Opća pravila upotrebe oruđa za provjeritelje

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page CheckUser policy and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.
Ova stranica pruža informacije o pristupu oruđu za provjeritelje, kao i okvirna pravila o upotrebi toga oruđa. Pravila su raspravljena u rujnu i listopadu 2005., a na snagu su stupila u studenom 2005.

Status provjeritelja

Provjeritelj/ica je sučelje za pristupanje oruđu za provjeru (engl. CheckUser), a ostvaruju ga suradnici sa statusom provjeritelja. Provjeritelji na nekom wikiju ovlašteni su provjeriti je li pojedini suradnik čarapko drugoga suradnika na tom wikiju (ne i na svim wikijima). Rabeći sučelje, suradnici sa statusom bit će u mogućnosti:

 • utvrditi s kojih je IP adresa suradnik uređivao wiki Wikimedije, kao i s kojih je IP-ova načinio evidencijski zapisanu radnju ili resetirao zaporku na wikimedijinom wikiju.
 • utvrditi sve izmjene, evidencijski zapisane radnje i resetiranja zaporki na wikiju Wikimedije koje dolaze s određene IP adrese (čak i ako je suradnik prijavljen);
 • utvrditi je li suradnik nad kojim se vrši provjerávānje upućivao e-poruke drugome suradniku rabeći sučelja MediaWikija. Pritom je vidljivo vrijeme događaja zapisanoga u evidenciji, ali ne i odredišna adresa e-pošte, ni suradnikov ID koji ostaju skriveni.

Navedeni podaci pohranjuju se samo na kratko razdoblje (trenutačno 90 dana), stoga provjeritelj/provjeriteljica preko ovoga sučelja nema uvid u ranije učinjene izmjene. Čuva se evidencija o tome tko je što tražio pomoću oruđa. Evidencija je dostupna svima s ovlašću/pravom checkuser-log:

Vidi korisnički priručnik na engleskome, koji je dostupan na Help:CheckUser.

Upotreba oruđa

Oruđe je namijenjeno borbi protiv vandalizma, neželjenih poruka (engl. spamming), kao i provjeri radi li se o zlouporabi čarapcima te ograničavanju disruptivnoga djelovanja na projektu. Smije se koristi samo za sprječavanje štete projektima Wikimedije, na bilo kojem wikimedijinom projektu.

Oruđe se ne smije upotrebljavati za političku kontrolu, za stvaranje pritiska na suradnike, niti kao prijetnja drugom suradniku u prijeporu oko sadržaja. Za provjeru suradnika mora postojati valjan razlog. Valja primijetiti da sekundarni računi nisu zabranjeni, dok god se ne koriste protivno pravilima (npr. za dvostruko glasovanje, prividno povećanje podrške nekom stajalištu ili za izbjegavanje blokade).

Račun koji se provjerava smije se obavijestiti, ali to nije obvezno. Slično tome, ne postoji obaveza da se o provjeri obavijesti zajednica, ali se to može učiniti u skladu s pravilima o zaštiti privatnosti.

Neki wikiji dopuštaju da se suradnikova/suradničina IP adresa provjeri na njegov/njezin vlastiti zahtjev, kada se primjerice traži dokaz nedužnosti u postupku koji se vodi protiv njega/nje zbog optužbe o zloupotrebi čarapkom. Uočite naime, da se u takvim situacijama poziva na oprez jer zahtjev za provjerom može biti dio pokušaja ometanja.

Pravila zaštite privatnosti

Pitanjima zaštite privatnosti na projektima Wikimedije pridaje se golema važnost. Dok god osoba svojim djelovanjem ne krši pravila (npr. botovski vandalizam ili spam velikih razmjera), a otkrivanje podataka o njoj nije nužno kako bi se spriječila disrupcija, otkrivanje IP adrese, lokacije ili drugih informacija koje su dovoljne da se osobu identificira, predstavlja povredu zaštite privatnosti. Iznimka je slučaj da je osoba te informacije sama otkrila na projektu.

Otkrivanje podataka

Čak i ako suradnik/suradnica vrši zloupotrebu, najbolja praksa je ne otkrivati osobne podatke ako to nije nužno.

