CheckUser policy/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Jezik: English · العربية · azərbaycanca · български · català · čeština · Deutsch · English · Esperanto · español · français · hrvatski · magyar · Bahasa Indonesia · italiano · 日本語 · 한국어 · मराठी · occitan · polski · português · română · русский · sicilianu · slovenčina · shqip · српски / srpski · svenska · Türkçe · українська · Tiếng Việt · 中文
Pravila i smjernice Pravila o provjerama
Ova stranica sadrži informacije o pristupu alatu za provjeru, kao i okvirna pravila uporabe. Pravila su raspravljena u rujnu i listopadu, a na snagu su stupila u studenom 2005.

Status provjeritelja[edit]

Pristup alatu za provjeru (eng. CheckUser) imaju suradnici sa statusom provjeritelja. Provjeritelji nekog wikija su ovlašteni provjeriti je li jedan suradnik čarapko drugog suradnika. Provjeritelju je nadalje omogućeno:

 • utvrditi s kojih je IP adresa suradnik uređivao wiki Wikimedije
 • utvrditi izmjene na wikiju Wikimedije koje dolaze s određene IP adrese (čak i ako je suradnik prijavljen)
 • utvrditi je li suradnik nad kojim se vrši provjera upućivao emailove drugom suradniku korištenjem sučelja MediaWiki (pritom je vidljivo vrijeme, ali ne i email adresa ili suradnikov ID)

Navedeni podaci se pohranjuju samo na kratko razdoblje, pa provjeritelj nema uvid u ranije učinjene izmjene. Evidencija o tome tko je što tražio dostupna je svima s dozvolom checkuser-log:

# 02:34, 30. kolovoza 2009., Mike.lifeguard tražio je IP adrese suradnika (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (dobar razlog za provjeru)
# 14:41, 25. kolovoza 2009., Herbythyme tražio je suradnička imena za IP adresu 127.0.0.1 (drugi dobar razlog)

Priručnik na engleskom je dostupan pod Help:CheckUser.

Uporaba alata[edit]

Alat je namijenjen borbi protiv vandalizma, provjeri radi li se o zlouporabi čarapcima te ograničavanju destruktivnog djelovanja na projektu. Smije se koristi samo za sprječavanje štete projektima Wikimedije.

Alat se ne smije koristiti za političku kontrolu, za stvaranje pritiska na suradnike, niti kao prijetnja drugom suradniku u sukobu oko sadržaja. Za provjeru suradnika mora postojati valjan razlog. Sekundarni računi nisu zabranjeni, dok god se ne koriste protivno pravilima (npr. za dvostruko glasovanje ili za prividno povećanje podrške nekom stajalištu).

Račun koji se provjerava se smije obavijestiti, ali to nije obavezno. Također ne postoji obaveza da se o provjeri obavijesti zajednica, ali se to može učiniti u skladu s odredbama o zaštiti privatnosti.

Neki wikiji dozvoljavaju da se suradnikova IP adresa provjeri na njegov vlastiti zahtjev, kada se primjerice traži dokaz nedužnosti u postupku koji se vodi protiv njega zbog zlouporabe čarapkom. U takvim se situacijama poziva na oprez jer zahtjev za provjerom može biti dio pokušaja ometanja.

Zaštita privatnosti[edit]

Pitanjima zaštite privatnosti se na projektima Wikimedije pridaje golema važnost. Dok god osoba svojim djelovanjem ne krši pravila (npr. vandalizam ili spam velikih razmjera) i otkrivanje podataka o njoj nije nužno kako bi se spriječila destrukcija, otkrivanje IP adrese, lokacije ili drugih informacija koje su dovoljne da se osobu identificira, predstavlja povredu zaštite privatnosti. Iznimka je slučaj da je osoba te informacije sama otkrila projektu. Odgovarajući odlomak iz zaštite privatnosti glasi:

