Wikimedia Foundation elections/2021/Candidates/Iván Martínez/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2021/Candidates/Iván Martínez and the translation is 100% complete.

Iván Martínez (ProtoplasmaKid)

ProtoplasmaKid (talk meta edits global user summary CA  AE)

Resum de dades
Iván Martínez el 2017
Declaració en vídeo (subtítols disponibles)
 • Personals:
  • Nom: Iván Martínez
  • Ubicació: Ciutat de Mèxic, Mèxic
  • Llengües: es-N, en-3, nah-0
 • Editorials:
  • Wikimedista des de: març de 2006
  • Wikis on és actiu: Viquipèdia en castellà, Viquinotícies en castellà, Wikidata, Commons
statement (Not more than 450 words) Em vaig unir a la Viquipèdia en castellà el 2006, a Viquinotícies en castellà tres anys més tard, i des de llavors vaig exercir com a admin, buròcrata i mediador. Em vaig unir al moviment Wikimedia el 2010 quan vaig començar a desenvolupar Wikimedia Mèxic, que vaig fundar i dirigir com a president fins al 2018. Sota el meu lideratge, Wikimedia Mèxic va signar més de 20 acords, va dur a terme i va gestionar més de 300 esdeveniments (inclòs el rècord Guinness de la viquimarató més llarga el 2016) i va donar suport al desenvolupament de noves edicions de la Viquipèdia en llengües de Mèxic.

Sempre he estat compromès amb el creixement i el desenvolupament de la missió Wikimedia i dels afiliats regionals a Llatinoamèrica, i he sigut voluntari actiu de la Xarxa Iberocoop. Com a voluntari, sempre m'agrada assumir nous reptes amb la meva comunitat: vam organitzar l'Iberoconf 2013 i el 2014 vam decidir organitzar Wikimania 2015, on era el coordinador com a contractista de la WMF.

A causa del meu interès per fomentar la diversitat al Moviment, vaig formar part del Grup de treball sobre la diversitat del Procés d'estratègia de Wikimedia 2030 i vaig ser voluntari del Comitè Redactor del Codi Universal de de Conducta.

Fins ara, he escrit 1.000 nous articles a la Viquipèdia en castellà, on també sóc administrador, i he fet més de 66.000 edicions.

Professionalment, des del 2016 sóc un defensor dels drets humans en una de les organitzacions líders a Amèrica Llatina que treballa a la intersecció de la tecnologia i els drets humans. Com a advocat, participo en projectes relacionats amb la privadesa, la llibertat d'expressió, la desinformació, l'accés a la neutralitat de la xarxa, les llengües indígenes i l'accés al coneixement. La meva feina diària consisteix en la promoció en entorns governamentals, legislatius i corporatius, redacció de polítiques amb perspectiva de drets humans i relacions amb la comunitat. També sóc el fundador i gerent del capítol Creative Commons a Mèxic des del 2018, ja que m'he encarregat de la renovació de l'organització després de la implementació de l'estratègia CC.

Els meus objectius:

 1. Advoco per la diversitat en el moviment, especialment enfortint el desenvolupament de comunitats poc representades i garantint que els processos de presa de decisions del moviment Wikimedia es basin en la inclusió, la representació i la diversitat. Sempre he treballat en els reptes de la missió de Wikimedia des d'una perspectiva diferent, vivint en un país del Sud Global on encara tenim fortes llacunes.
 2. Estic compromès a mantenir el desenvolupament de tecnologia, eines i recursos per millorar l'experiència d'usuari per tal de crear entorns acollidors tant per a voluntaris a llarg termini com per als novells. Com a professional en seguretat i seguretat digital, em comprometo a garantir la millora de la seguretat i la inclusió a les nostres comunitats.
 3. Estic compromès a donar suport a la implementació de l'Estratègia 2030 amb l'objectiu de tenir un moviment més descentralitzat i un equilibri de poder entre tots els nostres òrgans existents com els comitès, afiliats i la WMF.
Top 3 Board priorities Procés d'incorporació del proper CEO.