 • Općenito, ne otkrivajte IP adrese. Javno otkrivajte samo informacije kao što su: ista mreža / različita mreža i slično. Dajete li nekome detaljne informacije, pripazite da se radi o osobi od povjerenja i da ih ona sama ne otkrije.
 • Ako suradnik/suradnica tvrdi da je iz određenoga mjesta i IP adresa to potvrđuje, objavljivanje te privatne informacije u postupku za potvrdu ne predstavlja otkrivanje osobnih podataka.
 • Ako ste u bilo kakvoj nedoumici, ne otkrivajte nikakve detalje.

Pristup oruđu za provjeritelje

Status provjeritelja smiju imati samo stjuardi, prokuratori, pojedine članice i pojedini članovi osoblja Zaklade Wikimedija, kao i vrlo mali broj ostalih suradnika. Suradnici status povjeritelja mogu imati samo na lokalnim wikijima (izim prokuratora i onih članica i članova osoblja koji ostvaruju pristup oruđu).

Ako na projektu postoje lokalni provjeritelji, provjere bi, općenito uzevši, trebali izvršavati prethodno navedeni lokalni provjeritelji. Iznimno (u stanjima hitnosti ili potrebe za provjerama na više projekata u slučaju vandalizma na više projekata) lokalnu provjeru smiju obaviti i stjuardi. Stjuardi si po završetku radnji trebaju skinuti lokalni pristup oruđu za provjeritelje i o tome obavijestiti lokalne provjeritelje ili provjeriteljsku distribucijsku (engl. mailing) listu.

Ako ne postoje lokalni provjeritelji predviđeni za projekt, zahtjeve za provjerom bit će potrebno uputiti stjuardima da bi se provjera izvršila (kao na primjer: »SuradnikX je čarapko SuradnikaY«). Da biste to učinili, jednostavno dodajte svoj zahtjev na: Steward requests/Checkuser navodeći suradnička imena i objašnjavajući potrebu za provjerom istih (uključujući poveznice). Ovisno o prirodi zahtjeva, stjuardi mogu odbiti provjeru, također, stjuardi mogu zatražiti više informacija, odnosno, mogu odgovoriti o sličnosti navedenih suradnika koji imaju istu IP adresu, isti poslužitelj proxyja, istu mrežu, jesu li iz iste države ili su potpuno nepovezani (vidi diskusiju o tome što bi stjuard mogao preciznije navesti kao objašnjenje suradniku koji postavlja zahtjev).

Imenovanje/postavljanje lokalnih provjeritelja / lokalnih provjeriteljica

Na svakome wikiju status provjeritelja mogu imati najmanje dva suradnika, ili niti jedan. Razlog tomu je međusobna kontrola i potvrda njihova rada. U slučaju da je na wikiju ostao samo jedan provjeritelj (npr. u slučajevima kada drugi izgubi, zatraži ukidanje statusa, odustane od rada s oruđem ili je smijenjen), zajednica hitno treba imenovati drugog provjeritelja (tako da broj provjeriteljica / provjeritelja bude najmanje dvojica/dvije/dvoje).

Na wikijima s Arbitražnim odborom (AO) čiji su članovi izabrani potporom najmanje 25-30 suradnika lokalne zajednice, provjeritelje mogu imenovati sami članovi Arbitražnoga odbora. Po postignutom dogovoru, član/ica Odbora treba jednostavno navesti predloženika na stranici: Steward requests/Permissions.

Na wikiju bez arbitražnoga odbora koji udovoljava iznad navedenim uvjetima, ili na projektima gdje postoji preferencija za samostalan izbor, provjeritelje / provjeriteljice konsenzusom odobrava zajednica. Suradnik koji želi status provjeritelja zahtjev mora uputiti i prikladno oglasiti lokalnoj zajednici (portal zajednice, distribucijska lista ako je dostupna, posebna stranica zahtjeva za status, itd.). Suradnik mora biti upoznat s pravilima zaštite privatnosti. Nakon dobivanja konsenzusa zajednice (podrazumijeva najmanje 70-80% glasova za, ili najviši broj glasova u kompeticiji s drugim kandidatom), te uz uvjet da je imao podršku barem 25-30 suradnika, suradnik može dodati svoj zahtjev pod Steward requests/Permissions s poveznicom na stranicu s odlukom zajednice. Ako ne postoji dovoljan broj glasova za najmanje dvojicu/dvije/dvoje provjeritelja/provjeriteljica na lokalnom wikiju, neće biti provjeritelja/provjeriteljica na tom wikiju.

