Misbruikfilter onderhouders

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Abuse filter maintainers and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
AFM
Op deze pagina vindt u de normen en richtlijnen met betrekking tot de beheerders van misbruikfilters en hun gebruik van die rechten om misbruikfilters te onderhouden.

Abuse filter maintainer is een globale gebruikersgroep toegewezen door stewards die vertrouwde gebruikers toegang geeft om misbruikfilters te bekijken en waar nodig te bewerken. Deze toestemming is ingeschakeld op elke openbare Wikimedia-wiki die toegang deelt via CentralAuth en SUL. Het mag alleen worden gebruikt voor niet-controversieel onderhoud of op verzoek van de lokale gemeenschap. Aangezien gebruikers in deze groep Wikimedia-wiki's ernstig kunnen verstoren als ze verkeerd worden gebruikt, wordt de machtiging voor het onderhouden van misbruikfilters alleen toegewezen aan gebruikers die een sterke staat van dienst hebben in het onderhouden van misbruikfilters.

Doel

Gebruik van rechten

Deze globale groep is ingeschakeld op elke Wikimedia-wiki die toegang deelt via CentralAuth en SUL (inclusief locked (gesloten) wiki's en met uitzondering van private en fishbowl wiki's). Een misbruikfilteronderhouder mag geen controversiële wijzigingen aanbrengen in filters op een project. In wezen mogen misbruikfilterbeheerders, tenzij expliciet gevraagd of goedgekeurd door de community, de functionaliteit van filters niet wijzigen. In plaats daarvan moeten ze hun rechten uitsluitend gebruiken voor onderhoud, zoals voorkomen dat een filter kapot gaat als gevolg van aankomende wijzigingen in de extensie AbuseFilter zelf. Opmerkingen moeten worden achtergelaten in de filterbeschrijving waarin wordt uitgelegd waarom de wijziging nodig was en waarin de eventuele relevante Phabricator-taken worden vermeld.

Beheerders van misbruikfilters moeten voorkomen dat ze routinematige wijzigingen aanbrengen in de filters op grotere projecten zonder voorafgaande kennisgeving en toestemming. Projecten met gevestigde gemeenschappen en processen voor het onderhouden van misbruikfilters kunnen verzoeken om te worden vermeden (d.w.z. "opt-out"), in welk geval ze misbruikfilterbeheerders passende richtlijnen moeten geven over hoe ze hen op de hoogte kunnen stellen van de noodzakelijke wijzigingen, zodat ze door de lokale gemeenschap kunnen worden toegepast. Voorbeelden hiervan zijn een link naar de pagina "Kroeg", een mailinglijst of het verzoek aan de beheerder van het misbruikfilter om contact op te nemen met een lokale sysop via e-mail via de wiki.

Gebruikersrechten

 • View the abuse log (abusefilter-log)
 • View detailed abuse log entries (abusefilter-log-detail)
 • View log entries of abuse filters marked as private (abusefilter-log-private)
 • Create or modify abuse filters (abusefilter-modify)
 • Create or modify what external domains are blocked from being linked (abusefilter-modify-blocked-external-domains)
 • Create or modify global abuse filters (abusefilter-modify-global)
 • Modify abuse filters with restricted actions (abusefilter-modify-restricted)
 • View abuse filters (abusefilter-view)
 • View abuse filters marked as private (abusefilter-view-private)
 • Retrieve information about IP addresses attached to revisions or log entries (ipinfo)
 • Enable two-factor authentication (oathauth-enable)
 • View the spam block list log (spamblacklistlog)

Aanstelling

Verzoeken voor filteronderhoudsrechten moeten worden geplaatst op Steward requests/Global permissions. Het verzoek wordt goedgekeurd door een steward als er een consensus is voor de gebruiker om een misbruikfilterbeheerder te worden na een discussie van niet minder dan een week. De discussie is geen stemming; Opmerkingen moeten specifieke punten bevatten voor of tegen de goedkeuring van de gebruiker.

Als richtlijn moeten beheerders van misbruikfilters:

 • Beheerder of misbruikfilteronderhouder zijn op hun thuis-wiki
 • Ruime ervaring hebben met AbuseFilter: meerdere filters gemaakt of bewerkt
 • Bijgedragen hebben aan de AbuseFilter code en deelgenomen hebben aan de relevante discussies op Phabricator

Standaard is de aanstelling tijdelijk en duurt deze maximaal een jaar. Verzoeken om verlenging kunnen worden gedaan door een nieuw verzoek te plaatsen op Steward requests/Global permissions#Requests for other global permissions.

Afzetting

Verlengde toegang tot misbruikfilters is afhankelijk van de eigen activiteit en het vertrouwen van de gemeenschap.

 • Misbruik: Als deze toestemming wordt gebruikt voor acties die controversieel zijn, zoals belangrijke toevoegingen of verwijderingen aan het misbruikfilter van een project, of voortdurende verstoring als gevolg van fouten, wordt de toegang ingetrokken door een beheerder. Verzoeken kunnen aan elke steward worden gedaan door een verzoek te plaatsen op Steward requests/Permissions#Removal of access of, in noodgevallen op het #wikimedia-stewardsverbinden IRC-kanaal.
 • Inactiviteit: Als een beheerder van een misbruikfilter gedurende zes maanden geen algemene bewerkingen heeft uitgevoerd, kan de toestemming worden ingetrokken door een steward.

Beoordeling van de acties van een misbruikfilterbeheerder kan worden aangevraagd bij elke steward of via verzoeken om commentaar.

Richtlijnen

Beheerders van misbruikfilters moeten een globale gebruikerspagina maken waarin ze uitleggen dat ze deze algemene machtigingen hebben en hoe ze kunnen worden gebruikt (d.w.z. door naar deze pagina te linken). Beheerders van misbruikfilters worden aangemoedigd om tweefactorauthenticatie te gebruiken.

Gebruikers met misbruikfilterrechten

Zie ook