CheckUser policy/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Az IP-ellenőrzési jog[edit]

Az IP-ellenőrzés (CheckUser) az IP-ellenőri joggal felruházott felhasználók eszköze. Az IP-ellenőr státuszú szerkesztők főként azt ellenőrizhetik, hogy egy szerkesztő egy másik szerkesztő zoknibábja-e az adott wikin. (Más wikikre az ellenőrzés nem terjed ki.) Az IP-ellenőrök

 • megállapíthatják, hogy milyen IP-címekről szerkesztett egy regisztrált felhasználó egy Wikimedia-wikit;
 • kilistázhatják az adott Wikimedia-wikire egy megadott IP-ről érkező szerkesztéseket (akkor is, ha a szerkesztő bejelentkezett).

Az adatok csak rövid ideig tárolódnak a rendszerben, ezért az ennél régebbi szerkesztéseket az IP-ellenőrzés nem mutatja ki. A lekérdezések naplózódnak. A napló csak az IP-ellenőrök számára férhető hozzá, és efféle bejegyzéseket tartalmaz:

5 sep 2006 17:29 UserX got IPs for UserY on zzwiki
5 sep 2006 17:29 UserX got edits for 127.0.0.1 on zzwiki

A használati útmutatót lásd a Help:CheckUser lapon.

Az IP-ellenőrzés használata[edit]

Ez az eszköz a vandalizmus elleni küzdelemre, a zoknibábokkal elkövetett visszaélések felderítésére és a projekt bomlasztásának korlátozására való. Csak a Wikimedia-projektek károsításának megakadályozására szabad használni.

Az IP-ellenőrzés eszközét nem szabad politikai irányításra, a szerkesztőkkel szembeni nyomásgyakorlásra vagy tartalmi vitákban a másik szerkesztő elleni fenyegetésre használni. Csak érvényes indokkal szabad ellenőrizni valakit. Ne feledd, hogy több felhasználói név létrehozása nem tilos, amíg nem használják ezeket a szabályok kijátszására (például többszörös szavazásra vagy valamely álláspont támogatottságának látszólagos növelésére).

Az ellenőrzött felhasználó értesítése engedélyezett, de nem kötelező. Hasonlóképpen a közösség értesítése sem kötelező, de az adatvédelmi irányelvek keretei között megtehető.

Egyes wikik lehetővé teszik az ellenőrzést a szerkesztő saját kérésére, például ha tisztázni akarja magát a zoknibábozás vádja alól. Néha azonban az ilyen kérés maga is a bomlasztási kísérlet része.

Adatvédelmi elvek[edit]

A Wikimedia-projektekben az adatvédelmi irányelvek (magyar fordítás) rendkívüli jelentőséggel bírnak. Leszámítva azt az esetet, amikor valaki a szerkesztéseivel megsérti az irányelveket (ilyen például a lapok tömeges vandalizálása bottal vagy a spammelés), és a bomlasztás megfékezéséhez szükséges az adatok kiadása, az adatvédelmi elvek megsértésének számít az IP-címének, tartózkodási helyének vagy más azonosításra alkalmas adatának nyilvánosságra hozatala (kivéve, ha ő maga már előzőleg már nyilvánosságra hozta ezeket az adatokat az adott projekten). Az adatvédelmi irányelvek erre vonatkozó fejezete:

Szabályok a naplófájlokból származó adatok nyilvánosságra hozatalára
A Wikimedia Alapítvány szabályzata szerint a naplófájlokban vagy az adatbázisban található, személyekhez kapcsolható adatokat a fejlesztők és a CheckUser jogosultságú felhasználók a következő esetekben adhatják ki:
 1. Érvényes bírósági végzésre vagy más igazságügyi eljárás keretében történő, kötelező erejű felszólításra.
 2. Amennyiben az érintett felhasználó engedélyt ad rá.
 3. A Wikimedia Alapítvány elnökének, vagy az ő jogi képviselőjének vagy meghatalmazottjának, a visszaélésekkel kapcsolatos panaszok kivizsgálása során.
 4. Ha az információ egy spider vagy bot által generált letöltésekhez kapcsolható, és vizsgálata szükséges a műszaki problémák szemléltetéséhez vagy megoldásához.
 5. Ha egy felhasználó cikkeket tesz tönkre, vagy huzamosabb időn át szándékosan zavarja a projekt működését, adatai kiadhatóak, hogy lehetséges legyen IP alapján blokkolni, vagy az internetszolgáltatójához panaszt benyújtani.
 6. Ha szükség van rá a Wikimedia Alapítvány vagy a felhasználók jogainak, tulajdonának vagy biztonságának megvédéséhez.

Az adatok kiadása[edit]

Még ha a felhasználó megsértette a szabályokat, akkor is jobb nem kiadni a személyes adatait, ha ez lehetséges.

 • Általában ne adj ki IP-címeket. Csak annyit mondj, hogy ugyanaz a hálózat/különböző hálózatok, vagy ehhez hasonlót. Ha részletes adatokat adsz át valakinek, győződj meg róla, hogy az illető megbízható ember, és nem fogja saját maga nyilvánosságra hozni azokat.
 • Ha a felhasználó megmondta a tartózkodási helyét, és az IP-cím ezt megerősíti, nem számít személyes adat kiadásának, ha ezt szükség esetén igazolod.
 • Ha a legcsekélyebb kétséged van, ne adj ki részleteket.

Hozzáférés a checkuser-eszközhöz[edit]

IP-ellenőri jogosultsággal csak az intézők, a Wikimedia Foundation néhány alkalmazottja, az ombudsmanok és nagyon kevés egyéb szerkesztő rendelkezhet. A szerkesztők csak a saját wikijükben kapnak ilyen jogot.

Ha egy projektben vannak helyi IP-ellenőrök, az ellenőrzéseket általában ők végzik el. Vészhelyzet esetén, illetve több projektre kiterjedő ellenőrzésnél (például több wikit érintő vandalizmus miatt) az intézők is végezhetnek helyi ellenőrzést. Ilyen esetben az ellenőrzés után az intézőknek meg kell szüntetniük a hozzáférésüket az adott projektben, és értesíteniük kell a helyi IP-ellenőröket vagy az IP-ellenőri levelezőlistát.

He egy wikin nincsenek helyi IP-ellenőrök, akkor az IP-ellenőrzési kéréseket az intézőkhöz kell intézni (pl. "X zoknibábja-e Y-nak?"). A kéréseket a Steward requests/Checkuser lapra kell írni, és meg kell nevezni az érintett szerkesztőket, valamint meg kell indokolni a kérést (linkekkel alátámasztva). A kérés természetétől függően az intézők megtagadhatják az ellenőrzést, további információt kérhetnek, vagy megválaszolhatják a feltett kérdést.

Helyi IP-ellenőrök kinevezése[edit]

Ha egy wikin vannak helyi IP-ellenőrök, akkor legalább kettőnek kell lennie, hogy ellenőrizhessék egymás tevékenységét. Ha egy wikin csak egy IP-ellenőr marad, (mert az egyetlen másik visszavonul vagy leváltják), a közösségnek azonnal új IP-ellenőrt kell kineveznie (hogy az IP-ellenőrök száma legalább kettő legyen).

Azokon a wikiken, ahol van Wikitanács (WT), és ennek tagjait legalább 25-30 szavazattal választja a helyi közösség, az IP-ellenőröket közvetlenül a Wikitanács nevezheti ki. Ha erről megállapodott a Wikitanács, a jelölt nevét valamelyik Wikitanácstag felírja a [Steward requests/Permissions] lapra.