Politika objavljivanja podataka izvedenih iz dnevnika
Politika je Wikimedije da podaci koji identificiraju pojedince, a koji su sakupljeni u evidencijama poslužitelja, ili iz zapisa u bazi podataka putem alata za provjeru, ili putem drugih javno nedostupnih metoda, neće biti objavljeni od strane volontera ili zaposlenika Wikimedije, osim u sljedećim slučajevima:
 1. Kao odgovor na valjani sudski poziv ili drugi obvezujući zahtjev organa vlasti,
 2. uz dopuštenje suradnika na koga se odnose,
 3. kada je neophodno radi postupanja u istrazi žalbe zbog zloupotrebe,
 4. ako se podaci odnose na preglede stranica koje je napravio pauk ili bot i njihovo je objavljivanje neophodno da bi se ilustrirali ili razriješili tehnički problemi,
 5. ako je suradnik vandalizirao članke ili se uporno ponašao na destruktivan način, podaci se mogu objaviti da bi se pomoglo u ciljanju IP blokova ili da bi se pomoglo u uobličavanju žalbe odgovarajućim pružateljima internetskih usluga,
 6. kad je opravdano neophodno zaštititi prava, imovinu ili sigurnost Zaklade Wikimedija, njezinih korisnika ili javnosti.

Otkrivanje podataka[edit]

Čak i ako suradnik vrši zlouporabu, najbolja praksa je ne otkrivati osobne podatke ako to nije nužno.

 • Općenito, ne otkrivajte IP adrese. Javno otkrivajte samo informacije tipa na istoj/na drugoj mreži i sl. Dajete li nekome detaljne informacije, pripazite da se radi o osobi od povjerenja i da ih ona sama ne otkrije.
 • Ako suradnik tvrdi da je iz određenog mjesta i IP adresa to potvrđuje, potvrda ne predstavlja otkrivanje osobnih podataka.
 • Ako ste u sumnji, ne otkrivajte detalje.

Pristup alatu za provjeru[edit]

Status provjeritelja smiju imati samo stujardi i vrlo mali broj suradnika. Suradnici status povjeritelja mogu imati samo na lokalnim wikijima.

Ako su projektu dodijeljeni lokalni provjeritelji, u pravilu su oni ti koji su zaduženi za provjere. Iznimno, u stanjima hitnosti ili potrebe za provjerama na više projekata, lokalnu provjeru smiju obaviti i stjuardi. Stjuardi si po završetku radnji trebaju skinuti lokalni pristup alatu za provjeru i o tome obavijestiti lokalne provjeritelje ili provjeriteljsku mailing-listu.

Na svakoj wiki status provjeritelja mogu imati najmanje dva suradnika, ili niti jedan. Razlog tomu je međusobna kontrola i potvrda rada. U slučaju da je na wikiju ostao samo jedan provjeritelj (npr. u slučajevima kada drugi izgubi ili zatraži ukidanje statusa), zajednica hitno treba imenovati drugog provjeritelja. Na wikijima s Arbitražnim odborom (AO) kojem je zajednica povjerila i tu ulogu, provjeritelje mogu imenovati sami arbitrati. Na ostalim wikijima koji se oslanjaju na neovisno glasovanje, postoje dva izbora:

Provjeritelje konsenzusom odobarava zajednica. Suradnik koji želi status provjeritelja zahtjev mora uputiti i prikladno oglasiti lokalnoj zajednici. Suradnik mora biti upoznat za zaštitom privatnosti. Nakon dobivanja konsenzusa zajednice (podrazumijeva najmanje 70-80% glasova za, ili najviši broj glasova u kompeticiji s drugim kandidatom), te uz uvjet da je imao podršku barem 25-30 suradnika, suradnik može dodati svoj zahtjev pod Steward requests/Permissions s poveznicom na stranicu s odlukom zajednice.
Ako ijednog od dva potrebna provjeritelja ne izglasa dovoljan broj suradnika, na tom wikiju neće biti provjeritelja. Suradnici će se za provjeru je li SuradnikX čarapko SuradnikaY morati obraćati stjuardima. Zahtjev je potebno dodati na Steward requests/Checkuser sa pojašnjenjem zašto je nužna provjera (uključujući poveznice). I u ovom slučaju trebate dobiti konsenzus zajednice. Stjuard će odgovoriti koriste li ta dva suradnika istu IP adresu, isti proxy poslužitelj, istu mrežu, jesu li iz iste države, ili su potpuno nepovezani.

