Registrirani suradnik

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Registered user and the translation is 54% complete.

Registrirani suradnik je suradnik koji se je u prošlosti registrirao na nekom Wikimedijinom projektu i koji uređuje kao prijavljeni suradnik na nekom Wikimedijinom projektu. Pored onog što može neregistrirani suradnik, može i:

  • stvoriti nove članke
  • postaviti osobne postavke
  • registrirati stranice za "praćenje"
  • postaviti datoteke kao što su slike, zvuci i dr.
  • označiti uređivanja kao mala
  • stvoriti vlastitu suradničku stranicu
  • premještati stranice

Puni popis prava svih razina dostupan je na stranici User group rights.

Sva uređivanja koje je napravio registrirani suradnik prikazat će se u povijesti uređivanja pod njegovim suradničkim imenom umjesto IP adrese.

Registrirani suradnici (osim administratora ili razvijatelja) ne mogu uređivati zaštićene stranice niti premjestiti ikoju stranicu. Novoregistrirani suradnici ne mogu uređivati niti premještati poluzaštićene stranice. Ovisno o wikiprojektu, mogu se pojaviti još neka manja ograničenja novoregistriranim suradnicima.(sukladno bugu 12556, postavljanje multimedijalnih datoteka je automatski potvrđeno pravo na većini wikiprojekata, osim na Zajedničkom poslužitelju).

Posebna skupina registriranih suradnika na Zajedničkom poslužitelju su pouzdani suradnici. Ondje je mnoštvo slika s Flickra te zahtjeva pregledatelje ("reviewers") da bi bili sigurni da su valjane licencije o autorskim pravima za koje postavljatelji tvrde da se odnose na te slike. Registrirani suradnik koji je verziran s licenciranjem na Zajedničkom poslužitelju može se prijaviti za status pouzdanog suradnika, što je podrazred suradničkih prava na Zajedničkom poslužitelju. Po stanju kako je sad, administratori sa Zajedničkog poslužitelja ne moraju se posebno prijaviti za dobiti status pouzdanog suradnika, budući da su već u višem razredu suradničkih prava nego obični registrirani suradnici.

Autoconfirmed status

On MediaWiki, there is a pseudo-group called "autoconfirmed" to prevent new accounts from flooding a wiki with low quality or vandalism edits. After an account is a number of days old, or has performed a certain number of edits, the account is given the "autoconfirmed" flag. The thresholds are different for different wikis, though the default configuration is four days delay, with no minimum edit count requirement.

Examples of custom configurations:

As of December 2022, the longest waiting periods are 7 days (in de.wikibooks, it.wiki, no.wiki, wuu.wiki, and most zh.* wikis); and the highest edit count requirement is 50 edits (in ar.wiki, es.wiki, it.wiki, zh.wiki and wikidata), whereas the most common custom setting is 10 edits. For an up-to-date of the current settings, review the $wgAutoConfirmAge and $wgAutoConfirmCount arrays in WMF's InitializeSettings.php.

Some requests to increase such limits have been rejected in the past — see Limits to configuration changes.