Help:Globaal account

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Help:Unified login and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
H:UL
Uw globale account (ook wel unified login of SUL/single user login genoemd) is uw enige gebruikersnaam die gereserveerd is voor alle Wikimedia projecten (behalve enkele speciale wiki's, zoals Wikitech). Dit geeft je een consistente identiteit binnen de Wikimedia-projecten, maakt functies mogelijk zoals globale gebruikerspagina's, vermindert vectoren voor imitatie, en laat je vele projecten bezoeken zonder handmatig in te loggen op elke wiki. Je kunt ook handmatig inloggen op een publieke Wikimedia wiki met uw een globaal account.

Over globale accounts

Wat is het

De Wikimedia Foundation beheert vele bewerkbare wiki's in vele talen. Traditioneel moesten gebruikers aparte gebruikersaccounts aanmaken op elke wiki. Dit maakte het moeilijker om deel te nemen aan vele wiki's, vooral omdat Wikimedia Commons de multimedia-integratie meer essentieel maakte en Wikidata de centrale wiki voor interwiki-links werd.

Uw globale account lost deze problemen op door uw naam te reserveren op alle wiki's (zodat niemand anders zich kan voordoen), en automatisch uw lokale account aan te maken wanneer u een wiki bezoekt die u nog nooit eerder hebt bezocht.

Hoe voeg je je accounts samen?

Gebruikersaccounts zijn nu standaard globaal, maar oudere accounts moesten handmatig worden samengevoegd worden met Special:MergeAccount.

U kunt Special:CentralAuth gebruiken om details over uw globale account te bekijken. Het e-mailadres en wachtwoord dat u configureert op Special:Preferences zal op alle wiki's worden gebruikt. Dit betekent dat u op elk openbaar Wikimedia-project kunt inloggen met slechts één enkel gebruikersnaam en wachtwoord.

Wat verandert er?

Het registreren van een gebruikersnaam op een publieke Wikimedia-wiki reserveert automatisch die naam op alle andere wiki's; dit betekent dat verschillende gebruikers zich niet langer met dezelfde accountnaam op verschillende wiki's kunnen registreren. Gebruikers hoeven slechts hun e-mailadres in één account in te stellen en te bevestigen. Het veranderen van het wachtwoord in een wiki verandert het in alle wiki's dienovereenkomstig. Special:UserLogin logt nu de gebruiker gelijktijdig in op elke verenigde wiki, waarbij opgemerkt wordt dat het weg navigeren van de loginpagina voordat deze volledig geladen is, kan resulteren in een onvolledige login (d.w.z. dit gebruikt JavaScript en gebruikers niet op alle wiki's met succes kunnen inloggen).

Extra wiki's worden bij het eerste bezoek toegevoegd aan de login van de gebruiker. Bijvoorbeeld, een gewone gebruiker op Commons en Duitse Wikipedia zal niet automatisch inloggen op Engelse Wikibooks, maar als die gebruiker eenmalig Engelse Wikibooks bezoekt terwijl hij is ingelogd, dan zal hij elke keer inloggen op Engelse Wikibooks (om te zien op welke wiki's u inlogt, zie Special:CentralAuth).

Wat verandert er niet?

  • Sommige dingen zijn nog steeds lokaal:
    • Gebruikersrechten zijn meestal lokaal, wat betekent dat moderatoren niet overal toegang hebben tot moderatorrechten. Globale groepen zoals global rollback, global sysop, global interface editors en global IP block exemption kunnen aangevraagd worden bij Steward requests/Global permissions.
    • Gebruikersvoorkeuren zijn lokaal, hoewel het e-mailadres slechts op één plaats hoeft te worden ingesteld en bevestigd. U kunt verschillende voorkeuren blijven hebben op verschillende sites. Het is echter mogelijk om globale voorkeuren in te stellen als u dat wenst.[1]
    • Blocks zijn lokaal, een gebruiker die op een wiki is geblokkeerd hoeft niet op een andere wiki te zijn geblokkeerd, die blokkade zou dan door een beheerder van die wiki moeten zijn gedaan. Een account kan wel globaal geblokkeerd worden, dan is het account op alle openbare wiki's geblokkeerd.
  • Gebruikers kunnen nog steeds verschillend benoemde accounts hebben op twee sites; deze accounts worden echter niet aan elkaar gekoppeld tot één globale account.
  • Het globale accountsysteem is alleen beschikbaar voor open Wikimediaprojecten; sites die op de MediaWiki-software draaien maar niet door de Stichting worden beheerd, zullen aparte accountsystemen blijven hebben, zelfs als ze de extensie CentralAuth hebben geïnstalleerd, die verantwoordelijk is voor het verenigde loginsysteem

