Politica oversight

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Oversight policy and the translation is 100% complete.

Supravegherea sau suprimarea se referă la ascunderea reviziilor, editarea rezumatelor, numele de utilizator sau înregistrările din jurnal de la public. Acest acces este disponibil pentru supraveghetori, stewarzi și utilizatori din grupul global al personalului. Datele suprimate pot fi vizualizate și restaurate numai de către utilizatorii din aceste grupuri, cu excepția Ombudsmanilor care pot vizualiza datele suprimate (dar nu le pot restaura).

Supravegherea și mascarea sunt adesea folosite interschimbabil. Supravegherea este derivată din extensia MediaWiki Oversight descurajată, care a fost înlocuită de o caracteristică principală MediaWiki cunoscută sub numele de RevisionDelete.

Despre

Inițial, o extensie MediaWiki numită Oversight a fost utilizată pentru a ascunde date de la public (inclusiv administratori); numai utilizatorii cu drept de 'supervizare' au putut vizualiza conținut care a fost supravegheat. Întrucât a fost nevoie de acces la baze de date pentru anularea acțiunilor, un nou sistem cunoscut sub denumirea de RevisionDelete a fost introdus ca parte a nucleului MediaWiki în versiunea 1.16 pentru a înlocui Supravegherea.

RevisionDelete a permis mascarea modificărilor și înregistrărilor suprimate pentru a fi restaurate fără a interoga direct baza de date. În plus, a fost clar identificat în istoricul paginilor ce ediții au fost suprimate. În 2015, după transformarea acțiunilor vechi supravegheate la acțiuni suprimate, extensia Oversight a fost eliminată din toate wiki-urile de pe Wikimedia.

Cu funcția RevisionDelete a MediaWiki, textele de revizuire, rezumatele modificărilor și numele de utilizator/adresa IP a editorului pot fi suprimate din istoricul paginilor. În înregistrările din jurnal, este posibilă suprimarea țintei și a parametrilor, rezumatului modificării și numele de utilizator al contribuitorului performant. În plus, cu dreptul de 'hideuser', supervizorii pot suprima un nume de utilizator din toate editările de pagini și înregistrările din jurnal atunci când blochează un utilizator.

Supresiunile sunt înregistrate în mod privat și acest jurnal este vizibil numai utilizatorilor din grupurile menționate mai sus prin intermediul opțiunii Special:Log/suppress.

Drepturi

În wiki-urile Wikimedia, utilizatorii din grupul de oversight au în mod implicit următoarele drepturi. Unele wiki-uri pot avea configurații diferite.

 • 'deleterevision' — Șterge și recuperează versiuni specifice ale paginilor
 • 'deletelogentry' — Șterge și recuperează intrări specifice din jurnale
 • 'hideuser' — Blochează un nume de utilizator, ascunzându-l de public
 • 'suppressrevision' — Vizualizează, ascunde și restaurează versiuni specifice ale paginilor față de orice utilizator
 • 'suppressionlog' — Vizualizează jurnale private
 • 'abusefilter-hide-log' — Ascunde intrările în jurnalul de abuzuri
 • 'abusefilter-hidden-log' — Vizualizează intrările ascunse din jurnalul de abuzuri

IRC

Există un canal privat IRC (#wikimedia-privacyconectează-te) la care trebuie să aibă acces toți supraveghetorii și administratorii care utilizează IRC. Contactați un steward dacă aveți nevoie de ajutor pentru a obține acces.

Politică

Utilizare

Această caracteristică este aprobată pentru utilizare în patru cazuri:

 1. Eliminarea informațiilor personalenedestinate publicului, cum ar fi numerele de telefon, adresele de domiciliu, locurile de muncă sau identitățile persoanelor fizice pseudonime sau anonime care nu și-au făcut identitatea publică sau ale persoanelor publice care nu au făcut public aceste informații personale.
 2. Eliminarea informațiilor potențial libere:
  • la sfatul juriului Fundației Wikimedia sau
  • atunci când cazul este clar și nu există nici un motiv editorial pentru a menține revizuirea.
 3. Eliminarea încălcărilor drepturilor de autor la sfatul juriului Fundației Wikimedia.
 4. Ascunderea unor nume de atac flagrante pe liste automate și jurnale, în cazul în care acest lucru nu întrerupe istoricul modificărilor. Un atac flagrant este unul care intenționează în mod evident să denigreze, să amenințe, să calce, să insulte sau să hărțuiască pe cineva.

Supraveghetorii locali ar trebui, în general, să se ocupe de supravegherea locală, atunci când sunt disponibili. Stewarzii pot efectua supravegherea locală în situații de urgență, în timpul problemelor transversale sau în cazul în care nu există supraveghetori locali (vedeți detaliile de contact).

