Ajutor:Autentificare unificată

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Help:Unified login and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.
Shortcut :
H:UL
Contul tău global (denumit și autentificare unificată sau SUL/single user login) este un singur nume de utilizator rezervat în toate Wikimedia proiectele (cu excepția unor wiki-uri speciale). Acest lucru vă oferă o identitate consistentă pe Wikimedia, permiterea unor funcții precum pagini de utilizator globale, reducerea vectorilor pentru uzurparea identității și vă permite să vizitați multe proiecte fără să vă conectați manual la fiecare wiki. Puteți crea un cont global accesând Special:MergeAccount pe un proiect unde aveți deja un cont și urmați instrucțiunile de acolo.

Despre conturi globale

Ce este

Fundația Wikimedia operează multe versiuni de wiki în multe limbi. În mod tradițional, utilizatorii au trebuit să creeze conturi de utilizator separate pe fiecare wiki. Acest lucru a făcut mai dificilă participarea la mai multe wiki-uri, mai ales că la Wikimedia Commons au făcut mai importantă integrarea multimedia și a devenit wiki central pentru linkurile interwiki.

Contul dumneavoastră global rezolvă aceste probleme rezervându-vă numele pe toate wiki-urile (astfel încât nimeni altcineva nu vă poate impersona) și creând automat contul dvs. local atunci când vizitați un wiki pe care nu l-ați vizitat niciodată înainte.

Cum să vă unificați conturile

Conturile de utilizator sunt acum globale în mod implicit, dar conturile mai vechi ar fi trebuit să fie unificate manual accesând Special:MergeAccount. Puteți utiliza Special:CentralAuth pentru a vedea detalii despre contul dumneavoastră global. Adresa de e-mail și parola pe care le configurați pe Special:Preferences vor fi utilizate pe toate wiki-urile. Aceasta înseamnă că veți putea să vă conectați la orice proiect public Wikimedia cu doar un singur nume de utilizator și o parolă.

You can use Special:CentralAuth to view details about your global account. The email address and password you configure on Special:Preferences will be used on all wikis. This means that you will be able to log into any public Wikimedia project with just one single username and password.

Ce se schimbă

Înregistrarea unui nume de utilizator în orice proiect Wikimedia public rezervă automat acest nume pentru toate celelalte; acest lucru înseamnă că utilizatorii diferiți nu se mai pot înregistra cu același nume de cont pe alte wiki-uri. Utilizatorii trebuie doar să își stabilească și să confirme adresa lor de e-mail într-un singur cont. Schimbarea parolei în orice wiki o schimbă în toate wiki-urile în consecință. Opțiunea Special:UserLogin oferă utilizatorul în fiecare proiect wiki unificat simultan și navigând departe de pe pagina de conectare înainte de a fi complet încărcată poate duce la autentificare incompletă (adică utilizatorii nu se pot conecta la toate wiki-urile cu succes).

Proiectele suplimentare Wikimedia vor fi adăugate la datele de conectare ale utilizatorului la prima vizită. De exemplu, un utilizator obișnuit la Commons și Wikipedia germană nu se va autentifica automat în Wikibooks Engleză, dar dacă acel utilizator vizitează Wikibooks din limba engleză o dată în timp ce este conectat, atunci se va autentifica în Wikibooks din engleză de fiecare dată (pentru a vedea care wiki vă conectați, vedeți Special:CentralAuth).

Ce nu se schimbă?

  • Unele lucruri sunt încă locale:
    • Drepturile utilizatorilor: sunt în mare parte locale, ceea ce înseamnă că administratorii nu vor avea acces la administrator peste tot. Grupurile globale, cum ar fi rollback-ul global, sysop-ul global, editorii de interfață globală și scutirea globală de blocare IP, pot fi solicitate la Steward requests/Global permissions.
    • Preferințele utilizatorului: sunt locale, deși adresa de e-mail trebuie doar să fie setată și confirmată într-un singur loc. Puteți să aveți în continuare preferințe diferite pe diferite site-uri.[1]
    • Blocks are local, meaning that users blocked on one wiki will not be blocked on other wikis, unless otherwise blocked by an administrator on that wiki. However, if an account is globally locked it will lock that account on all public wikis.
  • Utilizatorii pot avea în continuare conturi diferite numite pe două site-uri; cu toate acestea, aceste conturi nu vor fi legate între ele într-un singur cont global.
  • Sistemul global de cont este disponibil numai pentru proiecte deschise pe Wikimedia; site-urile care rulează pe software-ul MediaWiki, dar nu sunt operate de către Fundație, vor continua să aibă sisteme de cont separate, chiar dacă au instalat o extensie de CentralAuth, care este responsabilă de sistemul de autentificare unificat.

Rezolvarea conflictelor

Vedeți desemenea: Anunț privind finalizarea autentificării cu un singur nume de utilizator

Sistemul va unifica automat conturile numite în mod identic dacă au aceeași adresă de e-mail autentificată sau utilizatorul poate furniza corect parola.

Deoarece înregistrarea a fost separată de mult timp pentru fiecare proiect wiki, există numeroase nume de utilizatori care aparțin unor persoane diferite pe proiecte diferite. Noul sistem permite doar un utilizator per nume, deci există câteva cazuri în care conturile vor trebui redenumite. Acest lucru trebuie făcut manual de un steward (vezi SR-UC).

Utilizatorii pot căuta coliziuni înainte de unificare utilizând opțiunea Special:CentralAuth.

Întrebări frecvente

Poate fi redenumit numele meu de utilizator global?

Da. Puteți solicita redenumirea utilizând acest formular sau plasând o solicitare la SRUC, în cazul în care un steward sau un renamer global va analiza solicitarea dvs. Consultați politica globală redenumire pentru detalii.

Am două sau mai multe conturi cu nume diferite. Pot fi integrate într-un singur cont?

Nu. Rețineți că numele de utilizator pentru majoritatea proiectelor individuale pot fi redenumite în preempțiune.

Cineva îmi folosește numele pe un alt proiect wiki. Cum îmi pot obține contul respectiv?

Existența celuilalt cont nu vă împiedică în mod necesar să obțineți contul global. Cu toate acestea că s-ar putea să nu fiți unul cu pretenția superioară la numele de utilizator dacă, de exemplu, celălalt utilizator are mai multe editări sau este membru al anumitor grupuri, cum ar fi sysopi sau birocrați. Este posibil să trebuiască să le cereți să le redenumească sau este posibil să trebuiască să vă redenumiți contul.

Puteți să faceți o solicitare la SRUC pentru a "uzurpa" un alt nume de utilizator care este deja utilizat.

Voi avea un statut autoconfirmat pe alte wiki-uri?

Nu. Va trebui să așteptați o perioadă corespunzătoare după conectarea la fiecare proiect wiki în parte, înainte de a obține statutul autoconfirmat.

Pot combina conturile din creare de cont restricționat?

Nu, acest lucru nu este posibil în prezent. Aceasta măsură este pentru a împiedica un utilizator să creeze un cont pe un wiki deschis și apoi să îl combine într-un proiect wiki restricționat, ceea ce ar permite accesul utilizatorului la cel restricționat.

Why does my login fail on another wikimedia wiki after I have logged in?

This is not a failure of the unified login system, it is typically a related issue of a browser preventing the login through restricting cookies being set for your login.

Noting that each sister set of wikis has a different base domain name, eg. wikipedia.org, wikimedia.org, wikisource.org, etc. and the cookies are set accordingly. If your login constantly fails, you should consider lodging a phabricator: bug report.

See also … How to report a bug.

Vedeți și

Anunțuri și noutăți

Note