Moderator

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Administrator and the translation is 100% complete.
Het verwijderformulier.
Het beveiligingsformulier.
Het blokkeerformulier (afbeelding bij het blokkeren van een gebruikersaccount).

Moderatoren (ook bekend als beheerder en sysops) zijn gebruikers met de technische mogelijkheid om:

  • pagina's te verwijderen en verwijderde pagina's te herstellen;
  • verwijderd versies van pagina's te bekijken;
  • pagina's te beveiligen, de beveiliging van een pagina opheffen en beveiligde pagina's te bewerken;
  • de interface (MediaWiki-naamruimte) en configuratiebestanden van gebruikers te bewerken;
  • bestanden van andere Wikipedia's te importeren;
  • andere functies gerelateerd met technisch onderhoud uit te voeren;
  • gebruikers toe te voegen en te verwijderen uit gebruikersgroepen, zoals terugdraaier, uitgezonderde van IP-blokkade of flooder.

Moderatoren kunnen deze acties alleen uitvoeren op de wiki waar zij hun moderatorschap hebben gekregen.

De rol en verwachting van moderatoren, net zoals de reglementen rond hun gedrag, verschillen erg tussen verschillende projecten. Ondanks dat moderatoren meer technische mogelijkheden hebben dan gewone gebruikers, moet het niet verward worden met autoriteit, dat apart wordt verdiend en wordt gegeven door de gemeenschap. Sommige wiki's hebben misschien niet eens geschreven reglementen voor moderatoren of regels rond aanmeldingen tot moderator. Dit is meestal wegens het gelimiteerd aantal gebruikers en activiteiten.

Sommige projecten gebruiken andere namen voor administrator. Zoals de Nederlandse Wikipedia die "moderator" gebruikt of de Spaanse Wikipedia waar hun benaming vertaald naar "bibliothecaris".

Alle "administratieve" acties worden bijgehouden en zijn terug te draaien door andere moderatoren. Hetzelfde principe gaat op voor alle speciale rechten op MediaWiki, al zijn sommige niet publiekelijk te bekijken, zoals bijvoorbeeld checkusers waarvan er sowieso twee moeten zijn op elk Wikimedia project om elkaar te kunnen controleren. Dit zorgt ervoor dat hun activiteit nauwlettend wordt gevolgd door de gemeenschap. Het is te vergelijken met het intercessio van het Romeinse magistraat: een wezenlijk systeem voor consensuele acties, wederzijdse controle, en preventie van misbruik. De degeneratie, wanneer het systeem er niet in slaagt om daadwerkelijk misbruik te voorkomen en dergelijke bevoegdheden worden gebruikt om elkaars acties herhaaldelijk terug te draaien wordt een wheelwar genoemd.

Moderatoren moeten voldoen aan het globale beheerdersactiviteiten beoordelingen beleid, dat houdt in dat de rechten van een moderator verwijderd kunnen worden als een moderator meer dan twee jaar niet actief is.

Zie ook