Suport a la implementació de l'Estratègia del Moviment Wikimedia 2030.

Desenvolupament de lideratge comunitari, especialment al Sud Global. També vull revisar mecanismes per garantir que totes les veus del moviment puguin ser escoltades.

Top 3 Movement Strategy priorities Augmentar la sostenibilitat del moviment

Garantir l'equitat en la presa de decisions

Garantir la seguretat i la inclusió

Verificació Verificació realitzada pel Comitè Electoral o per personal de la Fundació Wikimedia.
Elegibilitat: Artículo bueno.svg Verificat
Verificat per: Matanya (talk) 20:40, 1 July 2021 (UTC)Reply[reply]
Identificació: Artículo bueno.svg Verificat
Verificat per: Joe Sutherland (Wikimedia Foundation) (talk) 18:12, 29 June 2021 (UTC)Reply[reply]
Formulari d'avaluació de membre de la Junta
Formulari d'avaluació de membre de la Junta
Anys d'experiència
<1 1–2 2–5 5–10 10+

Experiència a Wikimedia. El candidat és un col·laborador dedicat al moviment Wikimedia. Les contribucions elegibles inclouen: contribucions als projectes Wikimedia, pertinença a una organització o filial de Wikimedia, activitats com a organitzador del moviment Wikimedia o participació amb una organització aliada del moviment Wikimedia.

SÍ +10 anys: Sóc wikimedista des del 2006. He exercit com a administrador, mediador, fundador i líder d'afiliats i membre del grup de treball sobre l'Estratègia del Moviment. Durant deu anys vaig realitzar +300 esdeveniments físics al meu país, vaig representar el meu afiliat als mitjans de comunicació i vaig visitar 20 estats del meu país promovent el Moviment Wikimedia. Vaig organitzar i assessorar reunions regionals d'Iberoconf en tota la seva història i vaig dirigir la segona Wikimania a Llatinoamèrica el 2015. També tinc un suport permanent a col·legues wikimedistes de les meves regions que donen suport a noves afiliacions i activitats per tal de promoure la missió de Wikimedia a Amèrica Llatina. També sóc membre del Comitè Assessor de Beques i actualment soc membre del Comitè de Beques per a Conferències.

Experiència a una junta. El candidat ha estat membre de la junta o d'altres òrgans de govern similars d'una organització a nivell nacional o mundial (sense ànim de lucre, amb ànim de lucre o governamental).

SÍ +8 anys. Vaig formar part de la junta de Wikimedia Mèxic des del 2010 fins al 2018. Des del 2018 sóc el director del capítol Creative Commons Mèxic.

Experiència executiva. El candidat ha treballat a nivell executiu per a una organització, departament o projecte de mida, complexitat i abast comparable (o superior) a la Fundació Wikimedia.

SÍ +3 anys. Vaig treballar durant tres anys en una gran empresa de màrqueting i esdeveniments a Mèxic que gestionava grans pressupostos de milions de dòlars estatunidencs, on m'encarregava de la proposta creativa d'espectacles a gran escala. També vaig estar al capdavant d'una Wikimania al meu país, la trobada més gran del nostre moviment, una ocasió en què vaig poder treballar amb el personal de la Fundació Wikimedia i altres voluntaris en molts aspectes, inclosa la despesa eficient dels fons dels donants en tots els temes de l'esdeveniment. En la meva feina actual, tot i que no gestiono pressupostos a gran escala, treballo amb processos i metodologies que requereixen habilitats executives i directives pròpies d'una organització que treballa freqüentment amb organitzacions internacionals.

Expertesa en la matèria. El candidat ha treballat o ha estat voluntari de manera significativa en una àrea rellevant per a la tasca de la Fundació i de la Junta. Aquestes àrees es determinaran anualment i poden incloure àrees com la creació de moviments globals i l'organització comunitària, el desenvolupament de productes i tecnologia de plataformes a nivell empresarial, les polítiques públiques i el dret, el sector del coneixement (per exemple, acadèmia/GLAM/educació), drets humans i justícia social, Internet obert/programari lliure i de codi obert, estratègia i gestió organitzativa, supervisió financera i finances, recaptació sense ànim de lucre de fons, recursos humans, governança de la junta.