Conflictoplossing

Zie ook: Aankondiging afronding Single User Login

Het systeem zal automatisch identieke accounts samenvoegen als ze hetzelfde geverifieerde e-mailadres hebben, of als de gebruiker zijn of haar wachtwoord correct kan opgeven.

Omdat de registratie voor elke wiki lang apart is geweest, zijn er veel gebruikersnamen die bij verschillende mensen op verschillende projecten horen. Het nieuwe systeem staat slechts één gebruiker per naam toe, dus er zijn enkele gevallen waarin accounts hernoemd moeten worden. Dit moet handmatig worden gedaan door een steward. (zie Steward requests/Username changes).

Gebruikers kunnen vóór het samenvoegen naar eventuele al bestaande accounts zoeken met behulp van Special:CentralAuth.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn algemene gebruikersnaam wijzigen?

Ja. U kunt hernoemingen aanvragen met behulp van dit formulier of door een verzoek te plaatsen op Steward requests/Username changes, waarbij een steward of een global renamer uw verzoek zal onderzoeken. Zie de global rename policy voor details.

Ik heb twee of meer accounts met verschillende namen. Kunnen ze worden samengevoegd tot één account?

Nee. Merk op dat gebruikersnamen op de meeste individuele projecten preventief hernoemd kunnen worden.

Iemand gebruikt mijn naam op een andere wiki. Hoe kan ik dat account krijgen?

Het bestaan van het andere account weerhoudt u er niet noodzakelijkerwijs van om de globale account te krijgen. Het is echter mogelijk dat u niet degene bent met de superieure aanspraak op de gebruikersnaam als de andere gebruiker bijvoorbeeld meer bewerkingen heeft of lid is van bepaalde groepen zoals moderatoren of bureaucraten. Het kan zijn dat u hen moet vragen om een andere naam te gebruiken, of dat u uw account moet hernoemen.

U kunt een verzoek indienen bij Steward requests/Username changes om een andere gebruikersnaam die al in gebruik is te "usurperen".

Zal ik de autoconfirmed status op andere wiki's hebben?

Nee. U zult de juiste hoeveelheid tijd moeten wachten nadat u voor het eerst inlogt op een bepaalde wiki, voordat u de autoconfirmed status krijgt.

Kan ik accounts van wiki's met beperkte toegang samenvoegen?

Nee, dat is op dit moment niet mogelijk. Dit is om te voorkomen dat een gebruiker een account aanmaakt op een open wiki en deze vervolgens samenvoegt tot een beperkte wiki, waardoor de gebruiker toegang krijgt tot de beperkte wiki.

Waarom kan ik niet inloggen op een andere wikimedia wiki als ik ingelogd ben?

Dit is geen fout in het systeem met een globaal account, de oorzaak is dat een webbrowser de login voorkomt door het beperken van de cookies die gemaakt worden bij uw inloggen.

Omdat elk zusterproject van een wiki een eigen domeinnaam heeft, bijv. wikipedia.org, wikimedia.org, wikisource.org, enz. worden de cookies daarop gezet. Als het inloggen continue mislukt, overweeg dan om een phabricator: bug te rapporteren.

Een fout melden.

Zie ook

Aankondigingen en nieuws

Opmerkingen