Accesul

Accesul la oversight este acordat de stewarzi. Această secțiune descrie doar practica steward-ului și accesul la politica de date personale non-publice.

Oamenii de supraveghere trebuie să aibă vârsta de 18 ani și vârsta legală în jurisdicția lor și sunt dispuși să semneze acordul de confidențialitate al Fundației Wikimedia pentru informații nedestinate publicului. De asemenea, trebuie să fie familiarizați cu politica de confidențialitate.

Stewarzii pot vedea modificări mascate pe toate wiki-urile și pot să se acorde drepturi de supraveghere activă în cazuri de urgență sau pe un wiki fără supraveghetori locali atunci când există o solicitare valabilă. Pe orice wiki, trebuie să existe cel puțin doi supraveghetori locali sau deloc. Acest lucru este posibil pentru a putea controla reciproc și pentru a confirma acțiunile lor. Dacă pe un wiki este lăsat un singur supraveghetor (de obicei, atunci când celălalt se retrage sau este îndepărtat), comunitatea trebuie să numească imediat un nou supraveghetor sau să înlăture supraveghetorul rămas.

Pe wiki-urile fără comitetul de arbitraj, comunitatea trebuie să aprobe supraveghetorii prin consens. Candidații trebuie să o solicite în cadrul comunității locale și să facă publicitate corectă acestei solicitări comunității locale (pagina de discuții în comunitate, lista de discuții etc.). După obținerea consensului (cel puțin 70-80% în votul pro/contra sau cel mai mare număr de voturi în alegeri electorale multiple) în comunitatea locală și cu aprobarea a cel puțin 25-30 editori, utilizatorul ar trebui să solicite accesul la solicitările de permisiuni care au legătură cu decizia comunității.

Pe wiki-urile cu comitetul de arbitraj ales cu aprobare a 25-30 de editori, utilizatorii pot fi numiți și de comisia de arbitraj, cu excepția cazului în care comunitatea locală preferă alegeri independente. După acord, un membru al comitetului local de arbitraj trebuie să dpeună o solicitare de steward de Permisiuni.

Administratorii locali pot de asemenea, să șteargă intrările versiunilor sau de jurnal specifice care conțin date exagerate, dar vor continua să fie vizibile pentru administratori până când vor fi suprimate.

Eliminarea accesului

Accesul la oversight este revocat de stewarzi, folosind reguli adoptate de politica CheckUser. Această secțiune descrie doar practica de steward.

Orice cont de utilizator cu acces la Supraveghere care este inactiv pentru mai mult de un an vor avea accesul său Oversight eliminat.

În caz de utilizare abuzivă a uneltei, stewardul sau supraveghetorul va avea accesul eliminat imediat. Acest lucru se va întâmpla, în special, dacă acțiunile se fac în mod obișnuit fără un motiv serios de a face acest lucru (trebuie furnizate legături și dovezi ale comportamentului rău).

Suspiciunea abuzurilor de supraveghere ar trebui discutată de fiecare wiki local. În wikis cu un comitet de arbitraj aprobat, comisia poate decide eliminarea accesului. Pe wiki fără un Comitet de arbitraj aprobat, comunitatea poate vota pentru eliminarea accesului. Îndepărtarea poate fi efectuată numai de administratori. Un steward nu poate decide să elimine accesul singur, dar poate ajuta la furnizarea informațiilor necesare pentru a dovedi abuzul (cum ar fi jurnalele). Dacă este necesar, și în special în cazul lipsei de respect față de politica de confidențialitate, de asemenea, Consiliului Fundației Wikimedia poate fi solicitat să declare eliminarea accesului.

Solicitări de oversight

Vă rugăm să nu vă publicați solicitarea în mod public.

Toate wiki-urile Wikimedia

 • Stewarzii pot acorda acces temporar de supraveghere pe wiki-urile individuale atunci când este necesar.
 • Verificați dacă wiki-ul are propriii supraveghetori locali înainte de a se apropia de un steward; lista este mai jos.
 • Vă rugăm să nu puneți cererea dvs. pe wiki sau să o difuzați pe canalul IRC public. Toate solicitările trebuie făcute în mod privat.
 • Ombuds au capacitatea tehnică de a vizualiza revizuirile suprimate.

IRC

 • Utilizatorii pot contacta administratorii din canalul IRC #wikimedia-stewardsconectează-te. Solicitați un administrator în canal, apoi faceți cererea dvs. într-un mesaj privat administratorului respectiv. Nu difuzați solicitarea în canalul public. În caz de urgență, tastați !steward în canal pentru a atrage atenția stewarzilor.

