Jump to content

Meta:Toezichthouders

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Meta:Oversighters and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
WM:OS
Deze pagina bevat informatie over toezichthouders op deze Meta-Wiki. Voor het beleid dat het gebruik regelt, bekijk het toezichthoudersbeleid.
  • Belangrijk: Als u hier bent omdat u een verzoek wilt doen voor het verwijderen van inhoud kijk alstublieft onder. Doe verzoek niet openbaar.

Introductie

Gebruikers met rechten als toezichthouders (ook wel oversighters) zijn zeer vertrouwde moderatoren die paginavermeldingen in paginageschiedenis kunnen verwijderen en logboeken zodat de inhoud niet meer toegankelijk is voor gebruikers en gewone moderatoren. Het gebruik van deze tool wordt gedaan in overeenstemming met het globale toezichthoudersbeleid.

Gebruik van deze tool

Deze mogelijkheid is goedgekeurd voor gebruik in vier gevallen:

  1. Verwijderen van niet-publieke informatie zoals telefoonnummers, woonadressen, werkplaatsen of identiteiten van pseudoniemen of anonieme individuelen die hun identiteit niet publiekelijk maakten, of van publieke individuelen die dat persoonlijke data publiekelijk maakten.
  2. Weghalen van potentieel beschadigende informatie hetzij:
    a) op het advies van Wikimedia Foundation-raadsman of;
    b) als het geval klaar is, en er geen redactionele reden is om die versie te behouden.
  3. Verwijderen van auteursrechtschendingen op het advies van een Wikimedia Foundation-raadsman.
  4. Het verbergen van namen met aanvallen in de naam in geautomatiseerde lijsten en logboeken, waar dit de bewerkingsgeschiedenis niet verstoord. Een persoonlijke aanval heeft duidelijk het doel om iemand te denigreren, te bedreigen, te lasteren, uit te schelden of lastig te vallen.

Afspraakproces

De basis van de afspraakproces wordt beschreven in Toezichthoudersbeleid#Rechten. Deze sectie beschrijf het proces aan deze website.

Omdat Meta-Wiki geen arbitrage-commissie heeft, moeten toezichthouders gekozen worden met concensus door de gemeenschap. Een beheerder die toegang wil krijgen als toezichthouder op deze Meta-Wiki moet minimaal 18 jaar oud zijn (of volwassen zijn in het land waar ze wonen), zich willen houden aan het relevante beleid en de confidentiality agreement for nonpublic information ondertekenen. De persoon moet eigen zijn het privacy-bleid van de Wikimedia Foundation, het beleid voor toegang tot niet openbare persoonsgegevens en uiteraard het toezichthoudersbeleid. De persoon moet zich aan daaraan willen houden. De persoon moet de eigen nominatie Meta:Requests for adminship zelf doen bij de relevante sectie op dezelfde manier als bij een aanvraag voor het worden van een beheerder. De stemming zal minimaal een volledige week duren en voor goedkeuring zijn minimaal 25 stemmen nodig met minstens een 70-80% drempel voor ondersteuning. Als aan al die voorwaarden is voldaan kan een bureaucraat die het stemmen afsluit, de benoemde kandidaat op Steward requests/Permissions linken aan de betreffende applicatie. Een steward zal dan de relevante gebruikersrechten wijzigen als aan de andere voorwaarden is voldaan.

Verzoeken

Doe a.u.b. een verzoek niet in het openbaar. Een verzoek om toezichthouder te worden op deze Meta-Wiki kan worden gedaan per e-mail op een van de volgende manieren:
E-mail met gebruik van Special:EmailUser; of
oversight-meta@wikimedia.org
Voeg a.u.b. de relevante verschillen die in de e-mail onderdrukt moeten worden toe, en ook de reden waarom er onderdrukking moet worden gebruikt.

Een andere manier is het e-mailen van dezelfde informatie naar een van de volgende gebruikers (dat kan langer duren dan via de mailinglijst):

In bijzondere gevallen zoals bijvoorbeeld bij het toezicht houden op meerdere wiki's tegelijk, kan een Wikimedia steward lokaal toezicht houden op Meta-Wiki, dit is volgens het beleid.

Zie ook