Jump to content

Vandálszűrő-szerkesztők

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Abuse filter maintainers and the translation is 100% complete.
Rövidítése:
AFM
A lapon a vandálszűrő-szerkesztői csoporttal és a jogosultság globális használatával kapcsolatos gyakorlatok és irányelvek olvashatóak.

A vandálszűrő-szerkesztő globális szerkesztői csoport; a jogot az intézők adhatják vagy vehetik el. Ezek a megbízható szerkesztők minden, a globális szerkesztői fiókokat és a központi azonosítást használó Wikimédia-wikin megtekinthetik és módosíthatják a vandálszűrőket. A jogot csak karbantartásra, illetve a helyi közösség által kért módosításokra szabad használni. Mivel a hibás műveletek jelentős károkat tudnak okozni, a jogot csak azok kapják meg, akik bizonyították hozzáértésüket.

A jog célja

Használata

A globális szerkesztői csoport minden, az egységesített bejelentkezést használó wikin engedélyezve van (a lezártakon is, azonban a zárt és a csak olvasható projekteken nem). A csoport tagjainak tilos a konszenzust nélkülöző módosításokat végezniük. Ellenjavallt a szűrők viselkedésének megváltoztatása; a jogot csak a vandálszűrő frissítésekor szükséges karbantartásra szabad használni. A leírásban meg kell adni a módosítás okát, és ha lehetséges, a megfelelő Phabricator-jegyet is.

Nagyobb projektek esetén kerülni kell a szűrők értesítés és egyetértés nélküli módosítását. Az elég nagy közösséggel rendelkező wikik kérhetik, hogy a globális vandálszűrő-szerkesztők náluk ne módosítsák a szűrőket, azonban ekkor egy helyi csoportot kell erre létrehozni. Értesítést lehet hagyni a kocsmafalon, a levelezőlistákon vagy egy kijelölt kapcsolattartó adminisztrátoron keresztül is.

Jogok

 • View the abuse log (abusefilter-log)
 • View detailed abuse log entries (abusefilter-log-detail)
 • View log entries of abuse filters marked as private (abusefilter-log-private)
 • Create or modify abuse filters (abusefilter-modify)
 • Create or modify what external domains are blocked from being linked (abusefilter-modify-blocked-external-domains)
 • Create or modify global abuse filters (abusefilter-modify-global)
 • Modify abuse filters with restricted actions (abusefilter-modify-restricted)
 • View abuse filters (abusefilter-view)
 • View abuse filters marked as private (abusefilter-view-private)
 • Retrieve information about IP addresses attached to revisions or log entries (ipinfo)
 • Enable two-factor authentication (oathauth-enable)
 • View the spam block list log (spamblacklistlog)

A jog megadása

Vandálszűrő-szerkesztőnek a Steward requests/Global permissions lapon lehet jelentkezni. A legalább egy hétig tartó megbeszélés végén a közösség egyetértése esetén az intézők a jogot beállítják. A megbeszélés nem szavazás, a hozzászólóknak ki kell fejteniük álláspontjukat.

A vandálszűrő-szerkesztőkkel szembeni elvárások:

 • Az elsődleges wikijükön adminisztrátori vagy vandálszűrő-szerkesztői joggal (ha létezik) kell rendelkezniük
 • Tapasztaltaknak kell lenniük: létrehoztak vagy módosítottak több vandálszűrőt is
 • Működjenek közre a vandálszűrő kódjának fejlesztésében és a Phabricatoron zajló megbeszélésekben

A megbízatás általában egy évre szól. A jog megújítása a Steward requests/Global permissions#Requests for other global permissions lapon kérhető.

A jog megvonása

A vandálszűrő-használati jog az aktivitástól és a közösség bizalmától függ.

 • Visszaélés: ha a jogosultságot vitatott műveletekhez (például egy wiki vandálszűrőinek jelentős módosítása) használják, vagy a szerkesztő folyamatosan hibás változtatásokat végez, a jogot az intézők megvonják. Ilyen kéréseket a Steward requests/Permissions#Removal of access lapon, vagy sürgős esetben a #wikimedia-stewardskapcsolódás IRC-csatornán lehet tenni.
 • Inaktivitás: ha a vandálszűrő-szerkesztőnek hat hónapon át nincs egy globális szerkesztése sem, a jogot az intézők megvonhatják.

A jogosultságok felülvizsgálata az intézőktől vagy véleménykérés útján lehetséges.

Irányelvek

A vandálszűrő-szerkesztőknek létre kell hozniuk globális szerkesztői lapjukat, ahol fel kell tüntetniük a jogosultságot és annak használati módját (például erre a lapra történő hivatkozással). Erősen ajánlott a kétfaktoros hitelesítés használata.

Vandálszűrő-szerkesztők listája

Lásd még