Azokon a wikiken, ahol nincs a fenti kritériumnak megfelelő Wikitanács, illetve ha a közösség inkább közvetlen választást kíván, a helyi IP-ellenőröket (ide nem értve az intézőket) konszenzusos alapon választják meg. A jelöltek a helyi közösségen belül jelentkeznek, és megfelelő módon ki kell hirdetniük a jelentkezésüket (kocsmafalon, levelezőlistán, erre rendszeresített jelentkezési lapon, stb.). A jelölteknek ismerniük kell az adatvédelmi szabályokat. Amennyiben megszerezték a helyi közösség szükséges támogatását (70-80% os támogatottsági arány, illetve többjelöltes választás esetén a legmagasabb szavazatarány és legalább 25-30 támogató szavazat), a sikeres jelöltek a [Steward requests/Permissions] lapon kérhetik jogosultságuk beállítását, linkelve a közösségi döntést tartalmazó lapot. Ha nem sikerül legalább két IP-ellenőrt választani egy wikin, akkor azon a wikin nem lehetnek helyi IP-ellenőrök.


Levelezőlista[edit]

A Wikimedia ellenőreinek egy zárt levelezőlista áll rendelkezésükre. Itt lehet segítséget, ötleteket és véleményt kérni, ha bizonytalan vagy az adatok jelentésében.

IRC-csatorna[edit]

A Wikimedia ellenőreinek egy privát IRC-csatorna áll rendelkezésükre. A csatorna funkciója megegyezik a levelezőlistáéval, de itt valós időben lehet kommunikálni. A csatorna résztvevőitől lehet hozzáférést kérni, permamnens hozzáférést pedig a csatorna adminisztrátora adhat. A hozzáférésben az intézők is segíthetnek.

A hozzáférési jog megszűnése[edit]

Az egy éven túl inaktív felhasználók IP-ellenőri jogát megszüntetik.

Az eszköz szabálytalan használata esetén az intéző vagy IP-ellenőr hozzáférési jogát azonnal megszüntetik; különösképpen, ha komoly indok nélkül rendszeresen ellenőrzi a szerkesztőket (a nem megfelelő viselkedés bizonyítékait linkelni kell a kéréshez).

Az IP-ellenőri joggal való visszaélés gyanúját helyileg kell megvitatni. Ahol van Wikitanács, az dönthet a hozzáférési jog megszüntetéséről. Az Wikitanács nélküli wikiken a közösség szavazza meg a jog megszüntetését, és az intéző hajtja végre. Az intézők nem dönthetnek önállóan, de segíthetnek a döntéshez szükséges bizonyítékok (naplók) megszerzésében. Szükség esetén, különösképpen az adatvédelmi irányelvek megsértése esetén, a Wikimedia Alapítvány testületéhez is lehet fordulni a hozzáférési jog megszüntetéséért.

Az IP-ellenőrzési és az adatvédelmi elvek megsértésével kapcsolatos panaszokkal az ombudsmani bizottsághoz is lehet fordulni.

A jelenleg IP-ellenőrzési joggal rendelkező felhasználók[edit]

 • Edit (last updated: 2020-02-23)


Everywhere[edit]

Arabic Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Elph
 2. Meno25
 3. باسم
 4. جار الله
 5. علاء
 6. فيصل

Bengali Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 25 votes in favor and 80% support can be appointed (application will open for no less than 30 days).

 1. আফতাবুজ্জামান
 2. NahidSultan

Catalan Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Góngora
 2. KRLS

Croatian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Ex13
 2. Vodomar

Czech Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Jagro
 2. Martin Urbanec
 3. Mormegil

Danish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Kaare
 2. KnudW
 3. Sir48

Dutch Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by Arbcom
 1. Akoopal
 2. Ellywa
 3. Groucho NL
 4. Japiot
 5. Jcb

English Wikibooks[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. QuiteUnusual
 2. Xania

English Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. AGK
 2. Alison
 3. Bbb23
 4. Beeblebrox
 5. Berean Hunter
 6. Bradv
 7. Casliber
 8. David Fuchs
 9. DeltaQuad
 10. DGG
 11. Doug Weller
 12. Drmies
 13. GorillaWarfare
 14. Guerillero
 15. Ivanvector
 16. Joe Roe
 17. Jpgordon
 18. KrakatoaKatie
 19. L235
 20. Mailer diablo
 21. Materialscientist
 22. Maxim
 23. Mkdw
 24. MusikAnimal
 25. Mz7
 26. NativeForeigner
 27. Newyorkbrad
 28. NinjaRobotPirate
 29. PhilKnight
 30. Ponyo
 31. Reaper Eternal
 32. Risker
 33. Salvio giuliano
 34. SoWhy
 35. SQL
 36. ST47
 37. Stwalkerster
 38. TonyBallioni
 39. Versageek
 40. Worm That Turned
 41. Xeno
 42. ‎Yunshui
 43. Zzuuzz
Founder
 1. Jimbo Wales

English Wiktionary[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Chuck Entz
 2. TheDaveRoss

Finnish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Ejs-80
 2. Harriv
 3. Stryn

French Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. 0x010C
 2. Gratus
 3. Hexasoft
 4. Linedwell

German Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Alraunenstern
 2. Hephaion
 3. Perrak
 4. Rax

Hebrew Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Deror avi
 2. Matanya
 3. בריאן
 4. יונה בנדלאק
 5. עוזי ו.

Hungarian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (requests and policy)

 1. Bináris
 2. Csigabi
 3. Grin
 4. Pallerti
 5. Tgr

Indonesian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Aldnonymous
 2. Bennylin
 3. Bonaditya
 4. Meursault2004
 5. Mimihitam

Italian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Ask21
 2. Gac
 3. L736E
 4. Melos
 5. Ruthven
 6. Shivanarayana
 7. Vituzzu

Japanese Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (policy)

 1. Bellcricket
 2. Penn Station
 3. Y-dash
 4. さかおり

Korean Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (policy and request)

 1. Dmthoth
 2. IRTC1015
 3. Sotiale
 4. 이강철

Malayalam Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list (Policy and Requests)

 1. Kiran Gopi
 2. Razimantv

Persian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Huji
 2. Ladsgroup
 3. Sahehco

Polish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list
Due to a new policy on the Polish Wikipedia, users who gain 85% of votes in favor may become CheckUsers

 1. Masti
 2. Nedops
 3. Ptjackyll
 4. Pundit
 5. Saper
 6. Wojciech Pędzich

Portuguese Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Under the local policy, CheckUsers are elected with two year term.

 1. Conde Edmond Dantès
 2. Érico until 19:59, 27 November 2020
 3. EVinente
 4. Millennium bug until 20:01, 3 February 2021
 5. Tks4Fish until 21:43, 11 January 2021

Russian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. DR
 2. OneLittleMouse
 3. Q-bit array
 4. Wulfson
 5. Ле Лой

Serbian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Djordjes
 2. Dungodung
 3. Обрадовић Горан

Simple English Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Bsadowski1
 2. Djsasso
 3. Eptalon
 4. Lofty abyss
 5. Peterdownunder

Slovene Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. MZaplotnik
 2. Romanm

Spanish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 30 votes in favor and 80% support can be appointed.

 1. Alhen
 2. Bernard
 3. Montgomery
 4. Rastrojo

Swedish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Fluff
 2. Julle
 3. Tegel

Thai Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. B20180
 2. Geonuch

Turkish Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Eldarion
 2. Elmacenderesi

Ukrainian Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. NickK
 2. VictorAnyakin
 3. Стефанко1982

Vietnamese Wikipedia[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. DHN
 2. Mxn

Wikimedia Commons[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Elcobbola
 2. Jameslwoodward
 3. Krd
 4. Magog the Ogre
 5. Trijnstel

Wikispecies[edit]

Automatically generated checkusers list

 1. Dan Koehl
 2. Faendalimas
 3. Koavf

Meta[edit]

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. Ajraddatz
 2. MarcoAurelio
 3. Trijnstel
 4. Vituzzu


Lásd még[edit]