Distribucijska lista

Postoji zatvorena distribucijska (mailing) lista (CheckUser-l), kojoj bi svi stjuardi i provjeritelji trebali imati pravo pristupa. Pošaljite e-poruku moderatorima liste da biste ostvarili pristup. Lista služi razmjeni mišljenja, pomoći i ideja, te za dobivanje mišljenja drugih članica i članova liste, ako niste sigurni što dobiveni podaci iz provjeriteljskoga oruđa znače.

Kanal na IRC-u

Postoji, također privatni kanal IRC-a (#wikimedia-checkuserconnect) kome svi stjuardi i provjeritelj koji rabe IRC trebaju biti u mogućnosti pristupiti. Kanal ima istu svrhu kao i distribucijska lista, ali funkcionira u realnom vremenu. Ako ste provjeritelj i želite pristup, kontaktirajte bilo kojeg člana kanala da biste ostvarili pristup; operator kanala dodijelit će trajni pristup. Obratite se izravno jednom od stjuarda ako trebate pomoć u ostvarivanju pristupa.

Uklanjanje pristupa ovlasti

Svaki suradnički račun sa statusom provjeritelja koji nije aktivan dulje od godine dana gubi pristup oruđu za provjeritelje.

U slučaju zlouporabe alata, stjuard ili suradnik sa statusom provjeritelja pristup gubi bez odgode. Ovo će posebno biti slučaj ako se pokaže da su se provjere na suradnicima radile rutinski te bez ozbiljnoga motiva (trebaju biti dane poveznice i dokazi neprikladnoga/lošeg ponašanja).

Sumnja na zloupotrebe oruđa za provjeritelje treba biti raspravljena na svakom lokalnom wikiju. Na wikijima s izabranim Arbitražnim odborom, isti može donijeti odluku o uklanjanju pristupa ovlasti. Na wikijima bez izabranoga AO-a, zajednica može glasati o uklanjanju pristupa ovlasti.

Za rješavanje žalbi zbog zloupotrebe provjeriteljskih ovlasti, zloupotrebe pravila o pristupu nejavnim informacijama ili kršenja pravila zaštite privatnosti zadužena je Komisija prokuratora za sve wikimedijine projekte.

Suradnici s pristupom oruđu za provjeritelje

 • Edit (last updated: 2024-04-20)

Everywhere

Arabic Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Dr-Taher
 2. Meno25
 3. باسم
 4. علاء
 5. فيصل

Bengali Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 25 votes in favor and 80% support can be appointed (applications will open for no fewer than 30 days).

 1. NahidSultan
 2. RiazACU

Catalan Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Jmrebes
 2. Joutbis

Czech Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Jagro
 2. Martin Urbanec
 3. Mormegil

Danish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Kaare
 2. KnudW
 3. Sir48

Dutch Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by Arbcom
 1. Akoopal
 2. Groucho NL
 3. Jcb

English Wikibooks

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that Stewards are explicitly allowed to process non-emergency CheckUser requests.

 1. MarcGarver
 2. Xania

English Wikinews

Automatically generated checkusers list

 1. Acagastya
 2. Cromium

English Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Alison
 2. AmandaNP
 3. Aoidh
 4. Barkeep49
 5. Blablubbs
 6. Bradv
 7. Cabayi
 8. Callanecc
 9. CaptainEek
 10. Courcelles
 11. DatGuy
 12. Doug Weller
 13. Dreamy Jazz
 14. Drmies
 15. EdJohnston
 16. Ferret
 17. Firefly
 18. GeneralNotability
 19. Girth Summit
 20. Guerillero
 21. HJ Mitchell
 22. Ivanvector
 23. Joe Roe
 24. Jpgordon
 25. KrakatoaKatie
 26. Ks0stm
 27. L235
 28. Mailer diablo
 29. Materialscientist
 30. Maxim
 31. Mkdw
 32. Moneytrees
 33. Mz7
 34. NinjaRobotPirate
 35. Oshwah
 36. PhilKnight
 37. Ponyo
 38. Primefac
 39. Reaper Eternal
 40. RickinBaltimore
 41. Risker
 42. RoySmith
 43. SQL
 44. ST47
 45. Salvio giuliano
 46. Sdrqaz
 47. Spicy
 48. Stwalkerster
 49. ToBeFree
 50. Vanamonde93
 51. Versageek
 52. Yamla
 53. Zzuuzz
 54. Z1720

