Comisia Ombudsman

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Ombuds commission and the translation is 20% complete.
Outdated translations are marked like this.
Comandă rapidăs :
OC,
OMBCOM
Ombuds Commission
Activity reports

Comisia pentru Ombudsman investighează plângerile privind încălcarea Privacy Policy|Politicii de confidențialitate, accesului la politica de date nedestinat publicului larg, politicii CheckUser și politicii de supraveghere a oricărui proiect Wikimedia pentru Biroul de Administrație . De asemenea, ei investighează în cadrul Biroului conformitatea politicilor locale privind CheckUser-ul sau Supravegherea cu politicile globale CheckUser și Supraveghere.

Sarcini

În plus față de investigația oficială, aceștia vor media între reclamant și respondent (de obicei un membru de control CheckUser , supraveghetor , birocrat , administrator sau membru al comisiei de arbitraj ). Atunci când este necesar din punct de vedere legal, avocatul parlamentar va asista consilierul general, directorul executiv sau Biroul în soluționarea cazului.

Atunci când cazul este litigios, Comisia Ombudsman-ului va fi responsabil de educarea CheckUser ilor sau a altor persoane cu privire la politica de confidențialitate a fundației. Atunci când au fost încălcate politicile de confidențialitate, politica privind accesul la politica de informații nedestinate publicului larg, politica de verificare sau politica de supraveghere, Comisia Ombudsman-ului ar trebui să raporteze directorului executiv sau personalului desemnat și să recomande o acțiune (cum ar fi eliminarea accesului la unelte). În plus, comisia ar putea sugera schimbări adecvate în politicile sau software-ul.

Neutralitate

O investigație a ombudsman-ului ar trebui să se desfășoare într-o manieră determinată de Ombudsman pentru a asigura corectitudinea și imparțialitatea. Ca o orientare generală, cel mai bine este ca avocații parlamentari să evite cât mai mult posibil conflictele de interese, în special prin evitarea utilizării de rutină a accesului CheckUser sau a accesului la supraveghere și fără procesarea plângerilor asupra proiectelor pe care sunt foarte editori activi. Cu toate acestea, chestiunile care vin înaintea comisiei nu sunt clare, iar limba și cultura diferitelor proiecte pot reprezenta bariere pentru cei din afară. Astfel, modul în care comisia investighează plângerile este lăsată la discreția membrilor desemnați.

Statutul membrilor

Membrii Comisiei Ombudsmanului sunt selectați de către funcționarii Wikimedia din comunitatea Wikimedia. Un apel pentru voluntari este emis în fiecare an la începutul lunii decembrie pe lista de corespondență Wikimedia-L și pe pagina de discuții a acestei politici, precum și pe alte forumuri de proiecte, după caz. Aceștia sunt numiți (presupunând că sunt de acord) pentru o perioadă de aproximativ un an. O identitate reală a Ombudsmanului trebuie să fie dezvăluită avocatului fundației. Un membru supleant fără drept de vot poate fi numit pentru o perioadă de un an, în speranța unui loc de membru cu drepturi depline în anul următor.

Drepturi atribuite

⧼group-ombudsman⧽ au următoarele drepturi la nivel global:

 • Caută pagini șterse (browsearchive)
 • Verifică adresele IP ale utilizatorilor și alte informații (checkuser)
 • Vezi jurnalul checkuser (checkuser-log)
 • Vizualizează intrările șterse din istoric, fără textul asociat (deletedhistory)
 • Vizualizează textul șters și modificările dintre versiunile șterse (deletedtext)
 • Vizualizează jurnale private (suppressionlog)
 • Vizualizează versiuni ascunse față de orice utilizator (viewsuppressed)

Utilizatorii actuali ai Ombudsmanului

User Home wiki(s) Language spoken IRC nick
AGK (CA) enwiki en, sco-3, es-2, gd-1
Ameisenigel (CA) dewiki, wikidatawiki de, en-4, nds-2, fr-1, tlh-1 Ameisenigel
Daniuu (CA) nlwiki nl, en-4, de-2, fr-2, la-2, vls-2, li-1 Daniuu
Emufarmers (CA) enwiki en, la-2 Emufarmers
Faendalimas (CA) wikispecies en, pt-3, it-2, fr-1 faendalimas
JJMC89 (CA) enwiki en JJMC89
MdsShakil (CA) bnwiki, bnwikibooks bn, en-3, as-1 MdsShakil
Minorax (CA) commonswiki, metawiki, simplewiktionary, wikidatawiki en-5, zh-5, nan-2, fr-1, ko-1, ms-1, yue-1 Minorax
Renvoy (CA) ukwiki uk, ru-4, en-3, pl-3, lt-1
Vermont (CA) ‡ enwiki, metawiki, simplewiki en, ru-2, es-1 Vermont

† Advisory member; ‡ Steward-Observer

Consultați și lista generată automat (termenii expiră februarie 2024):

For the prior membership, see here.

Prezentare

Cererile Ombudsmanului pot fi adresate la următoarea adresă de e-mail (de preferință într-o limbă vorbită de unul dintre membri):

Both ways will send message directly to OC mailing list.

Vă rugăm să urmați aceste îndrumări atunci când trimiteți o întrebare comisiei:

 1. Fiți concis. E-mailurile lungi cu informații inutile îngreunează comisia să proceseze cazul în timp util.
 2. Fiți obiectiv. Evitați anchetele pe baza speculațiilor sau judecăților subiective.
 3. Puneți la dispozitie dovezi. Vă rugăm să ne furnizați legături diff și/sau legături permanente atunci când este posibil.
 4. Fiți specific. Specificați ce parte a politicii a fost încălcată.
 5. Vă rugăm să ne informați dacă wiki-ul dvs. are o comisie de arbitraj (sau o comisie similară) și dacă ați ajuns la acestea (sau ați folosit altă procedură de soluționare a litigiilor obișnuită pentru comunitatea dvs.) înainte de a ajunge la Comisia Ombudsmanului. Furnizați o legătură către pagina relevantă a cazului dacă este adecvată.

Procesarea/Raportarea

Cases brought to our attention will be processed the following way:

 1. Confirmation of the request: We will send a notice of confirmation to the requester, and if necessary ask for further information.
 2. Scope: If the request is within the scope of the ombuds commission, we will do the investigation, if not we will decline the request and try to direct the complainant to a better place to get help for their individual problem.
 3. Investigation: We do whatever is necessary to find out whether or not there was a breach of the policies or a non-compliance or conflict of local policies with the global ones.
 4. Result: We give the result of our investigation to the requester, and if there was indeed a breach of the privacy policy, we will inform the user who was investigated and if necessary inform the Board of Trustees and if necessary recommend removing OS, CU or steward rights from the user breaking the policy.

Activity reports

Activities:

See also