Jump to content

Botbeleid

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Bot policy and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
BP
Deze pagina omschrijft het beleid en de richtlijnen rond bots die op sommige projecten (zie Bot policy/Implementation) worden gebruikt. Dit kan gecontroleerd worden door "Project:Bot policy" te bezoeken op die wiki, wat een doorverwijzing zou moeten zijn naar deze pagina of naar het lokale beleid.

Deze pagina omschrijft ook het beleid op Meta, automatische machtigingen en globale bots inbegrepen. Om bottoegang te verkrijgen op Meta, ga naar Meta:Requests for adminship#Requests for bot flags.

Bots zijn (semi-)automatische processen die pagina's bewerken met verminderde of zonder menselijke supervisie. Omdat bots servers erg kunnen belasten of per ongeluk projecten kunnen verstoren, moeten bots het volgende beleid en de onderstaande richtlijnen volgen. Het beleid schrijft voor hoe bots gebruikt moeten worden op de projecten waar dit beleid op van toepassing is; bots die zich niet aan het beleid houden kunnen meteen geblokkeerd worden tot de operator de problemen of nalatigheid heeft opgelost.

Beleid

Botaccount

Een bot moet op een ander account dan die van de operator lopen, aangezien geen menselijke gebruiker een botbit mag verkrijgen. Zijn gebruikerspagina moet duidelijk vermelden dat het een bot betreft en de operators moeten beschikbaar zijn voor het beantwoorden van opmerkingen. Er mogen geen automatische antwoordscripts gebruikt worden voor het beantwoorden van opmerkingen. Operators mogen ervoor kiezen om de overlegpagina van zijn/haar bot door te laten verwijzen naar die van zijn/haar eigen, wanneer de bot niet automatisch berichten detecteert.

Machtiging

Er zijn drie manieren om bottoegang te verkrijgen op een wiki.

Globale bots

Globale bots krijgen toegang op alle wiki's die globale bots toestaan. Vanaf 12 november 2022 hebben (als gevolg van deze RFC) nieuw aangemaakte wiki's met inhoud standaard globaal bottoegang ingeschakeld. Lokale projecten kunnen beslissen om een opt-in of opt-out te doen nadat er in die gemeenschap consensus is bereikt (lijst). Om bevoegd te zijn voor globale bottoegang moet aan de volgende vereisen worden voldaan:
 • De bot operator moer een discussie beginnen op Steward requests/Bot status#Global bot status requests die minimaal 2 weken moet duren;
 • De discussie zal worden gepubliceerd via MassMessage (Nieuwe globale bot discussie), waar de geïnteresseerde gemeenschapsleden en wiki's zich kunnen aanmelden.
 • De bot operator moet aantonen dat de bot taak op meerdere Wikimedia projecten is ingezet. Dat kan door aan te tonen dat het is gemarkeerd (flagged) op minstens 5 wiki's voor een bepaalde taak.
 • De operator moet toezeggen zich aan de voorkeur van de wiki te houden met betrekking tot het gebruik van de bot-flag.
 • :*De "globale bot"-status geeft de bots toegang tot een beperkt aantal projecten en wiki's waar ze een lokale toegang door een botflag toestaan. Nieuwe wiki's worden hieraan standaard toegevoegd. Een uitgebreide lijst van wiki's waar de global-botflag niet actief is, staat hier. (Lokale botflags voor projecten waar geen globale bots toegestaan zijn mogen aangevraagd blijven worden.)

Automatische goedkeuring

Als automatische goedkeuring expliciet is toegestaan op de wiki, kunnen botoperators direct een lokale botbit van stewards aanvragen. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten aan de volgende eisen worden voldaan:
 • dit moet zijn toegestaan door het lokale beleid of de lokale verzoekpagina;
 • de bot moet regelmatig bewerken zonder bot vlag voor ten minste één week of honderd bewerkingen doen op de betreffende wiki's voor demonstratieve doeleinden;
 • de bot moet alleen dubbele doorverwijzingen herstellen.

Gemeenschapsconsensus

In het geval dat de lokale gemeenschap botaanvragen verwerkt moeten bots eerst een goedkeuring krijgen van de gemeenschap op de meest relevante lokale discussiepagina alvorens te bewerken zonder botflag (en met hoge snelheid) of zonder menselijk toezicht. Wanneer er een consensus bereikt is, kan een lokale bureaucraat de flag toekennen, of een steward kan gevraagd worden om dit te doen. Als er geen lokale gemeenschap is en het bovenstaande is niet van toepassing, dan dient de bot te werken zonder vlag of helemaal niet.