English Wiktionary

Automatically generated checkusers list

 1. Chuck Entz
 2. TheDaveRoss

Finnish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Ejs-80
 2. Harriv
 3. Stryn

French Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for six-month terms.

 1. Durifon
 2. Hyméros
 3. LD
 4. Le chat perché
 5. Lewisiscrazy
 6. Linedwell
 7. Mathis B

German Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for one- or two-year terms.

 1. Count Count
 2. Karsten11
 3. MBq
 4. Perrak
 5. Squasher

Hebrew Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. PurpleBuffalo
 2. TheStriker
 3. דגש
 4. יונה בנדלאק
 5. עלי

Hungarian Wikipedia

Automatically generated checkusers list (requests and policy)

 1. Bináris
 2. Csigabi
 3. FoBe
 4. Grin
 5. Tgr

Indonesian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Hidayatsrf
 2. Meursault2004
 3. Nohirara
 4. Wagino 20100516

Italian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Ask21
 2. Elwood
 3. Gac
 4. Melos
 5. Mtarch11
 6. Ruthven
 7. Sakretsu
 8. Shivanarayana
 9. Superspritz
 10. Vituzzu

Japanese Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy)

 1. Infinite0694
 2. Penn Station
 3. W.CC
 4. さかおり

Korean Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy and requests)

 1. Dmthoth
 2. IRTC1015
 3. Sotiale
 4. 이강철

Malayalam Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy and requests)

 1. Kiran Gopi
 2. Razimantv

Persian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Huji
 2. Ladsgroup

Polish Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Due to a new local policy, users who gain 85% of votes in favor may become CheckUsers.

 1. Masti
 2. Msz2001
 3. Nedops
 4. Nux

Portuguese Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for two-year terms.

 1. Albertoleoncio
 2. Conde Edmond Dantès
 3. Érico
 4. Teles

Russian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. DR
 2. Q-bit array
 3. Ле Лой

Serbian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Djordjes
 2. Dungodung
 3. Обрадовић Горан
 4. Боки

Simple English Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Bsadowski1
 2. Djsasso
 3. Eptalon
 4. Fr33kman
 5. Operator873
 6. Peterdownunder
 7. Vermont

Slovene Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. A09
 2. MZaplotnik
 3. Romanm

Spanish Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 30 votes in favor and 80% support can be appointed.

 1. Alhen
 2. Bernard
 3. BlackBeast
 4. LuchoCR
 5. Montgomery
 6. Rastrojo

Swedish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Julle
 2. Stigfinnare
 3. Tegel

Thai Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Geonuch
 2. Just Sayori
 3. Siam2019
 4. Timekeepertmk

Turkish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Elmacenderesi
 2. Uncitoyen
 3. Vincent Vega

Ukrainian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. Andriy.v
 2. Goo3
 3. Mykola7
 4. NickK

Vietnamese Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. DHN
 2. Mxn

Wikimedia Commons

Automatically generated checkusers list

 1. Elcobbola
 2. Jameslwoodward
 3. Krd

Wikispecies

Automatically generated checkusers list

 1. Dan Koehl
 2. Faendalimas
 3. Koavf

Meta

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. Ajraddatz
 2. Hasley
 3. Minorax
 4. Sotiale
 5. Superpes15
 6. Vermont
 7. Xaosflux

Wikidata

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. 1997kB
 2. Jasper Deng
 3. Sotiale
 4. علاء

Wikitech

Automatically generated checkusers list

 1. Alexandros Kosiaris
 2. BryanDavis
 3. Jcrespo
 4. Ladsgroup
 5. Reedy
 6. Tim Starling

Vidi još