Википодатоци

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata and the translation is 72% complete.
Outdated translations are marked like this.

Википодатоци (www.wikidata.org) има за цел да создаде слободна база на знаења за светот што ќе можат да ги читаат и уредуваат и луѓе и машини. Податоците ќе бидат достапни на сите јазици на Викимедиините проекти, и ќе овозможат централен пристап до податоци слично како што тоа го прави Заедничката Ризница со слики и снимки. „Википодатоци“ е нов проект на Викимедија.

It enables central management of interwiki links located in the sidebar, between projects' language versions and across projects covering given subjects, which was previously implemented through individual interwiki links at page bottoms.

Првичната разработка на проектот ја овозможија средства од Аленовиот институт за вештачка интелигенција [ai]2, Фондацијата „Гордон и Бети Мур“ и Google, Inc.

Повеќе информации

  • Wikidata.org – готов облик.
  • Развојна верзија (демо) – испробајте ја најновата развојна верзија,
  • Вовед – нетехнички вовед во целите на проектот Википодатоци.
  • ЧПП – одговори на често поставуваните прашања.
  • Разработка – преглед на тековните развојни работи.
  • Учествувајте – како сè можете да помогнете.
  • Поимник – список на поими што се користат во врска со Википодатоци и нивно толкување.

Влијание врз Википедија

Работиме на три важни нешта:

  1. Централизација на јазичните врски
  2. Воспоставување на централно собиралиште на податоците за инфокутиите на сите википедии
  3. Создавање и поднова на списоци на статии врз основа на податоците во Википодатоци

Статус

Објавиваме редовни прегледи на активностите поврзани со Википодатоците ќе најдете на Актуелности за статусот.

Size

Wikidata is currently the largest Wikimedia project, with over 100 million content pages.