Geregistreerde gebruiker

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Registered user and the translation is 100% complete.

Een geregistreerde gebruiker is iemand die een geregistreerde gebruiker heeft en die is aangemeld bij een Wikimediaproject. Een geregistreerde gebruiker kan alles wat een niet-geregistreerde gebruiker kan en daarnaast ook:

  • Pagina’s maken (die geen overlegpagina’s zijn)
  • Uw eigen voorkeuren bewerken
  • Uw eigen volglijst bewerken (merk op dat bepaalde handelingen er ook zonder deze bevoegdheid pagina’s aan toevoegen)
  • Bestanden uploaden
  • Bewerkingen als klein markeren
  • Pagina's hernoemen

Een volledig overzicht van de bevoegdheden is te vinden op Rechten van gebruikersgroepen.

Alle bewerkingen die gedaan worden door een geregistreerde gebruiker worden in de geschiedenis opgeslagen onder de gebruikersnaam in plaats van een IP-adres.

Geregistreerde gebruikers (behalve beheerders en ontwikkelaars) kunnen beveiligde pagina's niet bewerken of verplaatsen. Nieuwe geregistreerde gebruikers kunnen beperkt beveiligde pagina's niet bewerken en geen enkele pagina verplaatsen. Op sommige wiki's kunnen nog verscheidene andere kleine beperkingen voor nieuwe geregistreerde gebruikers gelden (volgens bugzilla:12556 is het uploaden van media op de meeste wiki's een bevoegdheid voor automatisch bevestigde gebruikers, met Wikimedia Commons als belangrijke uitzondering).

Tot de geregistreerde gebruikers op Wikimedia Commons behoren vertrouwde gebruikers. Op Commons staan veel foto's van Flickr, waardoor er controleurs nodig zijn om ervoor te zorgen dat de opgegeven copyright-licenties kloppen. Een geregistreerde gebruiker kan zich aanmelden om een vertrouwde gebruiker (een gebruikersgroep op Commons) te worden. Gebruikers die reeds moderator zijn op Commons hoeven zich niet hiervoor aan te melden, want zij zitten al in een hogere gebruikersgroep dan geregistreerde gebruikers.

Status Automatisch bevestigd

Op MediaWiki is er een pseudo-groep genaamd "autobevestigde gebruikers" om te voorkomen dat nieuwe accounts een wiki overspoelen met bewerkingen van lage kwaliteit of vandalisme. Nadat een account een aantal dagen oud is of een bepaald aantal bewerkingen heeft uitgevoerd, krijgt het account de vlag 'automatisch bevestigd'. De drempels zijn verschillend voor verschillende wiki's, hoewel de standaardconfiguratie vier dagen vertraging is, zonder minimale vereiste voor het aantal bewerkingen.

Voorbeelden van aangepaste configuraties:

Vanaf december 2022 zijn de langste wachttijden 7 dagen (in de.wikibooks, it.wiki, no.wiki, wuu.wiki en de meeste zh.* wikis); en de hoogste vereiste om te bewerken is 50 bewerkingen (in ar.wiki, es.wiki, it. wiki, zh.wiki en wikidata), terwijl de meest voorkomende aangepaste instelling 10 bewerkingen is. Voor een update van de huidige instellingen, bekijk de $wgAutoConfirmAge en $wgAutoConfirmCount arrays in de InitializeSettings.php van WMF.

Sommige verzoeken om dergelijke limieten te verhogen zijn in het verleden afgewezen - zie Limieten voor configuratiewijzigingen.