Globalne uprawnienie do wycofywania edycji

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Global rollback and the translation is 100% complete.

Other languages:
Afrikaans • ‎العربية • ‎azərbaycanca • ‎भोजपुरी • ‎বাংলা • ‎dansk • ‎Deutsch • ‎Ελληνικά • ‎English • ‎Canadian English • ‎British English • ‎Esperanto • ‎español • ‎فارسی • ‎suomi • ‎français • ‎galego • ‎हिन्दी • ‎magyar • ‎Հայերեն • ‎Bahasa Indonesia • ‎italiano • ‎日本語 • ‎한국어 • ‎Ripoarisch • ‎Lëtzebuergesch • ‎मैथिली • ‎മലയാളം • ‎Bahasa Melayu • ‎norsk bokmål • ‎नेपाली • ‎Nederlands • ‎polski • ‎پښتو • ‎português • ‎português do Brasil • ‎tarandíne • ‎русский • ‎سنڌي • ‎svenska • ‎ไทย • ‎Türkçe • ‎українська • ‎Tiếng Việt • ‎中文
Zasady i wytyczne Zasady i informacje dotyczące globalnego uprawnienia do wycofywania edycji
Ta strona prezentuje standardy i wytyczne powiązane z korzystaniem z globalnych uprawnień do wycofywania edycji i innych uprawnień użytkowników przypisanych do grupy globalnie uprawnionych do wycofywania edycji.
Meta-Wiki Global rollback-2000px.png

Globalne uprawnienie do wycofywania edycji (ang. Global rollback) - grupa użytkowników przypisywana przez stewardów zaufanym użytkownikom, która umożliwia im łatwe cofanie zmian rażąco odwrotnych od zamierzonych, jak wandalizm czy bełkot, we wszystkich projektach Wikimedia.

Użytkownicy posiadający to uprawnienie muszą być wyraźnie aktywni w zwalczaniu wandalizmów lub spamu w wielu projektach (na przykład jako aktywni członkowie zespołu monitorującego małe wiki), wykonując wiele rewertów na różnych wiki. Prośbę o nadanie uprawnień można zgłosić na tej stronie, przedstawiając powody, dla których uprawnienie powinno być nadane.

Globalni rollbackerzy, którzy nie udzielali się w żadnym z projektów Wikimedia w ciągu ostatnich 2 lat powinni mieć odbierane te uprawnienia z powodu braku aktywności.

Wytyczne[edit]

Korzystanie z uprawnienia do wycofywania edycji oraz innych przypisanych do tej grupy uprawnień, jest przede wszystkim regulowane przez lokalne zasady, o ile takie istnieją.

Generalnie, funkcja „rollback” cofa najnowsze zmiany użytkownika na danej stronie za pomocą jednego kliknięcia. Narzędzie to istnieje przede wszystkim w celu uproszczenia cofania złośliwych edycji. Chociaż teoretycznie może być stosowane do cofnięcia jakichkolwiek edycji, to często denerwuje autora wycofywanej zmiany, o ile była ona zgodna z zasadami. Użytkownicy powinni unikać wycofywania uzasadnionych lub wątpliwych edycji, jeśli to możliwe, a funkcja „rollback” nigdy nie powinna być używana w przypadku wojny edycyjnej.

Uprawnienia[edit]

Uprawnienia obecnie przypisane do grupy global-rollbacker
Nr Uprawnienie Opis Uwagi
1 autoconfirmed Wyłączenie z ograniczeń dla użytkowników niezarejestrowanych z reguły część grupy automatycznie zatwierdzonych użytkowników
2 editsemiprotected Edycja stron zabezpieczonych na poziomie „Allow only autoconfirmed users”
3 skipcaptcha Dostęp do czynności zabezpieczonych pytaniem o treść obrazka lub rozwiązanie zadania, z pominięciem zabezpieczenia
4 move Przenoszenie stron
5 movestable Przenoszenie opublikowanych stron
6 rollback Szybkie wycofywanie zmian wprowadzonych przez użytkownika, który jako ostatni edytował stronę regulowane przez lokalne zasady, o ile takie istnieją, w innym przypadku część grupy administratorów
7 abusefilter-log-detail Podgląd szczegółów wpisów w rejestrze nadużyć
8 autoreviewrestore Automatyczne oznaczanie wycofań zmian jako przejrzane
9 autopatrol Automatyczne oznaczanie własnych edycji jako „sprawdzone”
10 noratelimit Brak ograniczeń przepustowości z reguły część grup administratorów i botów
11 suppressredirect Przenoszenie stron bez tworzenia przekierowania w miejscu starej nazwy
12 markbotedits Oznaczanie rewertu jako edycji bota

Użytkownicy z globalnym uprawnieniem do wycofywania edycji[edit]

Zobacz też[edit]