Registrirani suradnik

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Registered user and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.

Registrirani suradnik je suradnik koji se je u prošlosti registrirao na nekom Wikimedijinom projektu i koji uređuje kao prijavljeni suradnik na nekom Wikimedijinom projektu. Pored onog što može neregistrirani suradnik, može i:

  • stvoriti nove članke
  • postaviti osobne postavke
  • registrirati stranice za "praćenje"
  • postaviti datoteke kao što su slike, zvuci i dr.
  • označiti uređivanja kao mala
  • stvoriti vlastitu suradničku stranicu
  • premještati stranice

Puni popis prava svih razina dostupan je na stranici User group rights.

Sva uređivanja koje je napravio registrirani suradnik prikazat će se u povijesti uređivanja pod njegovim suradničkim imenom umjesto IP adrese.

Registrirani suradnici (osim administratora ili razvijatelja) ne mogu uređivati zaštićene stranice niti premjestiti ikoju stranicu. Novoregistrirani suradnici ne mogu uređivati niti premještati poluzaštićene stranice. Ovisno o wikiprojektu, mogu se pojaviti još neka manja ograničenja novoregistriranim suradnicima.(sukladno bugu 12556, postavljanje multimedijalnih datoteka je automatski potvrđeno pravo na većini wikiprojekata, osim na Zajedničkom poslužitelju).

Posebna skupina registriranih suradnika na Zajedničkom poslužitelju su pouzdani suradnici. Ondje je mnoštvo slika s Flickra te zahtjeva pregledatelje ("reviewers") da bi bili sigurni da su valjane licencije o autorskim pravima za koje postavljatelji tvrde da se odnose na te slike. Registrirani suradnik koji je verziran s licenciranjem na Zajedničkom poslužitelju može se prijaviti za status pouzdanog suradnika, što je podrazred suradničkih prava na Zajedničkom poslužitelju. Po stanju kako je sad, administratori sa Zajedničkog poslužitelja ne moraju se posebno prijaviti za dobiti status pouzdanog suradnika, budući da su već u višem razredu suradničkih prava nego obični registrirani suradnici.

Po stanju na nadnevak od 12. lipnja 2008., automatski potvrđena ograničenja na većini wikiprojekata su četiri dana nazočnosti, pri čemu se ne traži neki određeni broj uređivanja. Postoje iznimke: arapska, engleska, španjolska i poljska Wikipedija zahtijevaju neki broj uređivanja koji predstavlja dolnji prag koji se mora prijeći da bi se uopće moglo dobiti status automatski potvrđenog suradnika. Od ožujka 2012. kineska i španjolska Wikipedija zahtijevaju najviši prag, 50 uređivanja, dok ine zahtijevaju najmanje 10 uređivanja. Njemačke Wikiknjige zahtijevaju sedam dana da bi se dobilo status automatski potvrđenog suradnika. U prošlosti su odbijeni ostali zahtjevi da se povisi taj prag; vidi ograničenja na promjene u konfiguraciji.