Mailing-lista[edit]

Svi stjuardi i provjeritelji imaju pravo pristupa zatvorenoj mailing-listi (CheckUser-l). Lista služi razmjeni mišljenja, pomoći i ideja za interpretaciju podataka. Ako ste provjeritelj i želite pristup, kontaktirajte moderatore liste.

Kanal na IRC-u[edit]

Svi stjuardi i provjeritelji imaju pravo pristupa privatnom IRC kanalu (#wikimedia-checkuser). Kanal ima istu svrhu kao i mailing-lista, ali funkcionira u realnom vremenu. Ako ste provjeritelj i želite pristup, kontaktirajte bilo kojeg člana kanala ili se izravno obratite jednom od stjuarda.

Gubitak pristupa[edit]

Svaki suradnički račun sa statusom provjeritelja koji nije aktivan dulje od godine dana gubi pristup alatu za provjeru.

U slučaju zlouporabe alata, stjuard ili suradnik sa statusom provjeritelja pristup gubi bez odgode, posebno ako se pokaže da su se provjere na suradnicima radile rutinski te bez stvarnog motiva i dokaza (poveznice na neprikladno ponašanje).

Sumnju na zlouporabu alata za provjeru dužna je najprije rasrpaviti lokalna wiki. Na wikijima s legitimno izabranim Arbitražnim odborom, isti može donijeti odluku o ukidanju prava pristupa. Na wikijima bez AO, zajednica o tome može organizirati glasovanje. Ukidanje prava može obaviti samo stjuard, ali to ne znači da on o tome samostalno odlučuje. Njegova je uloga također pomoći u sakupljanju dokaza (evidencije uporabe alata). Po potrebi, a posebno u slučajevima nepoštivanja zaštite privatnosti, odluku o ukidanju ovlasti može donijeti i Odbor Zaklade Wikimedije.

Za rješavanje žalbi zbog zlouporabe provjeriteljskih ovlasti ili kršenja zaštite privatnosti zadužen je Ured pravobranitelja.

Suradnici s pristupom alatu za provjeru[edit]

 • Edit (last updated: 2019-07-05)


Everywhere[edit]

Arabic Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Avocato
 2. Elph
 3. Meno25
 4. باسم
 5. جار الله
 6. علاء

Bengali Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 25 votes in favor and 80% support can be appointed (application will open for no less than 30 days).

 1. আফতাবুজ্জামান
 2. NahidSultan

Catalan Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Góngora
 2. KRLS

Croatian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Ex13
 2. Vodomar

Czech Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Jagro
 2. Martin Urbanec
 3. Mormegil

Danish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Kaare
 2. KnudW
 3. Sir48

Dutch Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by Arbcom
 1. Akoopal
 2. Andre Engels
 3. Ellywa
 4. Groucho NL
 5. Japiot
 6. Jcb

English Wikibooks[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. QuiteUnusual
 2. Xania

English Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. AGK
 2. Alison
 3. Bbb23
 4. Berean Hunter
 5. Callanecc
 6. Courcelles
 7. DeltaQuad
 8. Deskana
 9. DGG
 10. Doug Weller
 11. Drmies
 12. GorillaWarfare
 13. Guerillero
 14. Joe Roe
 15. Jpgordon
 16. KrakatoaKatie
 17. LFaraone
 18. Mailer diablo
 19. Materialscientist
 20. Mkdw
 21. MusikAnimal
 22. NativeForeigner
 23. NinjaRobotPirate
 24. Opabinia regalis
 25. PhilKnight
 26. Ponyo
 27. Premeditated Chaos
 28. Reaper Eternal
 29. RickinBaltimore
 30. Risker
 31. Salvio giuliano
 32. SilkTork
 33. Stwalkerster
 34. There'sNoTime
 35. Timotheus Canens
 36. TonyBallioni
 37. Versageek
 38. Worm That Turned
 39. ‎Yunshui
 40. Zzuuzz
Founder
 1. Jimbo Wales

English Wiktionary[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Chuck Entz
 2. TheDaveRoss

Finnish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Ejs-80
 2. Harriv
 3. Stryn

French Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. 0x010C
 2. AntonierCH
 3. Benoît Prieur
 4. Gratus
 5. Hexasoft
 6. Linedwell

German Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Alraunenstern
 2. Hephaion
 3. Perrak
 4. Rax
 5. Theghaz

Hebrew Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Deror avi
 2. Matanya
 3. בריאן
 4. יונה בנדלאק
 5. עוזי ו.

Hungarian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (requests and policy)

 1. Bináris
 2. Csigabi
 3. Grin
 4. Pallerti
 5. Tgr

Indonesian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Aldnonymous
 2. Bennylin
 3. Bonaditya
 4. Meursault2004
 5. Mimihitam

Italian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Ask21
 2. Gac
 3. L736E
 4. Melos
 5. Ruthven
 6. Shivanarayana
 7. Vituzzu

Japanese Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (policy)

 1. Bellcricket
 2. Ks aka 98
 3. Penn Station
 4. Y-dash
 5. さかおり

Korean Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (policy and request)

 1. Dmthoth
 2. IRTC1015
 3. Sotiale
 4. 이강철

Malayalam Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (Policy and Requests)

 1. Kiran Gopi
 2. Razimantv

Persian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Huji
 2. Ladsgroup
 3. Sahehco

Polish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list
Due to a new policy on the Polish Wikipedia, users who gain 85% of votes in favor may become CheckUsers

 1. Masti
 2. Nedops
 3. Ptjackyll
 4. Pundit
 5. Saper
 6. Wojciech Pędzich

Portuguese Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Under the local policy, CheckUsers are elected with one year term.

 1. Millennium bug until 21:53, 12 February 2020
 2. Stanglavine until 21:32, 12 February 2020
 3. Stegop until 14:18, 23 February 2020
 4. Tks4Fish until 20:20, 10 January 2020
 5. Tuga1143 until 11:23, 21 January 2020

Russian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. DR
 2. OneLittleMouse
 3. Q-bit array
 4. Wulfson
 5. Ле Лой

Serbian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Djordjes
 2. Dungodung
 3. Обрадовић Горан

Simple English Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Bsadowski1
 2. Djsasso
 3. Eptalon
 4. Lofty abyss
 5. Peterdownunder

Slovene Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. MZaplotnik
 2. Romanm

Spanish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 30 votes in favor and 80% support can be appointed.

 1. Alhen
 2. Bernard
 3. Montgomery
 4. Rastrojo

Swedish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Fluff
 2. Julle
 3. Tegel

Turkish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Eldarion
 2. Elmacenderesi

Ukrainian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. NickK
 2. VictorAnyakin
 3. Стефанко1982

Vietnamese Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. DHN
 2. Mxn

Wikimedia Commons[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Elcobbola
 2. Jameslwoodward
 3. Krd
 4. Magog the Ogre
 5. Trijnstel

Wikispecies[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Dan Koehl
 2. Faendalimas
 3. Koavf

Meta[edit]

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. Ajraddatz
 2. MarcoAurelio
 3. Trijnstel
 4. Vituzzu


Vidi još[edit]