ויקינתונים/הערות/דרישות

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikidata/Notes/Requirements and the translation is 100% complete.

מיזם ויקינתונים קיבל תשומת לב מדהימה עוד לפני שנכתבה שורת קוד אחת. זה מעודד מאוד, אבל זה גם מוביל לציפיות גבוהות מאוד. ויקינתונים זה המון דברים להמון אנשים. זה מבוסס על רעיונות, הצעות וטכנולוגיה שהתפתחו במשך כמעט עשור בתנועת ויקימדיה, ועוד הרבה לפני־כן. מובן מאליו שאף שמיזם ויקינתונים מתקדם ואף שמתקבלות החלטות, אנחנו לא נענה על כל הציפיות האלו.

מטרת ההערה הקצרה הזאת היא לקבץ כמה דרישות יסודיות עבור ויקינתונים, כדי להבטיח שלדיון ולאיסוף הרעיונות מהקהילה יש בסיס מוצק שיאפשרו להם להיות ברי-תוקף.

הדרישות הבאות לא נתונות למשא ומתן:

  1. ויקינתונים יהיה מיזם של ויקימדיה, ובסופו של דבר יתוחזק ויופעל על־ידי קרן ויקימדיה. לפיכך מיזם ויקינתונים יצטרך לעמוד בעקרונות ובכללים של תנועת ויקימדיה.
  2. התכנה להרצת ויקינתונים תפותח ברישיון של קוד פתוח, ותהיה תלויה רק בתכנת קוד פתוח.
  3. ההתקנה של ויקינתונים צריכה להשתלב בתשתית הנוכחית של קרן ויקימדיה בקלות רבה ככל האפשר. זה אומר שאנחנו צריכים להשתלב באותה תשתית העתקה (dumping), גיבוי ותפעול ככל שאפשר. זה מחייב שימוש במדיה־ויקי, PHP‎, MySQL וכו'.
  4. התוכן בוויקינתונים יהיה זמין ברישיון חופשי.
  5. התוכן בוויקינתונים ייוצא בתסדירים חופשיים ותקניים.
  6. ההצלחה של ויקינתונים אינה נמדדת בכמות הנתונים המאוחסנים, אלא ביצירת קהילה בריאה ובשימושיותה לוויקיפדיה וליישומים אחרים.
  7. מיזם ויקינתונים אינו עוסק באמת, אלא בטענות ובהפניות אליהן. אלו יכולים לסתור זו את זו.
  8. מיזם ויקינתונים יהיה מותאם במלואו לשפות שונות וזמין בכל השפות של מיזמי ויקימדיה.
  9. טווח הביטוי של ויקינתונים יהיה מוגבל. תמיד יהיו דוגמאות של ידע שוויקינתונים לא יוכל להביע. אנו מקווים שיכולת הביטוי הזאת תגדל עם הזמן.
  10. מפתחי ויקינתונים אינם מחליטים מה יהיה התוכן של ויקינתונים, כשם שמפתחי מדיה־ויקי אינם מחליטים מה יהיה התוכן של ויקיפדיה. הם יכולים להיות גם עורכי ויקינתונים, אבל אינם מקבלים זכויות מיוחדות בתוך הקהילה.

הדרישות הבאות משמשות בתור כללים חזקים שאנחנו מחילים על העיצוב של ויקינתונים:

  1. ויקינתונים היא מערכת חברתית־טכנולוגית. במקום להיות חכמים מדי, אנחנו סומכים על קהילות ויקימדיה.
  2. המטרה הראשונה של ויקינתונים היא לשרת מקרי שימוש אמיתיים בוויקיפדיה, לא ליצור צורה כלשהי של מושלמוּת משוערת בייצוג ידע.
  3. מיזם ויקינתונים צריך לאזן בין קלות השימוש לבין יכולת הביטוי של הטענות. ממשק המשתמש לא צריך להיות מסובך מדי רק כדי לכסות כמה מקרי קצה יוצאי דופן.
  4. מה זה מקרה קצה ומה לא, יוגדר לפי תכיפות השימוש בהם בוויקינתונים. במקום ראיות נקודתיים או דוגמאות תיאורטיות אנחנו ננתח את ויקיפדיה ונראה כמה נפוצים המקרים המדוברים.
  5. בואו נהיה מעשיים. גמור זה יותר טוב ממושלם.
  6. מיזם ויקינתונים יספק המון נתונים שיתמכו במחקר. אנחנו רוצים להבטיח שהם יהיו שמישים בקלות.
  7. ויקינתונים יספקו ממשק למתכנתים (API) כדי ליצור ממשקי משתמש חלופיים שיהיו חכמים יותר מזה של ויקיפדיה.
  8. הן אנשים והן בוטים יוכלו לערוך את ויקינתונים. אבל האנשים שמריצים את הבוטים צריכים להיות מודעים לאחריות הרבה שבידיהם, כדי לא לקפח את הקהילה.