
 • The bot operator must demonstrate the bot task is welcomed on multiple Wikimedia projects. A good way to show it is to be flagged on 5 or more wikis for a single task;
 • The operator should make sure to adhere to the wiki's preference as related to the use of the bot flag.
 • :*De "globale bot"-status geeft de bots toegang tot een beperkt aantal projecten en wiki's waar ze een lokale botflag hebben. Een uitgebreide lijst van wiki's waar de global-botflag actief is, kan hier gevonden worden. (Lokale botflags voor projecten waar geen globale bots toegestaan zijn mogen aangevraagd blijven worden)

Automatische goedkeuring

Als automatische goedkeuring expliciet is toegestaan op de wiki, kunnen botoperators direct een lokale botbit van stewards aanvragen. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten aan de volgende eisen worden voldaan:
 • :* dit moet zijn toegestaan door het lokale beleid of de lokale verzoekpagina;
 • :* de bot moet regelmatig bewerken zonder botbit voor ten minste één week of honderd bewerkingen op de betreffende wiki's voor demonstratieve doeleinden;
 • :* de bot moet alleen interwikilinks onderhouden of dubbele doorverwijzingen verbeteren;

Gemeenschapsconsensus

In het geval dat de lokale gemeenschap botaanvragen verwerkt moeten bots eerst een goedkeuring krijgen van de gemeenschap op de meest relevante lokale discussiepagina alvorens te bewerken zonder botflag (en met hoge snelheid) of zonder menselijk toezicht. Wanneer er een consensus bereikt is, kan een lokale bureaucraat de flag toekennen, of een steward kan gevraagd worden om dit te doen.

Als er geen lokale gemeenschap is en het bovenstaande is niet van toepassing, dan dient de bot te werken zonder vlag of helemaal niet.

Onacceptabel gebruik

 • * Controversiële bewerkingen: Bots mogen gebruikt worden om bewerkingen te doen die hoogstwaarschijnlijk gesteund worden door lokale gebruikers; ze mogen nooit gebruikt worden om controversiële bewerkingen te doen. Als u van plan bent om verder dan de vastgelegde regels zorg er dan voor dat dit wordt vermeld op relevante discussiepagina's om er zeker van te zijn dat er geen tegenstand tegen bestaat. Als de botbit was vergaard door middel van automatische goedkeuring, dienen de limieten vermeld onder "automatische goedkeuring" in acht gehouden te worden.
 • * Vergaring data: Bots mogen niet gebruikt worden om massa's data te vergaren voor elke taak ongerelateerd aan goedgekeurde bottaken. Hieronder valt onder andere het dynamisch laden van pagina's vanaf een andere website, wat mogelijk resulteert in het worden geblacklist van de site en permanente weigering van toegang. Als u grote hoeveelheden data wilt downloaden of een project wilt mirroren, ga dan naar deze pagina.
 • * Spellingcontrole: Bots mogen niet automatisch spelfouten corrigeren zonder expliciete toestemming van de gemeenschap, zeker in de hoofdnaamruimte. Het is in de meeste talen technisch niet mogelijk om spelfouten automatisch te corrigeren zonder een significante foutmarge.

Verwijdering van de globale botstatus

Globale botrechten worden verwijderd wanneer:

 • de eigenaar van de bot daar een verzoek voor indient;
 • als de bot aanhoudend acties uitvoert buiten het mandaat van een globale bot;
 • als de bot inactief wordt bevonden onder de volgende regels:
  • Inactiviteit wordt gezien als elke globale bot die voor een geheel jaar geen bewerkingen heeft uitgevoerd op alle projecten waar een globale botbit is toegestaan.
  • Voordat de globale botrechten worden ingenomen wegens inactiviteit, moet de boteigenaar worden ingelicht op de relevante thuiswiki en op Meta-Wiki.

Richtlijnen

Naam

Alhoewel het niet verplicht is, is het handig als de naam van de bot het woord bot bevat om makkelijk onderscheiden te worden. Meestal is de naam een variatie op de gebruikersnaam van de operator (zoals Pathosbot) of wordt er gebruik gemaakt van een doorverwijsstijl (zoals Xenophon (bot)).

Bewerkingsfrequentie en piekuren

Bots die draaien zonder bot tag zouden alleen bewerkingen mogen maken met een tussentijd van 1 minuut of meer. Op het moment dat zij toestemming krijgen en op de juiste manier van een tag voorzien zijn, mogen zij werken met de absolute minimum tussentijd van 5 seconden (12 bewerkingen per minuut). Bots dienen te proberen om gedurende de drukste tijden niet te draaien, omdat zij snel de server capaciteit verlagen en deze is nodig voor de menselijke lezers en bewerkers. Gedurende deze uren, dienen zij te draaien met een tussentijd van 20 seconden (3 bewerkingen per minuut) om de capaciteit te sparen.

De bewerkingssnelheid van bots kunnen automatisch worden aangepast waarbij er rekening wordt gehouden met de serverbelasting (slave database server lag) door het toevoegen van een extra parameter aan de query string van elke URL; zie mw:Manual:Maxlag parameter.

Toezicht

Tenzij er op de gebruikerspagina van de bot expliciet is vermeld dat hij autonoom loopt, hoort de operator beschikbaar te zijn, af en toe te controleren of hij/zij berichten heeft en klaar staan om de bot uit te schakelen als hij niet naar behoren functioneert of wanneer er klachten over zijn ontvangen. Als de operator niet beschikbaar is kan de bot geblokkeerd worden tot de problemen zijn opgelost.

Best practices

Please read wikitech:Help:Toolforge/Developing successful tools for strong recommendations that will make life easier for you and for everyone else in the future!

Briefly:

 • Pick a license
 • Publish the code
 • Have co-maintainers
 • Write some documentation

Zie ook