SÍ +10 anys. En el meu anterior paper de líder de Wikimedia Mèxic, vaig participar en la coordinació d'activitats relacionades amb GLAM, Educació, Bretxa de Gènere i altres temes clau del moviment. Pel que fa al treball relacionat amb la política pública i el dret, he organitzat i donat suport a accions de resistència contra diferents amenaces al moviment Wikimedia al meu país i a Amèrica Llatina, com ara la SOPA’s versió local de SOPA, la Ley Doring o el recent projecte Ni censura ni candados a Mèxic. També vaig participar en el moviment que va lluitar per protegir la neutralitat de la xarxa a Mèxic. En la meva feina professional he participat en diversos esdeveniments i debats sobre polítiques relacionades amb Internet i els drets humans, incloses experiències sobre l'enfocament dels drets humans amb grans empreses tecnològiques. Partint d'aquesta experiència, em van convidar a participar com a part del Comitè Redactor del Codi Universal de Conducta, on vaig donar suport a la incorporació d'un marc de diversitat i drets humans.

Diversitat: Context El candidat pertany o ha pertanyut a un grup que s'ha enfrontat a una discriminació històrica i una infrarrepresentació en estructures de poder (relacionades, per exemple, amb gènere, raça, ètnia, discapacitat, identitat LGBTQ+, classe social, estatus econòmic o casta).

SÍ. Sóc una persona racialitzada al meu país pel meu color de pell i perquè pertanyo a una classe social baixa, per això he hagut de treballar el doble que les altres persones. Aquesta és la raó per la qual sóc defensor de l'educació pública, ja que em va permetre obtenir un Grau en Història en una institució de prestigi com la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.

Diversitat: Geografia El candidat contribuiria a la diversitat geogràfica general de la Junta Directiva, en funció de les regions geogràfiques on hagi viscut.

SÍ. Com he explicat, vaig haver de treballar des de molt jove, ja que la meva família prové d'una classe mitjana-baixa, de manera que mai vaig viure fora de Mèxic, per exemple, per seguir una carrera acadèmica. El que he après durant deu anys l'experiència en el moviment Wikimedia és a tenir un esperit obert per conèixer i respectar companys de tots els països on existeix Wikimedia. El moviment ha compensat la meva manca d'experiència de viure fora del meu país mitjançant la consolidació de vincles amb molts wikimedistes de tot el món. Ho vaig fer tenint un sentit permanent i sensible de la manera en què altres persones parlen, senten i pensen. Per descomptat, ho continuaré fent si tinc l'oportunitat de formar part de la junta.

Diversitat: Llengua El candidat és nadiu en un idioma diferent de l'anglès.

El castellà és la meva llengua materna. ES (N); EN (3) NAH (1). També sóc traductor freqüent d'articles de la Viquipèdia a anglès, català i portuguès mitjançant màquines automàtiques.

Diversitat: experiència del sistema polític El candidat té una experiència considerable vivint i/o treballant per compartir coneixement en un context no democràtic, censura estatal o repressió.

SÍ. Vaig créixer en un país on no hi havia democràcia real fins al 2000 a causa de la tirania d'un règim de partit únic. La nostra democràcia continua sent molt feble, fins i tot el 2012 vam patir un frau electoral a gran escala. Per aquest motiu, sóc activista des del 1999, quan em vaig unir activament a un moviment estudiantil de la meva universitat en defensa de l'educació pública. Des d'aquesta data fins ara he integrat diversos col·lectius, grups i moviments socials. Des del 2017 he participat fortament en la defensa del dret a l'habitatge, un àmbit en el qual he treballat en estratègia política, comunicació i resistència popular amb les víctimes del terratrèmol de Puebla de 2017.