Jump to content

Administratör

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Administrator and the translation is 100% complete.
Raderingsformuläret
Skrivskyddsformuläret
Blockeringsformuläret (bild från en blockerar ett användarkonto)

Administratörer (även kända som admins, systemoperatörer) är användare med den tekniska möjligheten att:

  • radera och återställa sidor, och visa raderade sidversioner;
  • blockera och avblockera användare, individuella IP-adresser och IP-rangear;
  • tillämpa och upphäva skrivskydd på sidor, och redigera skrivskyddade sidor;
  • (om det finns) sätta den stabila visningsnivån för en sida (se här för ett exempel)
  • redigera de flesta sidorna i namnrymden "MediaWiki";
  • importera sidor från andra Wikimedia Projekt;
  • utföra andra funktioner som rör tekniskt underhåll;
  • lägga till och ta bort användare från vissa användargrupper, som tillbakarullare, IP-blockeringsundantag eller översvämmare (flooder)

Administratörer kan endast utföra dessa åtgärder på wikier där de är blivit tilldelade administratörsstatus.

Administratörsrollen och förväntningarna som följer samt policyerna som rör deras befogenheter skiljer sig åt mellan olika projekt. Medan administratörer har mer tekniska möjligheter än andra användare ska inte det förväxlas med auktoritet, vilket förtjänas av gemenskapen. Vissa wikier har kanske inte ens skrivit några riktlinjer för hur man bli administratör. Det beror oftast på att ett begränsat antal användare och aktivitet.

Vissa projekt användare andra termer för administratörer. Till exempel använder spanskspråkiga Wikipedia motsvarande "bibliotekarie".

Alla "administrativa" åtgärder loggas och kan återställas av andra administratörer. Samma princip gäller alla speciella behörigheter på MediaWiki, fast vissa loggas inte offentligt; till exempel IP-kontrollanter, som behöver vara minst ett visst antal på varje Wikimedia-projekt för att kontrollera varandra. Detta gör att deras aktivitet noggrant granskas av gemenskapen som helhet. Det är särskilt jämförbart med ius intercessionis eller veto i ett romerskt konsul: ett internt system för samtycke, ömsesidig kontroll och förhindrande av maktmissbruk. Dess degenererande, när systemet misslyckas med att faktiskt förhindra missbruk och denna makt faktiskt har använts (flera gånger) för att återställa en tidigare åtgärd, kallas för redigeringskrig.

Administratörer berörs av den globala policyn för administratörsaktivitet, vilken skriver att deras rättigheter kan fråntas dem om de skulle vara inaktiva i över två år.

Se även