Jump to content

Adminisztrátor

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Administrator and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.
Törlés
Lapvédelem
Blokkolás

Az adminisztrátorok (sysopok) képesek:

  • lapokat törölni és azokat visszaállítani, illetve látják a törölt lapváltozatokat;
  • szerkesztőket és IP-címeket blokkolni, illetve blokkjukat feloldani;
  • levédeni és védelem alól feloldani lapokat, illetve védett lapokat szerkeszteni;
  • Szerkeszteni a rendszerüzeneteket (MediaWiki-névtér ) és szerkesztői beállításokat;
  • lapokat importálni más Wikimédia projektekből;
  • egyéb technikai karbantartási műveleteket végezni;
  • szerkesztőket csoportokhoz hozzáadni és eltávolítani (pl. visszaállító , IP-blokk alól felmentettek és flooder ).

Az adminisztrátorok csak azokon a wikiken végezhetik el ezeket a tevékenységeket, ahol adminisztrátori jogosultságot kaptak.

Az adminisztrátorok szerepe és a velük szemben támasztott elvárárok projektenként változnak. Habár az adminisztrátorok a többi szerkesztőnél bővebb műszaki eszköztárral rendelkeznek, ezt nem szabad a közösség által biztosított hatalommal összekeverni. Egyes projektekben a közösség alacsony létszáma miatt még nem léteznek az adminisztrátorokra és megválasztásukra vonatkozó irányelvek.

Néhány projekt különböző kifejezéseket használ az adminisztrátorokra. Például, az Angol Wikiegyetemen „gondnokok” a nevük, míg a Spanyol Wikipédia a „könyvtáros” elnevezést használja (természetesen a saját nyelvükön).

Az adminisztratív szerkesztéseket egy napló tárolja; ezeket a többi adminisztrátor visszavonhatja; ugyanez érvényes a MediaWikiben beállított minden speciális jogosultságra (mégha egyes szerkesztések nem is jelennek meg a nyilvános naplókban) – példának lásd az IP-ellenőröket, akikből az egyes projektekben az ellenőrizhetőség miatt több is kell, így ellenőrizhetik egymást. Az előbbieknek köszönhetően a közösség ellenőrizheti a megválasztott tisztségviselőinek munkáját; ez hasonló a római néptribunus (ius intercessionis) vagy a consulok vétójogához: egy belső rendszer, ahol biztosítva van egymás ellenőrzése és a visszaélések megakadályozása. Ha az adminisztrátorok visszaélnek eszközeikkel és egymás szerkesztéseit visszaállítják, akkor a fennálló szituációt wheel warnak nevezzük.

Az adminisztrátorokra érvényes a globális inaktivitási irányelv, amely alapján a két évig inaktív adminok jogosultságukat elvesztik.

Lásd még