Jump to content

Politica roboților

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Bot policy and the translation is 71% complete.
Outdated translations are marked like this.
Shortcut :
BP
Această pagină conține informații privind standardele și orientările referitoare la roboții , care sunt aplicate pe unele proiecte (a se vedea Punerea în aplicare); acest lucru poate fi verificat prin vizitarea "Project:Bot policy" pe care wiki, care ar trebui să punct aici sau redirecționa politicii locale.

. Aceasta pagină este, de asemenea, politica privind Meta, inclusiv aprobare automată și roboții globali Pentru a solicita acces bot pe Meta, vă rugăm să mergeți la Cereri de administrator – cereri pentru robot.

Roboții sunt procese automatizate sau semi-automate care editează pagini cu supraveghere umană redusă sau fără. Deoarece roboții pot afecta resursele serverului sau perturba proiectul, ei trebuie să respecte politica și îndrumările prezentate mai jos. Politica descrie modul în care roboții pot fi utilizați pe proiectele aplicabile; roboții care nu respectă politica pot fi blocați imediat, până când operatorul nu va rezolva problemele sau non-conformitățile.

Politică

Cont de robot

Un robot trebuie să fi rulat folosind un cont separat de operator, deoarece nu editor uman ar trebui să fie acordat un steag bot. Pagina sa de utilizator ar trebui să denota clar și vizibil ca un bot pentru ao distinge de editori umane, și operatorii trebuie să fie disponibile pentru a răspunde la orice comentarii în sine. Nici un utilizator este permis să facă uz de script-uri automate de răspuns. Unii operatori pot alege să redirecționeze pagina vorbi bot de la propria lor, în cazul în care robotul nu este configurat pentru a detecta mesaje.

Autorizarea

Există trei modalități de a obține acces de robot pe un wiki.

Roboții globali

Boti globale au acces la toate wiki care permit impotriva globale (acest lucru trebuie să fie autorizate în mod expres de politica locală, vezi lista). Pentru a beneficia de acces la nivel mondial bot, următoarele cerințe trebuie să fie îndeplinite:
 • The bot operator must start a discussion that will last for 2 weeks at Steward requests/Bot status#Global bot status requests;
 • The discussion will be publicized via MassMessage (New global bot discussion), where interested community members and wikis can be subscribed;
 • The bot operator must demonstrate the bot task is welcomed on multiple Wikimedia projects. A good way to show it is to be flagged on 5 or more wikis for a single task;
 • The operator should make sure to adhere to the wiki's preference as related to the use of the bot flag.
 • : * Starea globală Bot doar dă acces bot la un număr restrâns de proiecte și wiki unde au steagul bot la nivel local. Veți găsi o listă exhaustivă a wiki-urilor unde caracterul de global bot este activ aici. (Puteți continua să solicitați steaguri locale de bot pe proiecte în cazul în care roboții globale sunt refuzați.)

Aprobare automată

În cazul în care permisiunea automată este permisă în mod explicit pe wiki, operatorii bot pot solicita un drept de robot local direct de la stewarzi. Pentru a se califica pentru aceasta, trebuie îndeplinite următoarele cerințe:
 • Aceasta trebuie permisă de politica bot locale sau pagina de cerere;
 • robotul trebuie să editeze regulat fără un steag pentru cel puțin o săptămână sau să facă 100 de editări pe wiki-urile aplicabile pentru demonstrații;
 • :* botul trebuie să mențină numai link-uri interlinguale sau să fixeze redirecționări duble.

Consensul comunităţii

În caz contrar, dacă există o comunitate locală, interesată în aplicații de procesare robot, roboții trebuie să obțină aprobarea comunității pe cea mai relevantă pagină de discuție locală înainte de a edita fără un steag bot la viteze mari sau fără supraveghere umană. Odată ce există un consens, un birocrat local va adăuga dreptul, sau un steward-ul poate fi invitat să facă acest lucru. În cazul în care nu există nici o comunitate locală și de mai sus nu se aplică, robotul trebuie să funcționeze fără un drept de bot sau deloc.

