Регистриран корисник

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Registered user and the translation is 50% complete.

Регистриран корисник е оној корисник што направил сметка и се најавил на некој Викимедиин проект. Покрај она што го можат нерегистрираните корисници, регистрираниот корисник може да:

  • Создавање на страници (кои не се разговорни страници)
  • Уредување на вашите нагодувања
  • Уредување на вашите набљудувани (имајте предвид дека извесни дејства сепак ќе ставаат страници во нив и без да го имате ова право)
  • Подигни податотеки
  • Означување на уредувањата како ситни
  • Преместување на страници

Целосен список на правата ќе најдете на Права на кориснички групи.

Сите уредувања на регистрираниот корисник ќе се покажуваат во историјата со неговото корисничко име, наместо со IP-адреса.

Регистрираните корисници (освен администраторите и програмерите) не можат да уредуваат и преместуваат заштитени страници. Новорегистрираните корисници не можат да уредуваат полузаштитени страници и да прават било какво преместување. За новорегистрираните може да важат уште неколку помали ограничувања, зависно од викито (согласно bugzilla:12556, подигањето на медиумски содржини е автопотврдено право кај највеќето викија, со исклучок на Ризницата).

На Заендичката Ризница постојат посебни регистрирани корисници наречени „доверливи корисници“. Ризницата има многу слики од Flickr чии лиценци мораат да се проверуваат. Регистриран корисник што е упатен со Ризницата може да поднесе барање за доверлив корисник, што претставува поткласа на корисник. Администраторите на Ризницата немаат потреба од вакво право бидејќи нивниот пристап е уште повисок.

Autoconfirmed status

On MediaWiki, there is a pseudo-group called "autoconfirmed" to prevent new accounts from flooding a wiki with low quality or vandalism edits. After an account is a number of days old, or has performed a certain number of edits, the account is given the "autoconfirmed" flag. The thresholds are different for different wikis, though the default configuration is four days delay, with no minimum edit count requirement.

Examples of custom configurations:

As of December 2022, the longest waiting periods are 7 days (in de.wikibooks, it.wiki, no.wiki, wuu.wiki, and most zh.* wikis); and the highest edit count requirement is 50 edits (in ar.wiki, es.wiki, it.wiki, zh.wiki and wikidata), whereas the most common custom setting is 10 edits. For an up-to-date of the current settings, review the $wgAutoConfirmAge and $wgAutoConfirmCount arrays in WMF's InitializeSettings.php.

Some requests to increase such limits have been rejected in the past — see Limits to configuration changes.