E-mail

Belarusian Wikipedia

 1. Mienski (e-mail)
 2. Wizardist (e-mail)

Chinese Wikipedia

 1. Jimmy Xu (e-mail)
 2. Wong128hk (e-mail)

English Wikipedia

 1. AmandaNP (e-mail)
 2. Amorymeltzer (e-mail)
 3. Anarchyte (e-mail)
 4. Aoidh (e-mail)
 5. Barkeep49 (e-mail)
 6. Bradv (e-mail)
 7. Cabayi (e-mail)
 8. Callanecc (e-mail)
 9. CaptainEek (e-mail)
 10. Doug Weller (e-mail)
 11. Dreamy Jazz (e-mail)
 12. Drmies (e-mail)
 13. Dweller (e-mail)
 14. Firefly (e-mail)
 15. GB fan (e-mail)
 16. GeneralNotability (e-mail)
 17. GorillaWarfare (e-mail)
 18. Guerillero (e-mail)
 19. HJ Mitchell (e-mail)
 20. KrakatoaKatie (e-mail)
 21. Ks0stm (e-mail)
 22. L235 (e-mail)
 23. Lofty abyss (e-mail)
 24. LuK3 (e-mail)
 25. Mailer diablo (e-mail)
 26. Maxim (e-mail)
 27. Moneytrees (e-mail)
 28. Mz7 (e-mail)
 29. Oshwah (e-mail)
 30. PhilKnight (e-mail)
 31. Ponyo (e-mail)
 32. Primefac (e-mail)
 33. Richwales (e-mail)
 34. RickinBaltimore (e-mail)
 35. Risker (e-mail)
 36. Salvio giuliano (e-mail)
 37. Sdrqaz (e-mail)
 38. Stwalkerster (e-mail)
 39. The Blade of the Northern Lights (e-mail)
 40. Thryduulf (e-mail)
 41. ToBeFree (e-mail)
 42. Vanamonde93 (e-mail)
 43. Wugapodes (e-mail)
 44. Xaosflux (e-mail)
 45. Z1720 (e-mail)

Finnish Wikipedia

 1. Ejs-80 (e-mail)
 2. Harriv (e-mail)

French Wikipedia

 1. Arcyon37 (e-mail)
 2. Bédévore (e-mail)
 3. JohnNewton8 (e-mail)
 4. Jules* (e-mail)
 5. Kropotkine 113 (e-mail)
 6. Lomita (e-mail)

German Wikipedia

 1. Doc Taxon (e-mail)
 2. Nolispanmo (e-mail)
 3. Ra'ike (e-mail)
 4. Stefan64 (e-mail)

Indonesian Wikipedia

 1. David Wadie Fisher-Freberg (e-mail)
 2. Meursault2004 (e-mail)
 3. Nohirara (e-mail)

Japanese Wikipedia

 1. Infinite0694 (e-mail)
 2. Ohgi (e-mail)
 3. Penn Station (e-mail)
 4. W.CC (e-mail)

Korean Wikipedia

 1. *Youngjin (e-mail)
 2. -revi (e-mail)
 3. Sotiale (e-mail)
 4. 이강철 (e-mail)

Persian Wikipedia

 1. Huji (e-mail)
 2. Ladsgroup (e-mail)

Polish Wikipedia

 1. Elfhelm (e-mail)
 2. Mathieu Mars (e-mail)
 3. Mpn (e-mail)

Portuguese Wikipedia

 1. Albertoleoncio (e-mail)
 2. Érico (e-mail)

Russian Wikipedia

 1. DR (e-mail)
 2. Q-bit array (e-mail)
 3. Tatewaki (e-mail)
 4. Ле Лой (e-mail)

Simple English Wikipedia

 1. Djsasso (e-mail)
 2. Enfcer (e-mail)
 3. Eptalon (e-mail)
 4. Fehufanga (e-mail)
 5. Peterdownunder (e-mail)

Spanish Wikipedia

 1. -jem- (e-mail)
 2. Platonides (e-mail)

Turkish Wikipedia

 1. Doğu (e-mail)
 2. Eldarion (e-mail)
 3. Elmacenderesi (e-mail)
 4. Taysin (e-mail)
 5. Vito Genovese (e-mail)

Ukrainian Wikipedia

 1. Goo3 (e-mail)
 2. Piramidion (e-mail)
 3. Yukh68 (e-mail)

Wikimedia Commons

 1. Minorax (e-mail)
 2. Odder (e-mail)
 3. Rama (e-mail)
 4. Raymond (e-mail)

Meta-Wiki

 1. DerHexer (e-mail)
 2. Elton (e-mail)
 3. Minorax (e-mail)
 4. Sotiale (e-mail)
 5. Xaosflux (e-mail)

Wikidata

 1. Ajraddatz (e-mail)
 2. DannyS712 (e-mail)
 3. Esteban16 (e-mail)

Wikitech

 1. BryanDavis (e-mail)
 2. DeltaQuad (e-mail)
 3. WMFOffice (e-mail)

Vezi şi