Utilizare inacceptabilă

 • Modificările controversate: Roboții pot fi utilizați pentru a efectua modificări care sunt cel mai probabil, susținute de alți editori locali; aceștia ar trebui să nu fie folosiți pentru a efectua modificări controversate. Dacă intenționați să extindeți domeniul de aplicare al robotului dincolo de ceea ce a fost susținut de comunitate, faceți act de acest lucru la pagina de discuție relevantă pentru a se asigura că nu există nici o opoziție. În cazul în care dreptul de robot a fost dat de aprobare automată, nu trebuie să depășiți limitele descrise la "aprobare automată".
 • Recuperare de date: Roboții nu pot fi utilizați pentru a recupera conținutul în vrac pentru orice utilizare care nu este direct legată de o sarcină aprobată de bot. Aceasta include încărcarea dinamică a paginilor de pe un alt site web, ceea ce poate duce la accesarea site-ului pe lista neagră și la refuzarea permanentă a accesului. Dacă doriți să descărcați conținut în bloc sau să reflectați un proiect, vă rugăm să faceți acest lucru prin descărcare sau găzduire a propriei copii ale bazei noastre de date.
 • Verificare gramaticală: Niciun bot nu poate corecta automat greșelile de ortografie fără aprobarea comunității explicite, în special în spațiul de nume principal al conținutului. Din punct de vedere tehnic, în majoritatea limbilor nu este posibilă corectarea automată a greșelilor de scriere fără o marjă semnificativă de eroare.

Eliminarea statutului de robot global

Permisiunile de bot la nivel mondial vor fi eliminate:

 • La cererea operatorului unui robot
 • În cazul în care robotul este persistent utilizat pentru a efectua sarcini care sunt în afara misiunii de robot global
 • În cazul în care se dovedește că robotul a fi inactiv, cu următoarele dispoziții:
  • Inactivitatea este considerată ca orice cont de bot global care nu efectuează nicio modificare a unui proiect în care este permis un flag global bot pentru un an întreg.
  • Înainte de eliminarea dreptului de bot global pentru inactivitatea ce are loc, operatorii trebuie să fie notificați cel puțin pe wiki-urile locale respective și pe Meta-Wiki.

Orientări

Nume

Deși nu este necesar, numele de robot ar trebui să conțină în mod clar cuvântul "bot" în numele său de utilizator pentru a se distinge mai ușor de editori umani; cele mai frecvente forme sunt derivate din numeele de utilizator al operatorului (cum ar fi Pathosbot), sau folosind stilul dezambiguizare (cum ar fi Xenophon (bot)).

Limită de editare și de vârf de ore

Roboții care rulează fără steag de bot ar trebui să se editeze la intervale de peste 1 minut între editări (= mai puțin de 1 modificare pe minut). Odată ce au fost autorizați și semnalizați în mod corespunzător, acestea ar trebui să funcționeze la un interval minim minim de 5 secunde (12 editări pe minut). Roboții ar trebui să încerce să evite rularea în timpul orelor cele mai aglomerate, deoarece acestea utilizează rapid resurse de server care ar trebui rezervate cititorilor și editorilor umani. În timpul acestor ore, acestea ar trebui să funcționeze la intervale de 20 de secunde (3 editări pe minut) pentru conservarea resurselor.

Vitezele de editare ale robotului pot fi ajustate automat pe baza încărcării serverului (lag de server de bază de date slave) prin adăugarea unui parametru suplimentar la șirul de interogare al fiecărei adrese URL solicitate; consultați parametrul Maxlag.

Supraveghere

Cu excepția cazului în care botul este declarat public ca să ruleze autonom, operatorul ar trebui să rămână disponibil, să verifice ocazional mesajele și să fie gata să închidă botul dacă nu funcționează așa cum este dorit sau dacă sunt primite reclamații. Dacă operatorul nu este disponibil, botul poate fi blocat până când toate problemele sunt rezolvate.

Best practices

Please read wikitech:Help:Toolforge/Developing successful tools for strong recommendations that will make life easier for you and for everyone else in the future!

Briefly:

 • Pick a license
 • Publish the code
 • Have co-maintainers
 • Write some documentation

Vedeţi şi