Jump to content

Editori de interfață

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global interface editors and the translation is 50% complete.
Outdated translations are marked like this.

Editorii de interfață sunt utilizatori de încredere care pot edita toate paginile, inclusiv spațiul de nume MediaWiki, pe toate site-urile wiki. Aceștia mențin formatele și resursele site-ului JavaScript *.js și Cascading Style Sheets *.css. Această permisiune este activată pe fiecare wiki public al Wikimediei care permite accesul prin intermediul CentralAuth și SUL și poate fi folosit numai pentru întreținerea necontrolabilă sau la cererea comuni tății locale. Deoarece utilizatorii din acest grup pot perturba serios Wikimedia Wikipedia dacă sunt utilizați incorect, permisiunea editorului de interfață este atribuită numai utilizatorilor care au o experiență puternică în menținerea codului și scripturilor.

Scopul

Acest grup global, denumit "Global interface editors" (global-interface-editor), este activat pe fiecare wiki Wikimedia care permite accesul prin intermediul CentralAuth și SUL (inclusiv wiki-urile închise cu excepția wiki-urilor private și fishbowl). Proiectele nu pot renunța. Cu toate acestea, editorii de interfață nu trebuie să facă modificări controversate la interfața pentru proiectele în care nu se află într-un grup de utilizatori locali care acordă acest drept de utilizator.

Editorii de interfețe ar trebui să evite modificările de rutină ale interfeței pe wiki-uri mai mari fără acordul prealabil. Proiectele cu comunități și procese stabilite pentru păstrarea scripturilor ar trebui evitate. Personalul Fundației Wikimedia care editează interfața ca parte a îndatoririlor sale oficiale este scutit, deoarece Fundația Wikimedia are propria politică internă privind permisiunile personalului și ale utilizatorilor.

Numire

Solicitările pentru această permisiune trebuie plasate la SRGP, iar discuția trebuie să dureze cel puțin cinci zile; dacă există un consens și dacă criteriile din scopul de aplicare sunt îndeplinite, permisiunea va fi acordată de un steward. Necesitatea acestei autorizări ar trebui să fie specificată foarte clar. Ar trebui să se furnizeze informații de fond, cum ar fi experiența de dezvoltare MediaWiki sau altă experiență cu cod pe wiki-urile Wikimedia.

În mod alternativ, această permisiune poate fi acordată personalului Fundației Wikimedia la cererea Fundației Wikimedia.

În mod implicit, întâlnirea va fi temporară, care durează până la un an și va fi adăugată la $sr-temp. Solicitările de reînnoire se pot face prin plasarea unei noi solicitări la Cererile de steward/Permisiuni globale. Acest lucru nu se aplică angajaților plătiți de Fundația Wikimedia.

Demitere

Accesul continuu la interfață depinde de activitatea și încrederea comunității.

 • Folosirea abuzivă sau incorectă: dacă această permisiune este folosită pentru acțiuni care sunt controversate, cum ar fi adăugări sau eliminări majore la interfața unui site sau întreruperea continuă din cauza unor erori, accesul va fi revocat de un steward. Solicitările pot fi făcute oricărui administrator prin plasarea unei cereri pe Steward requests/Permissions#Removal of access sau, în situații de urgență, pe canalul IRC #wikimedia-stewardsconectează-te.
 • Inactivitate: Dacă un editor de interfață nu a efectuat modificări globale la interfață timp de șase luni, permisiunea poate fi revocată de un steward.
  Conturile de personal ale Fundației Wikimedia sunt scutite de această politică atunci când drepturile sunt atribuite în scopuri WMF, dar permisiunea poate fi eliminată la cererea Fundației Wikimedia atunci când nu mai este necesară.

Revizuirea acțiunilor unui editor de interfață poate fi solicitată de la orice administrator sau prin intermediul cererilor de comentarii.

Comunicare

Technical requests for assistance can be made at Steward requests/Miscellaneous. Tech-related wiki questions can be asked at the Tech Forum.

În cazul în care există dispute cu comunitățile locale, trebuie depuse toate eforturile pentru a rezolva problema(ele) calm. Dacă sunteți în îndoieli, editorii de interfață sunt sfătuiți să scrie o notificare avansată despre editările lor către comunitatea locală prin intermediul unui avizier, explicând ce vor face modificările. În cazul în care litigiile nu pot fi soluționate, poate fi inițiată o cerere de comentarii sau poate fi cerută o revizuire de la orice steward.

Editorii de interfață ar trebui să creeze, de asemenea, o pagină de utilizator globală, unde explică faptul că au aceste permisiuni globale și cum pot fi utilizate (adică prin conectarea la această pagină).

Drepturi

Acestea sunt drepturile atribuite editorilor de interfață:

 • Not be affected by IP-based rate limits (autoconfirmed)
 • Edit pages (edit)
 • Edit pages protected as "Allow only autopatrollers" (editautopatrolprotected)
 • Edit the content model of a page (editcontentmodel)
 • Edit pages protected as "Allow only editors" (editeditorprotected)
 • Edit pages protected as "Allow only autopatrollers" (editextendedsemiprotected)
 • Edit the user interface (editinterface)
 • Edit pages protected as "Allow only administrators" (editprotected)
 • Edit pages protected as "Allow only autoconfirmed users" (editsemiprotected)
 • Edit sitewide CSS (editsitecss)
 • Edit sitewide JavaScript (editsitejs)
 • Edit sitewide JSON (editsitejson)
 • Edit other users' CSS files (editusercss)
 • Edit other users' JavaScript files (edituserjs)
 • Edit other users' JSON files (edituserjson)
 • Edit restricted pages (extendedconfirmed)
 • Enable two-factor authentication (oathauth-enable)
 • Change protection settings and edit cascade-protected pages (protect)
 • Not create redirects from source pages when moving pages (suppressredirect)
 • Override the disallowed titles or usernames list (tboverride)
 • Edit protected templates (templateeditor)

Vezi şi