Globale terugdraaier

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Global rollback and the translation is 85% complete.
Beleidsregels en richtlijnen Globale terugdraaiers voorwaarden & informatie
Verwijzing:
GR

Deze pagina beschrijft de normen en richtlijnen met betrekking tot het gebruik van het globale terugdraairechten en andere gebruikersrechten toegewezen aan de "globale terugdraai" gebruikersgroep.

Meta-Wiki Global rollback-2000px.png

Global rollback is een gebruikersgroep toegewezen door stewards aan vertrouwde gebruikers waarmee ze gemakkelijk niet-constructieve bewerkingen zoals vandalisme en onzin kunnen terugdraaien op alle Wikimedia-wiki's.

Om global rollbacker te kunnen worden moet een gebruiker aantonen actief vandalisme te bestrijden op alle Wikimedia-wiki's (zoals in het Small Wiki Monitoring Team) en daarbij op vele wiki's vaak gebruik te maken van de standaard-terugdraaifunctie. Aanvragen kunnen, met bewijs daarvan, worden gedaan op Steward requests/Global permissions.

Mochten globale terugdraaiers inactief zijn voor 2 jaar en daarbij geen enkel project hebben bewerkt, dan kunnen de rechten worden ingenomen na die periode.

Richtlijnen

Het gebruik van de global rollback-functie en alle andere rechten die gebundeld zijn met deze groep wordbepaald door het lokale beleid op een wiki, indien dat bestaat.

Global rollbackers are expected to be familiar and compliant with local policies where existing. In accordance with the global rights policy, any abuse of a global user right will result in the immediate removal of that right.

Met de global rollback-functie kunnen in één klik de laatste wijzigingen van een gebruiker op een bepaalde pagina worden teruggedraaid. Deze mogelijkheid dient vooral om het terugdraaien van kwaadaardige bewerkingen te vereenvoudigen. Hoewel deze functie theoretisch gezien kan worden gebruikt om elke bewerking terug te draaien, is het vaak ergerniswekkend voor de getroffen gebruiker als ze wordt gebruikt om een legitieme wijziging ongedaan te maken. Global rollbackers moeten zo mogelijk vermijden om legitieme of twijfelachtige bewerkingen terug te draaien. De global rollback-functie mag nooit worden gebruikt in een bewerkingsoorlog.

Rechten

Gebruikersrechten die momenteel toegekend zijn aan de globale global-rollbacker groep
N Recht Beschrijving Opmerkingen
1 autoconfirmed Uitgezonderd van IP-adresgebaseerde tijdsafhankelijke beperkingen Maakt normaal deel uit van gebruikersgroep bevestigde gebruikers
2 editsemiprotected Pagina's bewerken die beveiligd zijn als "Allow only autoconfirmed users"
3 skipcaptcha Acties die een CAPTCHA vereisen uitvoeren zonder de CAPTCHA te hoeven doorlopen
4 move Pagina's hernoemen
5 movestable Gepubliceerde pagina's hernoemen
6 rollback De bewerkingen van de laatste gebruiker die een bepaalde pagina heeft bewerkt snel terugdraaien Geregeld door het lokale beleid op wikis waar deze bestaan, anders horen deze rechten bij moderatoren
7 abusefilter-log-detail Details van filterlogboekregels bekijken
8 autoreviewrestore Automatisch als gecontroleerd markeren bij terugdraaien
9 autopatrol Bewerkingen automatisch als gecontroleerd gemarkeerd krijgen
10 patrolmarks Controletekens in recente wijzigingen bekijken
11 noratelimit Tijdsafhankelijke beperkingen negeren Maakt normaal deel uit van de gebruikersgroep moderator en Bot
12 suppressredirect Geen doorverwijzingen achterlaten bij het hernoemen van pagina's
13 markbotedits Teruggedraaide bewerkingen markeren als botbewerkingen

Local policies

Gebruikers met globale terugdraairechten

Zie ook