Help:Globala konton

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Help:Unified login and the translation is 100% complete.
Genväg:
H:UL
Ditt globala konto (även kallat Wikimedia Unified Login eller SUL/single user login) är ditt reserverade användarnamn över Wikimedias alla systerprojekt (förutom vissa specialwikier som Wikitech t.ex.). Detta ger dig en konsekvent identitet över hela Wikimedia, låser upp funktioner som en global användarsida, minskar risken för identitetsstöld, och hjälper dig automatiskt förbli inloggad på flera wikiprojekt. Man kan också manuellt logga in på valfri offentlig Wikimediawiki med sitt globala konto.

Om globala konton

Vad är det?

Wikimedia Foundation hanterar flera redigerbara wikier på flera språk. Tidigare behövde användare skapa ett nytt konto på varje wiki. Detta försvårade det för folk som ville bidra på flera wikier, speciellt då Wikimedia Commons gjorde multimedieintegrering nödvändigare och Wikidata blev den centrala wikin för interwiki-länkar.

Ditt globala konto löser dessa problem genom att reservera ditt namn på alla wikier (så ingen annan kan låtsas vara du), och skapar automatiskt ditt lokala konto så fort du besöker en wiki för första gången.

Hur man slår ihop sina konton

Användarkonton som skapas nu är som standard redan globala, så du behöver inte göra någonting. Äldre konton kan behöva göras globala genom att besöka Special:MergeAccount.

Du kan använda Special:CentralAuth för att visa detaljer om ditt globala konto. E-postadress och lösenord du ställt in på Special:Preferences kommer användas på alla wikier. Detta betyder att du kommer kunna logga in på valfri offentligt Wikimediaprojekt med bara ett enda användarnamn och lösenord.

Vad ändras

Att registrera ett användarnamn på valfri offentlig Wikimediawiki reserverar automatiskt det namnet på alla andra projekt; detta betyder att olika användare inte längre kan registrera samma kontonamn på olika wikier. Användare behöver bara ange och bekräfta sin e-postadress på ett konto. Ändrar man ett lösenord på en wiki ändras det också samtidigt på alla andra. Special:UserLogin loggar nu samtidigt in användaren på alla förenade wikier, dock, om man går ut från inloggningssidan innan man har loggats in hel och hållet kan det leda till ofullständig inloggning (dvs detta använder JavaScript och användare har kanske inte loggats in överallt).

Fler wikier kommer läggas till i användarens inloggningar första gången de besöks, och ett lokalt konto skapas på wikin. Till exempel kommer en vanlig användare på Commons och tyskspråkiga Wikipedia inte automatiskt loggas in på franskspråkiga Wikibooks, men om den användaren besöker franskspråkiga Wikibooks inloggad en gång kommer de loggas in på franskspråkiga Wikibooks varje gång (för att se vilka wikier du loggat in på, se Special:CentralAuth)

Vad ändras inte

  • Vissa saker förblir lokala:
    • Användarrättigheter är för det mesta lokala, vilket betyder att administratörer inte har administratörsrättigheter överallt. Globala grupper som globala tillbakarullare, globala systemadministratörer, globala gränssnittsadministratörer och globala IP-blockeringsundantag kan begäras på Steward requests/Global permissions.
    • Användarinställningar är lokala, trots att e-postadressen endast behöver anges och bekräftas på ett ställe. Du kan fortsätta ha olika inställningar på olika webbplatser. Det går dock att ha globala inställningar om du vill.[1]
    • Blockeringar är lokala vilket betyder att användare som är blockerade på en wiki inte kommer blockeras på andra wikier, så länge de inte blockeras på den wikin. Om ett konto däremot globalt blockeras kommer det låsa kontot på alla offentliga wikier.
  • Användare kan fortfarande ha konton med olika namn på olika wikier; men dessa konton kan inte sammanlänkas till ett globalt konto.
  • Det globala kontosystemet är bara tillgängligt för Wikimediaprojekt; webbplatser som kör på MediaWikis programvara men inte drivs av stiftelsen kommer fortsätta ha separata kontosystem, även om de installerat tillägget CentralAuth, vilket krävs för det globala inloggningssystemet.

Konfliktlösningar

Läs också: Gemensam inloggning snart färdig

Systemet kommer automatiskt sammanfoga konton med identiska namn om de har samma bekräftade e-postadress, eller om användaren kan uppge korrekt lösenord.

Då registreringen länge har varit separat för varje wiki, kan det finnas många användarnamn som tillhör olika människor på olika projekt. Det nya projektet tillåter bara en användare per namn, så det finns några fall där konton kommer behöva byta namn. Detta görs manuellt av en steward (se Steward requests/Username changes).

Användare kan söka efter konflikter innan de sammanfogar sin konton med Special:CentralAuth.

Vanliga frågor

Kan jag ändra mitt globala användarnamn?

Ja. Du kan förfråga att ändra ditt namn här eller genom att skicka in en förfrågan på Steward requests/Username changes, där kommer en steward eller en global renamer ta en titt på din förfrågan. Läs Globala namnändringspolicyn för vidare information.

Jag har två eller flera konton med olika namn. Kan jag sammanfoga dem till ett konto?

Nej. Notera att användarnamn på de flesta individuella projekt kan ändras i förebyggande syfte.

Någon använder mitt namn på en annan wiki. Hur kan jag få tillgång till det kontot?

Att det andra kontot finns behöver inte nödvändigtvis hindra dig från att få ditt globala konto. Men du kanske inte får överordnat anspråk över användarnamnet, den andra användaren kan exempelvis ha fler redigeringar eller vara medlem i vissa grupper som systemadministratör eller byråkrat. Du kan däremot be dem om byta namn eller så kanske du behöver byta namn på ditt konto.

Du kan lämna en begäran på Stewardbegäran/Användarändringar för att "kapa" ett användarnamn som redan används.

Kommer jag bli automatiskt bekräftad på andra wikier?

Nej. Du behöver vänta på den bestämda tiden efter att du först loggat in på varje enskild wiki innan du får automatiskt bekräftad status.

Kan jag sammanfoga konton från wikier med begränsat kontoskapande?

Nej, det går för tillfället inte. Detta är för att hindra användare från att skapa ett konto på en öppen wiki och sedan sammanfoga det med ett konto på en begränsad wiki, vilket skulle ge obehöriga tillgång till begränsade wikier.

Varför kan jag inte logga in på en annan Wikimedia-wiki efter att jag loggat in?

Detta är inte inloggningssystemet som misslyckas, det är vanligtvis ett relaterade problem med ett webbläsaren som förhindrar inloggning genom att begränsande kakor placeras för din inloggning.

Notera att varje systeruppsättning wikier har varsitt basdomännamn, ex. wikipedia.org, wikimedia.org, wikisource.org, osv. och kakorna placeras därefter. Om din inloggning misslyckas bör du överväga att skicka in en felrapport på phabricator:.

Se även: Hur man rapporterar en bugg.

Se även

Tillkännagivanden och nyheter

Anteckningar