Jump to content

administrator

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Administrator and the translation is 85% complete.
Outdated translations are marked like this.
Ovako izgleda obrazac za brisanje članka.
Ovako izgleda obrazac za zaštitu članka.
Ovako izgleda obrazac za blokiranje suradnika.

Administrator je suradnik koji je tehničke mogućnosti:

  • brisati i odbrisati stranice te vidjeti obrisane inačice stranica;
  • blokirati i odblokirati suradnike, pojedine IP adrese i raspone IP adresa;
  • zaštititi i ukloniti zaštite stranica te uređivati zaštićene stranice;
  • uređivati sučelje (nalazi se u imenskom prostoru MediaWiki) i datoteke suradničke konfiguracije;
  • uvoziti stranice s inih Wikipedija;
  • izvoditi ine funkcije koje su u svezi s tehničkim održavanjem;
  • dodati i maknuti suradnike iz nekih suradničkih skupina, kao što su uklonitelj, IP blok iznimka ili preplavitelj.

Administratori mogu ovo izvesti samo na wikiprojektima na kojima su administratori.

Uloga i ono što se očekuje od administratora te politika zajednice u svezi s ponašanjem administratora znatno se razlikuje među projektima. Iako su administratori većih tehničkih mogućnosti od običnih suradnika, ovo se ne bi smjelo miješati s autoritetom, koji se odvojeno stječe a priznaje ga zajednica. Neki wikiprojekti nisu niti usvojili napisanu politiku u svezi s administatorima i kandidatima za administratore. Razlog tomu je malobrojnost suradnika i mala aktivnost odnosno projekt je slabe živosti.

Neki projekti rabe druge nazive za administratore. Englesko Wikisveučilište rabi naziv koji bi u prijevodu bio "kustod", a španjolska Wikipedija rabi izraz koji u prijevodu znači "knjižničar".

Svi zahvati administratorske vrste zapisani su u evidencije a svaki drugi administrator može vratiti zahvaćeno mjesto u stanje prije zahvata. Isto načelo vrijedi za sva posebna dopuštenja na MediaWikiju, iako svaki zahvat nema evidenciju koja je javno dostupna: vidi primjerice CheckUser policy|provjeritelje, kojih mora biti barem dvoje na određenom Wikimedijinom projektu (ako projekt odluči izabrati svoje provjeritelje) da bi mogli provjeravati jedan drugoga. Ovime zajednica uvelike ispituje i nadzire njihov rad. Usporedivo je s ius intercessionis veta rimskih konzula': intrinzični sustav sustav konsenzualne akcije, uzajamni nadzor i sprječavanje zloporabe. Postoji mogućnost da se situacija degenerira, a to je kad sustav zakaže sa sprječavanjem zloporabe. Tad se ovlasti mora (višestruko) izvršiti radi vraćanja prijašnje akcije. Takva se situacija naziva wheel war.

Administrators are subject to the global admin activity review policy, which stipulates that their rights may be removed if inactive for more than two years.

Vidi još