Jump to content

Regisztrált felhasználó

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Registered user and the translation is 33% complete.
Outdated translations are marked like this.

Egy regisztrált felhasználó egy felhasználó, aki regisztrált egy fiókot és bejelentkezett egy Wikimédia projektbe. Amellett, hogy mit tud egy nem regisztrált felhasználó, a regisztrált felhasználó tud:

  • lapok készítése (nem vitalapok)
  • saját beállítások szerkesztése
  • saját figyelőlista szerkesztése (bizonyos műveletek képesek lapok figyelőlistához adására ezen jog nélkül is)
  • fájlok feltöltése
  • szerkesztések apróként jelölésének lehetősége
  • lapok átnevezése

A jogok teljes listáját a Szerkesztői csoportok jogai oldalon találod.

Minden regisztrált felhasználóként végzett módosítás, a laptörténetben, a felhasználóneveddel fog megjelenni, az IP címed helyett.

A regisztrált felhasználók (kivéve az adminisztrátorok és a fejlesztők) nem tudnak védett lapokat szerkeszteni. Az újonnan regisztrált felhasználók nem tudják módosítani a félig védett lapokat vagy mozgatni akármelyik lapot. Számos kisebb korlátozásai vannak, wikitől függően, az újonnan regisztrált felhasználóknak (a phabricator:T14556 médiafájlfeltöltés automatikusan megerősített jog a legtöbb wikin, hogy a Commons méltó kivételt jelentsen).

Registered users on Wikimedia Commons include trusted users. As Commons has many Flickr images and requires reviewers to ensure that claimed copyrighted licenses are valid, a registered user familiar with Commons licensing may apply to become a trusted user, which is a user sub-class on Commons. Current Commons administrators need not apply to become trusted users as they already have a higher user class than registered users.

Autoconfirmed status

On MediaWiki, there is a pseudo-group called "autoconfirmed" to prevent new accounts from flooding a wiki with low quality or vandalism edits. After an account is a number of days old, or has performed a certain number of edits, the account is given the "autoconfirmed" flag. The thresholds are different for different wikis, though the default configuration is four days delay, with no minimum edit count requirement.

Examples of custom configurations:

As of December 2022, the longest waiting periods are 7 days (in de.wikibooks, it.wiki, no.wiki, wuu.wiki, and most zh.* wikis); and the highest edit count requirement is 50 edits (in ar.wiki, es.wiki, it.wiki, zh.wiki and wikidata), whereas the most common custom setting is 10 edits. For an up-to-date of the current settings, review the $wgAutoConfirmAge and $wgAutoConfirmCount arrays in WMF's InitializeSettings.php.

Some requests to increase such limits have been rejected in the past — see Limits to configuration changes.