Jump to content

Gränssnittsadministratörer

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Interface administrators and the translation is 100% complete.
Genvägs:
IA,
Interfaceadmin,
INTADMIN

Gränssnittsadministratörer är de enda användarna som kan redigera CSS- och JavaScript-sidor som gäller hela wikin (sidor som MediaWiki:Common.js och MediaWiki:Vector.css, gränssnittsmeddelanden som tolkas som rå HTML, eller finesser som listas på Special:Gadgets), och andra användares personliga CSS/JS-sidor. JS och CSS-sidor exekveras av besökares webbläsare, och kan därför användas för att ändra utseendet och beteendet på webbplatsen, eller skapa avancerade verktyg som wikEd.

Att redigera CSS/JS som utförs på andra användares webbläsare är väldigt kraftfullt och potentiellt farligt i händerna på en illasinnad användare; gränssnittsadministratörer borde vara användare med högt förtroende, som har åtminstone grundläggande kunskaper av CSS och JS, är medvetna om integritetsundantagen på Wikimedias wikier och har en ordentlig förståelse för kontosäkerhet (väljerstarka, unika lösenord, inte laddar ner virus och använder tvåfaktorsautentisering ). Det rekommenderas att ta bort gränssnittsadministratörsrättigheterna från inaktiva användare, för att reducera attackyta. Mindre wikier borde också kunna vilja se till att minst två personer som kan läsa JavaScript så de kan kontrollera varandras redigering (lite som IP-kontrollanter).

Gränssnittsadministratörer kan också redigera andra användares personliga JSON-sidor och alla sidor i MediaWiki-namnrymden. Dessa förmågor är mindre farliga och delas med andra användargrupper.

Begäran

Se även