Onacceptabel gebruik

 • Controversiële bewerkingen: Bots mogen gebruikt worden om bewerkingen te doen die hoogstwaarschijnlijk gesteund worden door lokale gebruikers; ze mogen nooit gebruikt worden om controversiële bewerkingen te doen. Als u van plan bent om verder dan de vastgelegde regels zorg er dan voor dat dit wordt vermeld op relevante discussiepagina's om er zeker van te zijn dat er geen tegenstand tegen bestaat. Als de botbit was vergaard door middel van automatische goedkeuring, dienen de limieten vermeld onder "automatische goedkeuring" in acht gehouden te worden.
 • Vergaring data: Bots mogen niet gebruikt worden om massa's data te vergaren voor elke taak ongerelateerd aan goedgekeurde bottaken. Hieronder valt onder andere het dynamisch laden van pagina's vanaf een andere website, wat mogelijk resulteert in het worden geblacklist van de site en permanente weigering van toegang. Als u grote hoeveelheden data wilt downloaden of een project wilt mirroren, ga dan naar deze pagina.
 • Spellingcontrole: Bots mogen niet automatisch spelfouten corrigeren zonder expliciete toestemming van de gemeenschap, zeker in de hoofdnaamruimte. Het is in de meeste talen technisch niet mogelijk om spelfouten automatisch te corrigeren zonder een significante foutmarge.

Verwijdering van de globale botstatus

Globale botrechten worden verwijderd wanneer:

 • de eigenaar van de bot daar een verzoek voor indient;
 • als de bot aanhoudend acties uitvoert buiten het mandaat van een globale bot;
 • als de bot inactief wordt bevonden onder de volgende regels:
  • Inactiviteit wordt gezien als elke globale bot die voor een geheel jaar geen bewerkingen heeft uitgevoerd op alle projecten waar een globale bot toegang is toegestaan.
  • Voordat de globale botrechten worden ingenomen wegens inactiviteit, moet de boteigenaar worden ingelicht op de relevante thuiswiki's en op Meta-Wiki.

Richtlijnen

Naam

Alhoewel het niet verplicht is, is het handig als de naam van de bot het woord bot bevat om makkelijk onderscheiden te worden. Meestal is de naam een variatie op de gebruikersnaam van de operator (zoals Pathosbot) of wordt er gebruik gemaakt van een doorverwijsstijl (zoals Xenophon (bot)).

Bewerkingsfrequentie en piekuren

Bots die draaien zonder bot tag zouden alleen bewerkingen mogen maken met een tussentijd van 1 minuut of meer. Op het moment dat zij toestemming krijgen en op de juiste manier van een tag voorzien zijn, mogen zij werken met de absolute minimum tussentijd van 5 seconden (12 bewerkingen per minuut). Bots dienen te proberen om gedurende de drukste tijden niet te draaien, omdat zij snel de server capaciteit verlagen en deze is nodig voor de menselijke lezers en bewerkers. Gedurende deze uren, dienen zij te draaien met een tussentijd van 20 seconden (3 bewerkingen per minuut) om de capaciteit te sparen.

De bewerkingssnelheid van bots kunnen automatisch worden aangepast waarbij er rekening wordt gehouden met de serverbelasting (slave database server lag) door het toevoegen van een extra parameter aan de query string van elke URL; zie mw:Manual:Maxlag parameter.

Toezicht

Tenzij er op de gebruikerspagina van de bot expliciet is vermeld dat hij autonoom loopt, hoort de operator beschikbaar te zijn, af en toe te controleren of hij/zij berichten heeft en klaar staan om de bot uit te schakelen als hij niet naar behoren functioneert of wanneer er klachten over zijn ontvangen. Als de operator niet beschikbaar is kan de bot geblokkeerd worden tot de problemen zijn opgelost.

Beste aanpak

Lees de aanbevelingen!

In het kort:

 • Kies een licentie
 • Publiceer de code
 • Zorg dat er meerdere beheerders zijn
 • Zorg voor documentatie

Zie ook